A kettes számú húsvéti piknik kosár versenyző következik. Sós, és sajttorta, és szeretjük, olyannyira, hogy a kisebbik fiú is már a rajongói közé tartozik. Persze a variációk száma ebben a témában végtelen, így nem osztom meg az összes általam készített sós torta receptjét, de nálunk a biztos befutók közé tartozik még az ementális-főtt tojásos változat, vagy a ricottás-sült csirkés is.
A tetejére pedig bátran szórhatunk tavaszi zöldségeket, újhagymát, hónapos retket is, de mi most a rukkolát stílusosabbnak éreztük hozzá.
A kenyeret késes aprítóban morzsásra darálom, majd elkeverem a megolvasztott vajjal. Kapcsos tortaformába, vagy tálra állított tortagyűrű aljába kanalazom a morzsát és kanál hátával alaposan lenyomkodom, tömörítem. Hűtőbe teszem legalább 15 percre az összeállítás előtt.
A sült csirkét nagyon finomra aprítom (lehet használni a késes aprítót is, de késsel vágva finomabb lesz a végeredmény), az aszalt paradicsomot és a bazsalikom leveleket szintén. A juhtúrót kikeverem a krémsajttal, majd hozzáadom a finomra aprított csirkét, aszalt paradicsomot, bazsalikomot, alaposan átkeverem.
A morzsás alapra kanalazom a krémet, elsimítom, és tálalás-szeletelés előtt legalább 1 órán át hűtöm.
Tálalásnál a gyűrűt késsel meglazítom a torta körül, majd lekapcsolom róla a formát. A tetejét a zöld levelekkel díszítem.
Megjegyzés: a sülthöz kicsi, 10-15 dkg-os tanyasi csirkemell filéket használtam. A csirkemelleket (csont és bőr nélküli filék) szétbontottam a belső kisebb, és a nagyobb vastagabb részre, sóztam, borsoztam, majd kevés olívaolajon kevés vékonyra szelt hagymával és fokhagymával sütöttem meg. A felhevített olajon üvegesre sütöttem a hagymát, hozzáadtam a fokhagymát, majd a csirkemellek mindkét oldalát 2-2 percig sütöttem a hagymás olajban, nagy láng felett. A kisebb filéket kiszedtem, vastag falú, jó hőtartó edénybe tettem, lefedtem. A nagyobb filéket a serpenyőben hagytam, majd fedő alatt, a lángot mérsékelve további 4 percig sütöttem. Kiszedtem ezeket is az olajból, és a vastag falú edénybe tettem. 10 percig pihentettem szeletelés előtt.
Még nem érkezett be hozzászólás.