Nem édes igazából, hanem sós. Vagyis viszonyítás kérdése, hiszen az édesburgonya édességét nem lehet kivonni a képletből, de ez most inkább az a palacsinta, amit egy kevés tejfölös vagy zöldséges krémmel akár önmagában egy könnyebb étkezésre, vagy akár húsok mellé köretnek is el lehet képzelni. Nemrég ugyan még épp amiatt méltatlankodtam, hogy édesburgonya nem terem minden bokorban, és ezután szinte azonnal kiderült, hogy nem is olyan rossz a helyzet, hiszen az idehaza termelt zöldséget az egyik kék-sárga áruházlánc forgalmazza, meglepően jó minőségben, így sokak számára vált elérhetővé, a tél végén pedig remek alternatíva lehet a lassan teljesen kifutó sütőtök helyett. Az édesburgonya ugyanis ízre és állagra leginkább a sütőtökre hasonlít, sőt, sok receptben helyettesíthetőek is egymással. Aztán már csak pár hónapot kell kibírni, és újra itt a sütőtök.
Az édesburgonya ebben a receptben sütve szerepel, amihez a gumókat alufóliába csomagoltam, majd 180 C fokos sütőben 45 percig sütöttem. Miután kihűltek, meghámoztam és jól záródó edényben hűtőbe kerültek, készült belőlük felfújt, palacsinta és galuska is, a galuska receptje hamarosan a blogra is felkerül.
Az édesburgonyát villával alaposan áttörtem (lehet burgonyanyomót is használni), majd a liszttel elkevert sütőporral és a többi hozzávalóval együtt csomómentesre kevertem. 15 perc pihentetés után közepesen forró, kiolajozott serpenyőbe bő evőkanálnyi adagokat raktam a tésztából, kör alakúra egyengettem a halmokat, majd közepes lángon mindkét oldalukat aranyszínűre sütöttem.
Tálalásnál tejföllel kikevert cottage cheese került mellé, de lehet kínálni egyszerűen tejföllel és füstölt lazaccal, zöldfűszeres túróval, vagy akár tetszőleges zöldségkrémmel is.
Még nem érkezett be hozzászólás.