Ha most megkérdeznék a kisfiam, mi a kedvenc süteménye, egészen biztosan ezt a pogácsát választaná. Korábban gyakran készült, családi borozások mellé, mostanában viszont inkább az aprónép kérésének teszek eleget, ha pogácsát sütök. Egyfelől remek közös program, és egészen elképesztő formákat tudnak gyúrmázni a kicsik a kelt tésztából, másfelől a végeredmény is olyasmi, ami mindenki örömére szolgál. A recept annyiban módosult, hogy mostanában a juhtúró felét tehéntúróval helyettesítem, így kevésbé aromás a produktum, a gyerekek ízlésének jobban megfelel, azonban a kacsazsír, köménymag és pirospaprika maradt, mert remek állagot és ízt adnak a pogácsáknak. A méret opcionális, nálunk a család abban hisz, hogy amit egy gyűszűnél nagyobb méretű szaggatóval szaggatnak ki, az nem is pogácsa, így én egészen apró méretben készítem, de ezen lehet változtatni. A pogácsa egyébként könnyű, levegős és puha, és mondanám, hogy sokáig puha is marad, ha a lenti, négy tepsit kiadó mennyiség nem fogyna el nálunk 24 óra leforgása alatt.
A liszteket elmorzsolom az élesztővel, majd hozzáadom a többi hozzávalót és alaposan kidagasztom. Lágyabb, rugalmas tészta lesz a végeredmény. Cipóvá formázom, majd letakarom a kelesztőtálat és nem túl meleg helyen hagyom pihenni, amíg a tészta a duplájára kel.
Átgyúrom, majd lisztezett deszkán 2 centi vastagra nyújtom, kiszaggatom tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval. Nálunk a nagyon apró pogácsákat kedvelik, így egy fánk közepéhez készült 2 centi átmérőjű kiszúrót használtam, ez természetesen lehet ennél nagyobb is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a pogácsákat, a tetejüket elhabart tojással lekenem. Ízlés szerint meg lehet szórni durva szemű sóval vagy egész köménymaggal is. 15 perc pihentetés után 180 C fokos sütőben aranyszínűre sütöm a pogácsákat. Ez ekkora méretnél 12perc sütési időt jelentett, 3-4 centis pogácsáknak nagyjából 15-18 perc szükséges majd.
Rácsra szedve hűtöm ki.
Csodálatos! Az ünnep előtt vettem túrót, mert az egyik rokon isteni túrós pogácsát süt. Gondoltam megpróbálok valami hasonlót.
Szóval épp kapóra jött ez a recept.
Nálam ezegyszer a juhtúró kimarad. Majd legközelebb.
Ráadásul van olyan hátsó szándékom is, hogy gyermekkuktákat alkalmazok a kivitelezésnél. :)
(Messziről úgy tűnik, hogy megint egyet gondoltunk.)
Jenis, örülök hogy tetszik, szerintem tisztán túróval is finom lesz! :) A gyermek kuktákkal csak egy baj van: ha nem figyelsz, könnyen csillag és csigabiga alakú pogácsák születnek! :)
Én is köszönöm az ötletet, remélem még ma kisülnek nálam is!:)
Epercsók, nincs mit, örülök hogy tetszik! :)
Az előbb vettem ki a negyedik tepsi pogácsát. Nagyon-nagyon finom, köszönöm ezt a receptet is! Biztos, hogy nem utoljára sütöttem!
Nemsokára megszülető kisfiadhoz pedig szívből gratulálok! Nagyon szorítottam Érted.
Judit
Judit, nagyon örülök hogy ízlik a pogácsa! :) Köszönjük a gratulációt! :)
2012. november 2., péntek