juhtúrós pogácsa

2012. november 2, péntek | kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

Ha most megkérdeznék a kisfiam, mi a kedvenc süteménye, egészen biztosan ezt a pogácsát választaná. Korábban gyakran készült, családi borozások mellé, mostanában viszont inkább az aprónép kérésének teszek eleget, ha pogácsát sütök. Egyfelől remek közös program, és egészen elképesztő formákat tudnak gyúrmázni a kicsik a kelt tésztából, másfelől a végeredmény is olyasmi, ami mindenki örömére szolgál. A recept annyiban módosult, hogy mostanában a juhtúró felét tehéntúróval helyettesítem, így kevésbé aromás a produktum, a gyerekek ízlésének jobban megfelel, azonban a kacsazsír, köménymag és pirospaprika maradt, mert remek állagot és ízt adnak a pogácsáknak. A méret opcionális, nálunk a család abban hisz, hogy amit egy gyűszűnél nagyobb méretű szaggatóval szaggatnak ki, az nem is pogácsa, így én egészen apró méretben készítem, de ezen lehet változtatni. A pogácsa egyébként könnyű, levegős és puha, és mondanám, hogy sokáig puha is marad, ha a lenti, négy tepsit kiadó mennyiség nem fogyna el nálunk 24 óra leforgása alatt.

  • juhtúrós pogácsa
  • 50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
  • 25 dkg juhtúró (vagy a fele lehet tehéntúró, ízlés szerint)
  • 15 dkg kacsazsír
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg tejföl
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 ek cukor (5 dkg)
  • 1 ek só
  • 1 ek köménymag
  • 1 csapott ek édesnemes fűszerpaprika
  • liszt a nyújtáshoz, tojás a kenéshez

A liszteket elmorzsolom az élesztővel, majd hozzáadom a többi hozzávalót és alaposan kidagasztom. Lágyabb, rugalmas tészta lesz a végeredmény. Cipóvá formázom, majd letakarom a kelesztőtálat és nem túl meleg helyen hagyom pihenni, amíg a tészta  a duplájára kel.

Átgyúrom, majd lisztezett deszkán 2 centi vastagra nyújtom, kiszaggatom tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval. Nálunk a nagyon apró pogácsákat kedvelik, így egy fánk közepéhez készült 2 centi átmérőjű kiszúrót használtam, ez természetesen lehet ennél nagyobb is.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a pogácsákat, a tetejüket elhabart tojással lekenem. Ízlés szerint meg lehet szórni durva szemű sóval vagy egész köménymaggal is. 15 perc pihentetés után 180 C fokos sütőben aranyszínűre sütöm a pogácsákat. Ez ekkora méretnél 12perc sütési időt jelentett, 3-4 centis pogácsáknak nagyjából 15-18 perc szükséges majd.

Rácsra szedve hűtöm ki.

 

Címkék: , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: juhtúrós pogácsa

Jenis
2012. november 2., péntek

Csodálatos! Az ünnep előtt vettem túrót, mert az egyik rokon isteni túrós pogácsát süt. Gondoltam megpróbálok valami hasonlót.
Szóval épp kapóra jött ez a recept.
Nálam ezegyszer a juhtúró kimarad. Majd legközelebb.
Ráadásul van olyan hátsó szándékom is, hogy gyermekkuktákat alkalmazok a kivitelezésnél. :)
(Messziről úgy tűnik, hogy megint egyet gondoltunk.)

killervidra
2012. november 2., péntek

Jenis, örülök hogy tetszik, szerintem tisztán túróval is finom lesz! :) A gyermek kuktákkal csak egy baj van: ha nem figyelsz, könnyen csillag és csigabiga alakú pogácsák születnek! :)

Epercsók
2012. november 3., szombat

Én is köszönöm az ötletet, remélem még ma kisülnek nálam is!:)

killervidra
2012. november 3., szombat

Epercsók, nincs mit, örülök hogy tetszik! :)

Perjés Judit
2012. november 10., szombat

Az előbb vettem ki a negyedik tepsi pogácsát. Nagyon-nagyon finom, köszönöm ezt a receptet is! Biztos, hogy nem utoljára sütöttem!

Nemsokára megszülető kisfiadhoz pedig szívből gratulálok! Nagyon szorítottam Érted.
Judit

killervidra
2012. november 10., szombat

Judit, nagyon örülök hogy ízlik a pogácsa! :) Köszönjük a gratulációt! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)