Erről mit is írhatnék? Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, nem csak a cím miatt. Minden kedvenc egy -üvegben. Igen, még ez is, ez az ötletes sütési mód, szerintem ezt már fokozni nem is lehet, meg nem is kell. Virágos jókedvem pedig nem (csak) a tetemes mennyiségű whiskeytől van, ami ebbe kerül (és nem illan ám el a sütés során, szóval gyerekeknek egy falatot se!), hanem mert tényleg eszelősen finom, töményen csokis endorfinbombával állunk szemben, benne a Jack Daniel’s utánozhatatlan ízével. Mennyei. Egy dolog van csak, a kalóriákat számolni itt aztán még véletlenül sem szabad.
Recept innen, mértékegységátváltva, egy kevés vaníliával, ami nagyon jól passzol a Jack Daniel’shez, és egy hangyányit eltérő krémmel a tetején. A krém egyébként házastársi konfliktust okozott, bár Férj önmagában a felét megette, szerinte a sütihez egy egyszerű(!) vaníliás whiskeys mascarpone hab jobban passzol. Lehet vitatkozni, azért a végére leírom majd a hab receptjét is.
A széttördelt csokit a vajjal együtt felolvasztom, majd hozzákeverem a cukrokat, whiskeyt, tojásokat és sütőport, szódabikarbónát is. Habverővel alaposan kikeverem, majd kivajazott felfújt formákba /befőttes üvegekbe töltöm.
Előmelegített sütőben 180°C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 30 perc a felfújt formákban, 35-40 perc a befőttesüvegekben. Tűpróbával ellenőrizzük a végeredményt.
A krémhez a vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, majd ha már habos, hozzákeverjük a mascaropnet és a whiskeyt is. A kisült sütik tetejére simítjuk.
Hab: 1 dl mascarpone, 1 dl tejszín, 2 ek Jack Daniel’s, 1 ek vaníliás cukor, 1 ek nádcukor, simára keverni, amíg a cukor feloldódik benne, szifonba tölteni, egy patront beleengedni, majd tálalásnál a sütik tetejére fújni a habot.
Teljesen felvillanyozódtam ezen a recepten. A whiskys édességek nagyon izgatnak, amióta meg jártunk a Jack Daniels-nél, ez most amúgy is.
Viszont szívesen kipróbálnám skót whiskyvel. Van itthon JD, de igen szerény véleményünk szerint egy skót 10évessel még ütősebb is lehet.
Ha jól érzem, ez egy brownie-féle csokis alap, de a krém is nagyon ígéretes.
Mindenképpen meglesz, beszámolok!
Köszönet!!:))
Mamma, tudod, van nekem ez a meg nem magyarázható, különös vonzódásom a JD-hez, szóval ezért. :) De nem gondolom, hogy egy 10 éves skótból ez rossz lenne. :)))
Igen, a süti egy brownie-féle, liszt nélküli, kicsit krémes tészta. Nagyon finom, és a whiskey alig illan el belőle a sütés során. A krém is nagyon finom, önmagában majdnem megettünk belőle egy teljes adagot ketten, de iszonyú tömény, főleg a kettő együtt. Eteti magát persze, de most picit betegek vagyunk gyomorilag. :) Ezt itt úgy 8 adagnak saccolom, a befőttesüveg nagyon kis csinos, de nem lehet belőle egyszerre ennyit megenni. A férjem ezért preferálja szerintem a habot, hogy az talán könnyedebb, mint ez a vajas krém.
Ja, igen, örülök nagyon hogy tetszik a recept, várom a beszámolót! :)
Köszi az ajánlatot…:)
Rongyosra hallgattam a Metallica hasonló című számát:)
Szívesen. :) Tulajdonképpen a Jack Daniel’s mellett nekem is ez volt a másik fő motiváció a süti elkészítésére. :)
Ha már így alakult a cím, ezt mindenképp meg kell osztanom! Egy remek magyar fordítás eme még remekebb ír népdalból:
Amint a Kerry és Cork ködös hegyeit jártam,
Farell kapitány tűnt fel, és pénzt számolt, úgy láttam.
Hát elővettem Coltom, majd kitartottam késem,
Szóltam: „Állj arrébb, add át! Úgy tán nem lőlek le mégsem.”
Így elvettem a pénzét, megvolt az jó néhány penny,
Hát eltettem a pénzét, ennek örülni fog Molly.
Megesküdött rá, hogy szeret, hogy soha nem hagy majd el,
De az Ördög vigye a nőt, csak, hogy tudd, megint jól átvert.
Musha ring dum a doo dum a da.
Tapsot az apámnak!
Tapsot az apámnak!
Még, Whisky-t a pohárba!
Részeg és megviselt voltam én aznap éjjel.
Elmentem Mollymhoz, nem törődve a veszéllyel.
Aztán este hat, vagy hét körül besétált a kapitány.
Nagy szóváltás volt aztán, s lövés zárta a vitát.
Musha ring dum a doo dum a da.
Tapsot az apámnak!
Tapsot az apámnak!
Még, Whisky-t a pohárba!
Nos, van, ki horgászni jár, és van, ki vadludat lő,
Olyan is akad, kit megszédít egy puskacső.
Én. Nos, én aludni szoktam Mollym szobájában.
De börtönbe vetettek, falhoz kötöttek egy nagy lánccal.
Musha ring dum a doo dum a da.
Tapsot az apámnak!
Tapsot az apámnak!
Még, Whisky-t a pohárba!
Whisky-t a pohárba!
Ez nagyon jól néz ki!
Invitálnálak egy játékra, nézz be hozzám!
http://recepteszter.blogspot.com/2011/04/husveti-ajanlat-es-ujabb-dij.html
Kedves Mókus! szerintem túl sok időd van. :) Menj inkább főzni. :)
Eszter, örülök hogy tetszik és köszönöm a meghívást a játékba! :)
Kedves Flatcat, boldog ünnepet kívánok neked és családodnak!
Kedves Ottis! Köszönöm, kellemes húsvéti ünnepeket kívánok én is Nektek! :)
Erre jártam , benéztem, éhes lettem. Csak az a jó szimatom ne lenne. Tudtam én hogy erre kell tekeregjek, mert virtuális whiskey illatokat sodort felém a szél. Nektek ital boltotok van és a bloggolás csak a hobby? Mintha már láttam volna itt nálatok a múltban is valamit ezzel a nemes nedűvel. De lehet hogy tévedek, megyek szaglászni egy kicsit.
ocean
:))) Kedves Peter, bár úgy lenne… :) Valóban volt már recept Jack Daniel’s-szel a blogon, egy kacsamájkrém, de ez inkább csak azért van, mert családilag ez az egyik kedvenc whiskeynk. :)
Örülök hogy tetszik a recept! :)
Megsütöttem a múltkorjában, és eszméletlen finomra sikerült, a férfiaknak főleg nagyon tetszett! Köszönöm! :)
Ági, szívesen, nagyon örülök hogy ízlett! :)
Ilyen mennyiségek jók egy átlag tepsinyi piskótához meg arra a krémhez? Igazából majd üvegformára szeretném kivágni abból :)
Szia! Szombaton szeretném elkészíteni ezt a csodát,de bajban vagyok az üveggel….! A befőttes üveg szét durran a sütőben….! De mindenképpen látványosan szeretném megoldani,mert egy kerti partyra lesz meglepetés! Ötlet? Köszi!
Klaudia, ezt a mennyiséget én úgy nagyjából egy 20×20 cm-es formára saccolom.
Kisstimcsi nekem nem durrant szét az üveg. Viszont ha szuflé formában sütöd, akkor egészen biztosan nem lesz baja, és azt is szépen lehet tálalni. Ez a mennyiség 8 formához elegendő.
Épp most sül a sütőben, csak nagyobb adagban egy tepsiben mert tortának szeretném, de a közepe még nagyon folyik, pedig lassan egy órája sül. Mit tudnék vele csinálni?
Klaudia, ez a tészta inkább a browniera hajaz, szóval nem lesz olyan, mint a piskóta, klasszikus több lapos tortának nem igazán való ez a tészta. Ha egyben sül, alacsonyabb hőfokon lehet tovább sütni, de a végeredmény akkor a széleken kicsit száraz lesz, nem lesz olyan puha, szaftos, mint kis adagokban sütve.
Klaudia!
Nem sok reményem van rá hogy ennyi idő után olvasnád ezt a topict de azért teszek egy próbát. Én is üvegformára való kisütésben töröm a fejemet és nagyon finomnak tűnik az a recept de tartok tőle hogy browni mivoltából adódóan nem lesz formázható tölthető stb…
Ha esetleg olvasnád le tudnád nekem írni hogy milyen lett a végeredmény?
Szia Anita! Nem topic, poszt, ez egy gasztroblog :), szóval Klaudia lehet hogy nem jár már erre, de hátha én is tudok segíteni. :) Szóval a tészta inkább egy klasszikus amerikai brownie, belül kicsit ragacsosabb tésztával, ami nem vágható lapokra. Az üvegben vagy felfújt formában való sütésre kiváló, egyben is lehet sütni, de akkor a végeredmény csak úgy szeletelhető mint egy brownie vagy sima süti. Ha esetleg több adagban sütöd tepsiben, akkor szeletelés nélkül a kész lapokat egymásra lehet tenni (a krém elég masszív, megtartja a lapokat), illetve minimális formázás (szélek lekerekítése, szív alakúra vágás) még belefér, de töltés, lapra szelés nem.
Kedves FlatCat,
Nagyon tetszik a recept, de kisebb adagokban szeretném megsütni, egyrészt mert többen leszünk a szülinapon, másrészt mert azt írtad,tömény, és nem akarom,hogy pocsékba menjen.(szilikon)muffin formában süthető szerinted? Köszönöm!
Kedves Noémi! Szilikonos muffin forma is jó lesz, ahhoz a felfújt formára megadott sütési idő épp megfelelő. Örülök hogy tetszik a recept, remélem ízleni fog!
2011. április 17., vasárnap