Céklás étcsokoládé torta fehér csokoládé krémmel

2010. november 6, szombat | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1017651

Ez a recept az a bizonyos régi elmaradás, amit még egy olvasóm kért tőlem a főzősulis bejegyzésem után, azaz a Makifood főzőiskola sajtóuzsonnáján felszolgált torta hiteltelen másolata. Azt a receptet ugyanis nem ismerem (mélységes sajnálatomra), így készítsem belőle egy saját változatot.

Maga a torta igazán, de tényleg nagyon remek lett, a születés traumatikus körülményei ellenére is, és bár a céklás csokis sütik az idén nem olyan divatosak, mint tavaly voltak, attól még ugyanolyan finomak maradtak. A cékla hihetetlenül jó állagot ad a tésztának, már csak ezért is megéri kipróbálni. Az igazi nagy újdonság nekem pedig a kardamom+levendula páros volt, mivel a levendulának én nem vagyok túl nagy rajongója, viszont amikor ez a torta először elkészült, határozottan éreztem, hogy valami hiányzik még róla, és ez pontosan a levendulás cukor. Tehát akkor van egy céklás csokis kardamomos tészta, egy ricottás fehér csokoládé krém, és  a tetején a levendulás cukor. És ami most elsőre kaotikusnak hangzik, legalábbis nekem mindenképpen, az összességében egy hihetetlenül finom torta.

  • 18 cm átmérőjű torta
  • 13 dkg finomliszt
  • 4 tojás
  • 10 dkg cékla (héjában megfőzve, megtisztítva mérve)
  • 10 dkg étcsokoládé (75% kakaótartalom)
  • 15 dkg nádcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 csapott ek kakaópor (cukrozatlan, holland)
  • 6 kardamomtok
  • 1 púpos tk (4 gr) sütőpor
  • a krémhez:
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 25 dkg ricotta
  • 25 dkg mascarpone
  • a levendulás cukorhoz:
  • 1 ek cukor
  • 1 tk szárított levendula

A céklát héjában megfőzöm, majd kihűtöm és meghámozom, feldarabolom. Simára pürésítem botmixerrel a tojások sárgájával együtt.(ha nem menne csak a tojások sárgájával, lehet hozzá adni később egy kevés olvasztott csokit is, és azzal pürésíteni tovább)

A darabokra tördelt csokit a vajjal összeolvasztom, a kardamom magjait mozsárban porrá őrölöm, majd ezt is a céklás masszához adom. Hozzákeverem a nádcukrot, a kakaóporral és sütőporral összeszitált lisztet, alaposan kikeverem, csomómentesre. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, majd néhány kanállal fellazítom a céklás masszát, aztán a maradék habot is óvatosan hozzáforgatom.

Két kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, az oldalukat kivajazom, liszttel kiszórom, majd a tésztát szétosztom bennük. Előmelegített sütőben 180°C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 30 perc alatt megsütöm. (tűpróba!)

Rácsra borítva hűtöm ki a lapokat.

A fehér csokit apró darabokra tördelem, majd felolvasztom (teflon edényben, kis láng felett, folyton kavargatva, ha ez nincs, vízgőz felett), és elkeverem a ricottával, ha kihűlt, a  mascarponeval is. Hűtőben teljesen kihűtöm a krémet.

A tésztalapokat betöltöm és bevonom a krémmel.

A levendulát mozsárban porrá őrölöm a cukorral, majd ezt a torta tetejére szitálom.

Lehet még díszíteni kandírozott céklával is, ehhez én a maradék főtt céklát vékony szeletekre vágtam, cukorba forgattam, sütőpapírra tettem, majd rácson, légkeverés mellett 100°C fokon 30 percig szárítottam. Ez egyébként egy nagyon látványos(?), de borzasztóan rossz ízű dolog.

Megjegyzés:

Ha nincs 2 db 18 cm átmérőjű kapcsos forma otthon, akkor ezeket egy nagyjából 20×25 cm szögletes formával lehet helyettesíteni.

A ricotta az a tégelyes, 250 gr-os Óvártej, de jó a tégelyes 250 gr-os olasz is hozzá, a lényeg, hogy krémes, apró szemcséjű, vizes fajta legyen.

P1017664

Címkék: , , , , ,

20 hozzászólás a bejegyzéshez: Céklás étcsokoládé torta fehér csokoládé krémmel

starfokker
2010. november 6., szombat

nagyon szép! :)

killervidra
2010. november 7., vasárnap

Köszönöm! :)

trinity
2010. november 7., vasárnap

Egy csoda már a színe is! A fehércsokis krémmel nagyon perfekt!!

killervidra
2010. november 7., vasárnap

Trinity, örülök hogy tetszik! :)

peel
2010. november 7., vasárnap

Igen, igen, igen : )

killervidra
2010. november 7., vasárnap

De hát küldtem e-mailt már hány hete! :)
A tészta receptje már megvolt korábban, meg volt finom krém is hozzá, csak a külalakja nem volt eddig khmmmm… tökéletes! :)
Elég sok ilyen tortát ettünk mostanában… :)

peel
2010. november 7., vasárnap

Az e-mail akkor valahol eltűnt az éterben… : ( Ha már terhelhetem a kezemet, azért nekigyürkőzöm, mert szerintem így perfekt.

killervidra
2010. november 7., vasárnap

Le vagyok maradva, mi a baj a kezeddel? Ugye nem komoly???
Az e-mail meg mindegy, mert már itt a végleges recept. :)

peel
2010. november 8., hétfő

Még a projekt (utolsó) része : )

killervidra
2010. november 8., hétfő

Már kezdtem aggódni. :)

Kata
2010. november 15., hétfő

Tegnap sütöttem meg a tortát anyukám 40. születésnapjára. “Sikert hozott a konyhára”. Ricotta helyett krémsajt került bele, mert anyukám imádja a sajttortát. Ja, és kandírozott cékla volt még rajta. És finom volt :) :)

killervidra
2010. november 15., hétfő

Kata, nagyon örülök hogy sikert aratott! :)
Anyukádnak pedig sok boldog születésnapot kívánok! :)
A kandírozott céklát hogyan készítetted? Gyanús nekem, hogy itt én rontottam el valamit, mert azt én eredetileg finomnak képzeltem…

Kata
2010. november 16., kedd

A kandírozott céklát úgy csináltam, hogy egy közepes cékla felét puhára főztem, leöntöttem róla a vizet, de csak annyit hogy kb. 0,5 deci maradjon alatta. A céklát felvágtam vékony szeletekre/csíkora. Rászórtam kb. 5 deka cukrot és addig rotyogtattam az egészet, amíg az a fél deci víz el nem párolgott és a cukor rá nem karamellizálódott a céklára. Én így csináltam. Olyan íze lett, mint egy egzotikus gumicukornak. Legalábbis a nagynéném ezt mondta rá…. :) Te hogy csináltad? (egyébként el tudom képzelni, hogy a cékla volt a hibás…ha túl répaízű akkor lehet, hogy nem jó kandírozva)

killervidra
2010. november 16., kedd

:)))
Egzotikus gumicukor… :)
Én a sütőben szárítottam, miután cukorba hempergettem a főtt céklát. Sem édes nem lett eléggé, sem a cékla íz nem tűnt el.
De a te módszered tetszik, ezt ki fogom próbálni! Köszi a választ! :)

Kata
2010. november 17., szerda

Nagyon szívesen! Remélem sikerrel jársz! ;)

killervidra
2010. november 18., csütörtök

Én is! :)

Dorka
2012. február 9., csütörtök

Szia! Teszteltek ezt a tortát gyerekeken is? :-) Kisfiam 3. szülinapjára csinálnám a másik tortád mellé :-) egy db 18 cm-es forma esetén két részletben sussem, vagy működik félbe vágva is? Köszönöm!

killervidra
2012. február 9., csütörtök

Szia Dorka! Hát az én kisfiam megette, de ő a 88% étcsokit szereti a legjobban. :) Szóval mehet gyereknek is, miért is ne, ha szereti a masszívan csokis dolgokat. :)
Szerintem a két részlet praktikusabb, mert rövidebb idő alatt szépen átsül, anélkül hogy megégne, vagy a hosszabb sütési idő+alacsonyabb hőfok mellett kiszáradna.

Dorka
2012. február 14., kedd

Elkészítettem, nagyon finom lett, köszönöm! A jövőre nézve egy kérdés: hogy sikerült ilyen szép egyenletesen, simán rákenni a krémet? A miénk elég hepehupás lett, nem volt könnyű eloszlatni rajta…

killervidra
2012. február 14., kedd

Dorka, én ha jól emlékszem, egy széles pengéjű kést használtam, ami hosszabb volt, mint a torta, így nem vetett ráncokat. A krémmel pedig könyebb dolgozni, mielőtt teljesen kihűl. Aztán a ricotta sem mindegy, a zacskós Szarvasi elég száraz és darabos, ahhoz több mascarpone kell és botmixerrel át is kell menni rajta párszor, amíg krémes lesz.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)