Ez a recept az a bizonyos régi elmaradás, amit még egy olvasóm kért tőlem a főzősulis bejegyzésem után, azaz a Makifood főzőiskola sajtóuzsonnáján felszolgált torta hiteltelen másolata. Azt a receptet ugyanis nem ismerem (mélységes sajnálatomra), így készítsem belőle egy saját változatot.
Maga a torta igazán, de tényleg nagyon remek lett, a születés traumatikus körülményei ellenére is, és bár a céklás csokis sütik az idén nem olyan divatosak, mint tavaly voltak, attól még ugyanolyan finomak maradtak. A cékla hihetetlenül jó állagot ad a tésztának, már csak ezért is megéri kipróbálni. Az igazi nagy újdonság nekem pedig a kardamom+levendula páros volt, mivel a levendulának én nem vagyok túl nagy rajongója, viszont amikor ez a torta először elkészült, határozottan éreztem, hogy valami hiányzik még róla, és ez pontosan a levendulás cukor. Tehát akkor van egy céklás csokis kardamomos tészta, egy ricottás fehér csokoládé krém, és a tetején a levendulás cukor. És ami most elsőre kaotikusnak hangzik, legalábbis nekem mindenképpen, az összességében egy hihetetlenül finom torta.
A céklát héjában megfőzöm, majd kihűtöm és meghámozom, feldarabolom. Simára pürésítem botmixerrel a tojások sárgájával együtt.(ha nem menne csak a tojások sárgájával, lehet hozzá adni később egy kevés olvasztott csokit is, és azzal pürésíteni tovább)
A darabokra tördelt csokit a vajjal összeolvasztom, a kardamom magjait mozsárban porrá őrölöm, majd ezt is a céklás masszához adom. Hozzákeverem a nádcukrot, a kakaóporral és sütőporral összeszitált lisztet, alaposan kikeverem, csomómentesre. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, majd néhány kanállal fellazítom a céklás masszát, aztán a maradék habot is óvatosan hozzáforgatom.
Két kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, az oldalukat kivajazom, liszttel kiszórom, majd a tésztát szétosztom bennük. Előmelegített sütőben 180°C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 30 perc alatt megsütöm. (tűpróba!)
Rácsra borítva hűtöm ki a lapokat.
A fehér csokit apró darabokra tördelem, majd felolvasztom (teflon edényben, kis láng felett, folyton kavargatva, ha ez nincs, vízgőz felett), és elkeverem a ricottával, ha kihűlt, a mascarponeval is. Hűtőben teljesen kihűtöm a krémet.
A tésztalapokat betöltöm és bevonom a krémmel.
A levendulát mozsárban porrá őrölöm a cukorral, majd ezt a torta tetejére szitálom.
Lehet még díszíteni kandírozott céklával is, ehhez én a maradék főtt céklát vékony szeletekre vágtam, cukorba forgattam, sütőpapírra tettem, majd rácson, légkeverés mellett 100°C fokon 30 percig szárítottam. Ez egyébként egy nagyon látványos(?), de borzasztóan rossz ízű dolog.
Megjegyzés:
Ha nincs 2 db 18 cm átmérőjű kapcsos forma otthon, akkor ezeket egy nagyjából 20×25 cm szögletes formával lehet helyettesíteni.
A ricotta az a tégelyes, 250 gr-os Óvártej, de jó a tégelyes 250 gr-os olasz is hozzá, a lényeg, hogy krémes, apró szemcséjű, vizes fajta legyen.
nagyon szép! :)
Köszönöm! :)
Egy csoda már a színe is! A fehércsokis krémmel nagyon perfekt!!
Trinity, örülök hogy tetszik! :)
Igen, igen, igen : )
De hát küldtem e-mailt már hány hete! :)
A tészta receptje már megvolt korábban, meg volt finom krém is hozzá, csak a külalakja nem volt eddig khmmmm… tökéletes! :)
Elég sok ilyen tortát ettünk mostanában… :)
Az e-mail akkor valahol eltűnt az éterben… : ( Ha már terhelhetem a kezemet, azért nekigyürkőzöm, mert szerintem így perfekt.
Le vagyok maradva, mi a baj a kezeddel? Ugye nem komoly???
Az e-mail meg mindegy, mert már itt a végleges recept. :)
Még a projekt (utolsó) része : )
Már kezdtem aggódni. :)
Tegnap sütöttem meg a tortát anyukám 40. születésnapjára. “Sikert hozott a konyhára”. Ricotta helyett krémsajt került bele, mert anyukám imádja a sajttortát. Ja, és kandírozott cékla volt még rajta. És finom volt :) :)
Kata, nagyon örülök hogy sikert aratott! :)
Anyukádnak pedig sok boldog születésnapot kívánok! :)
A kandírozott céklát hogyan készítetted? Gyanús nekem, hogy itt én rontottam el valamit, mert azt én eredetileg finomnak képzeltem…
A kandírozott céklát úgy csináltam, hogy egy közepes cékla felét puhára főztem, leöntöttem róla a vizet, de csak annyit hogy kb. 0,5 deci maradjon alatta. A céklát felvágtam vékony szeletekre/csíkora. Rászórtam kb. 5 deka cukrot és addig rotyogtattam az egészet, amíg az a fél deci víz el nem párolgott és a cukor rá nem karamellizálódott a céklára. Én így csináltam. Olyan íze lett, mint egy egzotikus gumicukornak. Legalábbis a nagynéném ezt mondta rá…. :) Te hogy csináltad? (egyébként el tudom képzelni, hogy a cékla volt a hibás…ha túl répaízű akkor lehet, hogy nem jó kandírozva)
:)))
Egzotikus gumicukor… :)
Én a sütőben szárítottam, miután cukorba hempergettem a főtt céklát. Sem édes nem lett eléggé, sem a cékla íz nem tűnt el.
De a te módszered tetszik, ezt ki fogom próbálni! Köszi a választ! :)
Nagyon szívesen! Remélem sikerrel jársz! ;)
Én is! :)
Szia! Teszteltek ezt a tortát gyerekeken is? :-) Kisfiam 3. szülinapjára csinálnám a másik tortád mellé :-) egy db 18 cm-es forma esetén két részletben sussem, vagy működik félbe vágva is? Köszönöm!
Szia Dorka! Hát az én kisfiam megette, de ő a 88% étcsokit szereti a legjobban. :) Szóval mehet gyereknek is, miért is ne, ha szereti a masszívan csokis dolgokat. :)
Szerintem a két részlet praktikusabb, mert rövidebb idő alatt szépen átsül, anélkül hogy megégne, vagy a hosszabb sütési idő+alacsonyabb hőfok mellett kiszáradna.
Elkészítettem, nagyon finom lett, köszönöm! A jövőre nézve egy kérdés: hogy sikerült ilyen szép egyenletesen, simán rákenni a krémet? A miénk elég hepehupás lett, nem volt könnyű eloszlatni rajta…
Dorka, én ha jól emlékszem, egy széles pengéjű kést használtam, ami hosszabb volt, mint a torta, így nem vetett ráncokat. A krémmel pedig könyebb dolgozni, mielőtt teljesen kihűl. Aztán a ricotta sem mindegy, a zacskós Szarvasi elég száraz és darabos, ahhoz több mascarpone kell és botmixerrel át is kell menni rajta párszor, amíg krémes lesz.
2010. november 6., szombat