Tehát egy medvehagyma.
Sajnos egyre inkább úgy tűnik, idő, illetve fénykép hiányában a betervezettekből ezen kívül még két medvehagymás recept kerül fel a blogra az idén, a többi tálán majd jövőre.
A pisztráng filézése itt nem feltétlenül kell, hogy a klasszikus módon menjen, mivel a hús apróra lesz vágva, így az sem gond, ha nem sikerül sértetlenül hozzájutnunk. (mindez arra az esetre vonatkozik, ha a halas mégsem filézné ki a pisztrángot) Ezt a folyamatot már leírtam egy korábbi receptben, nem kell tőle megijedni, könnyen és gyorsan elvégezhető művelet. Persze a legegyszerűbb mégiscsak megkérni a halast, akik ezt tapasztalatom szerint készséggel megcsinálják helyettünk. A recepthez használt húsmennyiség egyébként két nagyobb, 35-40 dekás pisztrángból jött össze.
A meghámozott, felkockázott krumplit puhára főzzük az enyhén sózott zöldségalaplében. A vajon a lisztet világos aranyszínűre pirítjuk, majd kevergetés közben hozzáöntünk 1-2 merőkanálnyit a krumpli főzőlevéből. Visszaöntjük a krumplira, alaposan elkeverjük, felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, végül hozzáadjuk a megmosott, leszárított, vékony csíkokra metélt medvehagymát is. Ha nem elég sűrű, akkor néhány szem krumplit törjünk meg az edény oldalán, ez majd besűríti a főzeléket.
A halat késsel vágjuk apróra, darált hús finomságúra. A petrezselymet aprítsuk finomra, majd keverjük a halhoz a tojással, mandulával, sózzuk. Gyúrjuk össze a masszát, majd formázzunk belőle pogácsákat. Én ehhez egy nagyobb, 5 centi átmérőjű kerek sütikiszúrót használtam, így egyenletes, nagyjából 2 centi vastagságú lett a hús mindenütt.
Kevés felhevített olajban süssük meg a pogácsákat, mérsékelt lángon, mindkét oldalukon nagyjából 3-5 perc alatt. A sütésnél figyeljük a pogácsák oldalát, ahogy világosodik a hús, úgy sül át. Ha majdnem félig kivilágosodott a pogácsa, fordítsuk meg, ahogy teljesen kivilágosodott az oldalán, rögtön vegyük ki a serpenyőből, így nem sül túl, nem szárad ki.
*zöldség alaplé: 1,2 liter vízbe 2 szál répa, 4 szál angolzeller, 1 fej vöröshagyma, 2-3 babérlevél. A zöldségeket kevés sóval puhára főzzük, majd leszűrjük a levet. Ha nem ilyen alaplevet használunk hozzá, tegyünk a főzésnél egy babérlevelet is a krumpli mellé.
Megjegyzés:
Amihez nincs most fotó: medvehagymás pisztrángpogácsa. A petrezselyem helyett néhány levél medvehagyma kerül apróra vágva a halhoz (egy kis maréknyi csak), kevés őrölt fekete bors, a többi ugyanaz. Nagyon finom!
Még nem érkezett be hozzászólás.