Volt ugye a császármorzsa kölesből. Aztán a hozzászólások kapcsán felmerült bennem a köleskoch. Nos az ilyen ötleteket nálam tett szokta követni, nem is váratott magára sokáig, és most itt vagyunk. Ez finom! Persze miért is ne lenne, már a császármorzsa is nagyon bejött nekünk, úgy tűnik, igen jó barátságot kezdünk ápolni a kölessel. A hagyományos rizskochtól annyiban különbözik, hogy lekvár is került a tésztába, és nagyon, de nagyon jól állt neki.
Én ezt most két egyszemélyes sütőtálban készítettem, de ez a mennyiségű massza egy 20 centi átmérőjű piteformába elég.
A tejet a kölessel és vaníliás cukorral felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon 5 percig főzzük. Utána lehúzzuk a tűzről és fedő alatt hagyjuk pihenni, amíg a köles megpuhul és magába szívja az összes tejet.
Hozzáadjuk a köleshez a maradék cukrot, a lekvárt és a tojások sárgáját, elkeverjük, majd kemény habbá verjük a tojások fehérjét és a köleses masszához forgatjuk óvatosan, minél kevesebb levegőt keverve ki a habból.
A sütőtálakat kivajazzuk és szétosztjuk bennük a tésztát.
Előmelegített sütőben 180°C, 25 perc (villanysütő, alsó-felső sütés).
Megjegyzés: Az eredeti változat baracklekvárral és vaníliával készült, de mire a fotózásig eljutottam, elfogyott a sárgabarack lekvár. A képen látható ezért hecsedlivel és vaníliás cukor helyett egy fél citrom finomra reszelt héjával készült. Így is nagyon finom, de mivel hecsedli ritkábban akad a legtöbb háztartásban, mint sárgabarack lekvár, ezért inkább az eredeti receptet írtam le.
Kérlek nézz be hozzám, mert szeretnélek megajándékozni 3 dologgal is: :))
http://ildinyo.blogspot.com/2011/04/olelest-dijat-es-meg-jo-szot-is-kaptam.html
Ildinyó, nagyon köszönöm! :)
Pályázat Gasztrobloggereknek!
Keressük a legjobb tokaji borecetes recepteket!
A Tokaji Borecet Manufaktúra Magyarországon egyedülálló módon kiváló minőségű tokaji borokból készít borecetet. A magas minőségű alapanyagokra garancia, hogy a szakmai berkekben is elismert Tokaj Nobilis borászat borait használjuk fel boreceteink készítéséhez.
Célunk, hogy kiváló alapanyagként hozzájáruljunk az Ön ételei magasabb minőségéhez!
Receptversenyünkre gasztrobloggerek jelentkezését várjuk, akik tokaji borecettel készült fogásokkal indulhatnak. Jelentkezés esetén postázzuk teljes mintapalettánkat, ezek segítségével kell az ételeket elkészíteni. A legjobb recepteket kiválogatjuk, és készítőjük nevével egyetemben publikáljuk egy Magyarországon elsőként megjelenő borecetes kiadványban.
Részletek:
2011. április 3., vasárnap