Először is szeretném megköszönni Limarának ezt a nagyszerű VKF! témát, mert ha ez nincs, akkor bizony én még évekig nem készítettem volna semmit kölesből, hajdinából. Ha egyáltalán készítettem volna valaha. Mert nem is gondoltam rá. A kölespehely jó volt a müzlibe, a hajdina meg néhány rossz emlékű köretből kifolyólag még ennyire sem érdekelt, köszöntem szépen, én maradtam a búzánál, kukoricánál, zabnál meg a rozsnál.
Most viszont előszedtem az egyik első, és azóta is kedvenc Natúrkonyha című, gyönyörű szakácskönyvemet, és kicsit alaposabban utánanéztem ezeknek a magoknak, főleg ami a felhasználásukat illeti. (igazából legalább 10 receptet láttam el színes tapadós cetlikkel, meg még legalább ennyi jutott az eszembe, ami úgy jó lenne belőlük szerintem)
A kölesről három fontos információ szerepel: magas a kovasav tartalma, ami jót tesz a hajnak, csontoknak, satöbbi, magas a zsírtartalma, ezért rosszabbul tárolható, mint a többi gabona, és élénk sárga színe miatt a gyerekek kedvelik! A lényeg! A sárga ételekre rágyógyult Pontyomnak nem is lehetne jobb! (szóval ha úgy vesszük, ismét egy bébiétel következik)
A könyv szerint két és félszeres mennyiségű folyadékban kell megfőzni a kölest, így amíg megpuhul, azt mind magába is szívja. Nosza, próbaként lett tejben főtt köles, köleskása helyett. Erről meg kellett állapítanom, hogy ez a kása sokkal kevésbé krémes, mint a búzadarából vagy rizsből készült (viszont nagyon finom!), és nehezebben is puhul meg, ergo tovább kell főzni, ergo nagyobb a kozmálás veszélye. A félig főtt kása állaga viszont császármorzsáért kiáltott…
A kölesből készült császármorzsa állaga hibátlan, a belül puha golyókból álló morzsa kívül ropogósra pirul, még lekvár nélkül, önmagában sem száraz, és nyomokban sem emlékeztet holmi cafatokra tépkedett palacsintára. Egyszóval nagyszerű!
Kölök pedig természetesen imádta.
A kölest a vaníliás cukorral együtt hozzáadom a tejhez, felforralom, majd fedő alatt kis lángon 10 percig főzöm. Hozzáadom a vajat, cukrot, elkeverem, majd ezután fedő alatt hagyom puhulni, amíg a tej kihűl. (én ezt előző este csináltam meg, utána ment a hűtőbe) A kölesnek magába kell szívnia az összes tejet, és meg kell puhulnia teljesen.
A tojások sárgáját hozzákeverem a megpuhult köleshez, majd a tojások fehérjét kemény habbá verem és ezt is beleforgatom a masszába.
Egy széles, lehetőleg teflon serpenyőt felforrósítok, és ebbe öntöm a masszát. Én egy 28 cm serpenyőt használtam abban ez egyszerre kisült, de nagyobb adag esetén érdemes több részletben sütni, hogy kellően morzsás legyen az állaga, ne pedig darabos, és csak piruljon, de ne égjen meg a sütés végére. Mérsékelt lángon sütöttem amíg összeállt, majd elkezdtem spatulával tépkedni, forgatni, kevergetni a tésztát, amíg mindenhol pirult és morzsás nem lett.
Ha nem teflont használunk hozzá, akkor a vajat ne keverjük bele a forró tejbe, hanem a serpenyőben abban süssük meg a morzsát.
Tálalásnál megszórom porcukorral és lekvárt adok mellé.
Megjegyzés: Férj szerint a császármorzsa obligát része a mazsola. Én -horribile dictu- ebben nem szeretem. De természetesen lehet hozzá adni, 2 adaghoz fél marékkal (olyan 2 dkg), a köles főzésével egy időben, így szépen megpuhul.
Megjegyzés: Nekem ennyi tej kellett hozzá, de a folyadék mennyisége a köles minőségétől is függ, szóval ha még nem puha teljesen mire kihűl, adjunk hozzá egy picivel több tejet. Lehet vele még főzni is, de lehet már csak a tojássárgája hozzáadásakor hozzákeverni és akkor sütés közben úgyis magába szívja majd.
Én sokszor főztem a kicsiknek kölest, sőt a kölesből készült (ál)túrógombóc hatalmas sikernek örvend a mai napig :-)De ezt is ki fogom próbálni – igaz rizstejjel.
És ide írom, mert mindig elfelejtem: a mákos kelt palacsinta és a kávés-mandulás keksz is egyaránt istenien fincsámcsi, köszönet a receptekért!!!!!
Ha szóltál volna, hogy ez lesz a kaja, már nálatok lennék : ) Így muszáj lesz vennem kölest. Én egyébként mindig sütőben sütöm ki a császármorzsát, kevésbé macerás és gyorsabban is sül : ) Szép hétvégét nektek.
ui. Medvehagymával nem szeretnél egy kicsit kísérletezni? Jó jönne valami extra ihlet.
Niki, örülök hogy tetszik, meg hogy ízlett a palacsinta és a keksz! :) Nekem nagyon bejött a köles, lesz belőle még egy pár recept (ha nem is ezen a hétvégén… :) )
Szerintem majd az (ál)túrógombócot is kipróbálom! :)
Peel, hát örülök, hogy ennyire bejön! :) Tényleg nagyon finom volt, és még a kicsi is egy egész adagot benyomott belőle!
Én egyelőre két adagot sütök egyszerre, az a 28 centis serpenyőben elfér, nekem kicsit macerás a sütőm, sokáig kell előmelegíteni, ilyesmi, de ahogy bővül a család (és kapok egy villanysütőt :) ), szerintem én is rá fogok szokni erre a módszerre. :)
Medvehagyma itt csak a Metroban van, horribilis áron (képtelen vagyok egy marék zöldért kiadni annyi pénzt), szóval sajnálom, de ezúttal nem segíthetek. :(
A medvehagymán ne múljon már, dobsz egy postacímet a mailemre?
Kedves peel! Most elszégyelltem magam, és holnap megyek, veszek medvehagymát a Metroban. :)
De ha nem kapok, küldöm a címem. :)
Jaj, ne már, nem ez volt a szándékom, semeddig nem tart és szívesen küldök. Tényleg!!!! : )
Hát, nem kaptam medvehagymát…
Küldtem e-mailt! :)
Csak egy rövid kérdés: Megkaptad? : )
Már írtam e-mailt! :)
Megkaptam, persze, nagyon köszönöm! :)
ha kihagyom a cukrot, az változtat az állagán? köszi, és bocs a béna kérdést.
bár lehet hogy az is befolyásolja hogyha nem mérsékelt lángon sütöm? nagyon morzsás lett és lekvár nélkül száraz is. :( de nagyon finom volt :)))) köszi
Szia Ancsa!
Ha kihagyod a cukrot, az nem változtat az állagán, de ha nagyon morzsásra készíted (túl apróra tördeled) és sokáig sütöd, akkor száraz lesz. Akárcsak a hagyományos császármorzsa. :)
Még egy dolog jutott eszembe: megpuhult e a sütés előtt a köles eléggé? Én egy vastag aljú hőtartó edényben főztem (plusz még egy egész éjszaka volt ideje megduzzadni), de lehet, hogy vékonyabb falú edényben kihűl, és nem szívja magába eléggé a nedvességet a fedő alatti pihentetésnél. Akkor érdemes egy kicsit tovább főzni, takarék lángon.
hát egy éjszakára nekem is hűtőben volt. (most reggel csináltam)plusz nem nagyon kellett tördelnem, magától is szét esett. lehet hogy a köleses császármorzsát rövidebb ideig kell sütni mint a hagyományosat?
a darásból kiindulva (ami nekem min 20 perc) a köleses morzsa hamar kész volt. majd legközelebb :) és köszi :)))
ui. itt kb mennyi idő számít túlsütésnek?
A szétesős rész nálam határozottan nem volt, szépen egybefogta a tojás. Igazából ma reggel megcsináltam, pontosan a recept szerint, és teljesen jó lett, nem volt száraz, sem túl morzsás. Mondjuk állagra a darából készült császármorzsához hasonló, nem a liszteshez. Szóval most ötletem sincs. Talán a köles milyensége is számít? Én eddig ugyanazt a fajtát használtam csak, szóval nem tudom.
Tényleg hamarabb készen van, mint a hagyományos, mert a köles itt már puha, magába szívta az összes folyadékot, nem sülés során duzzad meg. Nekem kevesebb, mint 10 perc alatt elkészült, de pontos időt mondani nem tudok.
Nekem sütéskor alig 1 centi vastag rétegben terült el a serpenyőben, és azután kezdtem el nagyobb darabokra tördelni, miután teljesen összeállt, megszilárdult a massza. Akkor megfordítottam a nagyobb darabkákat, úgy is sütöttem még egy kicsit, és csak ezután kezdtem el kavargatni, hogy egy kicsit apróbb morzsák is legyenek benne. De én a hagyományosat is így csinálom.
A túlsütésnél arra gondoltam, hogy ha túl alacsony a láng, akkor inkább szárad a morzsa, mint sül, és hamarabb lesz ropogós, mint aranyszínű. Ha túl kicsik a morzsák (sok és/vagy túl korai kavargatás) akkor is ki tud száradni sütés közben. De ha az elején morzsáira hullott, akkor nem a túlsütés lehetett a baj. :(
Kettő dolgot lehet még megpróbálni: eggyel több tojást adni hozzá, vagy ha nem vagy glutén érzékeny, akkor 1 ek simalisztet vagy étkezési keményítőt lehet keverni a megfőtt, kihűlt köleshez.
Ma végül eljött a nap, hogy megcsináljam a receptet.
Már egy ideje forgott a fejemben a császármorsza, mert ebédlőben ettem grízből készültet és nem jött be túlságosan. Aztán a lisztes változathoz kezdtem közeledni.
Végül a köleses mellett kötöttem ki, mert amúgy is szeretjük a kölest és ez még izgalmasabb lehet mint a sima császármorzsa.
Kicsit több tejet kellett beleraknom míg megpuhult a köles, de végül jó állagú lett.
Aztán a végefelé, amikor eljutottam a tojás felveréséhez megfogadtam hogy többet se csinálok ilyet, milyen macerás.
Végül kezdtem kisütni serpenyőben, kezdett alakulni a forma, és a végén inkább csak rázogattam a serpenyőt és így rettentő izgalmas volt, ahogy a kis és nagy golyók kialakulnak.
Kitáltam, rá a baracklekvár éééééés…
Frenetikusan jó lett.
Mégis fogok máskor is csinálni:)
Jaj, nagyon örülök neki! :)))
Nekünk is ez lett a kedvenc császármorzsánk! :)
Szia! Finom ez melegítve is ? Mert vendégségbe vinném, a húgom imádja a császármorzsát, de mindig csak a menzán eszik, magának nem csinál.
Szia Ed! Melegítve még nem próbáltam, de nem vagyok benne biztos hogy működik. Lehet hogy úgy kiszárad majd egy kicsit.
Esetleg egy rizskoch-féleség kölesből? Az jobban bírja a melegítést. A rizs elvileg azonos mennyiségű folyadékot vesz fel, mint a köles, szóval azonos arányban helyettesíthető egy receptben.
Hali ! Maximum kipróbálom, a köleskoch nem játszik, ha egyszer a császármorzsa a favorit akkor nincs mit tenni :)
Szia Ed! Hát remélem működni fog a melegítés, hisz az sincs kizárva. :)
Még egy megjegyzés a kölessel kapcsolatban: több helyen vettem azóta kölest, és azt tapasztaltam, hogy nem mind egyforma mennyiségű folyadékot vesznek fel. Szóval lehet hogy kell még bele egy kicsivel több tej mire teljesen puhára fő, de ezt majd úgyis látni fogod.
Hát nálunk rendszeres családtag a köles, úgyhogy gondolom ezzel a résszel boldogulok. :) Csak a császármorzsa nem családtag nálunk, igazából még sose próbáltam, mert emlékeim szerint nem szeretem. Legalább is úgy nem ahogy anyukám csinálta, száraz volt és nagyon apró. :D Mindenesetre majd kipróbálom a húgomon ezt a receptet. Magamnak meg majd fejlesztek belőle “tojás menteset” :D De nem untatlak a részletekkel.
Nem untatsz. :)
Állagra ez is hasonló, mint a búzadarával készült, de annál szerintem kevésbé száraz. Nekem ez így tetszett. :)
A tojásokból érdemes nagyot használni hozzá (vagy ha nincs inkább három kicsit), én L-es méretűeket használok, és akkor nem fog szétesni apró darabokra. (ezt elfelejtettem megemlíteni a receptben, de most pótoltam)
Sajnos a tojás, illetve főleg a tojáshab helyettesítésére nincs ötletem, kitartást a fejlesztéshez!
Köszönöm a szuper receptet, ma reggel elkészült, mindent a leírtak szerint csináltam, és mondhatom ISTENI!!!! Soha többet másként nem készítem!!!! :-)
Paradicsom, örülök hogy ízlett! :)
2010. április 9., péntek