Hideg narancsos joghurtos céklaleves

2011. március 27, vasárnap | kölyök kaja, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

A narancs-bazsalikom-sült cékla nálunk a tél nagy kedvence volt, de most megtaláltam a módját, hogy átmentsem a meleg és napsütéses tavaszi napokra is egy könnyű, hidegen készülő krémleves formájában. Mivel tavaly pedig a menta, narancs és sült cékla is remekül működött együtt ebben a salátában, ezért most kipróbáltam ezt az összevont megoldást és remekül sikerült. És nem is azért, hogy megpróbáljam felvenni a harcot a kertet egyre inkább uraló mentával szemben… (azért ha egy napon túl sok lesz már a menta  a blogon, szívesen veszem a visszajelzéseket).

  • 40 dkg sült cékla (tisztítva)
  • 4 dl natúr joghurt
  • 3 dl víz (ásványvíz)
  • 1 nagyobb kezeletlen narancs finomra reszelt héja és leve (1 dl)
  • 6-8 nagyobb bazsalikomlevél
  • 4-5 mentalevél
  • fekete bors
  • dióolaj

A céklát megmosom és héjával együtt megsütöm, 200°C, 1-1,5 óra, a gumók nagyságától függően. Érdemes süteménysütéshez vagy kenyérsütéshez igazítani, az alsó rácson remekül megsül, és így még energiatakarékos is.

A meghámozott céklát turmixgép kancsójába teszem a többi hozzávalóval (só, bors, dióolaj ízlés szerint), majd leturmixolom.

Hidegen a legfinomabb.

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Hideg narancsos joghurtos céklaleves

Jenis
2011. március 28., hétfő

Épp jól jöttek ezek a céklás variációk. Szilcsi emésztése kicsit (nagyon) lassú. És végre rájöttem, hogy a cékla segít rajta (meg a szőlő, de az még soká lesz). Szóval nálunk most kétnaponta cékla van. :)

killervidra
2011. március 28., hétfő

:))) Örülök hogy segíthettem! :)
Tamás is imádja, bár neki az emésztésével szerencsére semmi baj. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)