A narancs-bazsalikom-sült cékla nálunk a tél nagy kedvence volt, de most megtaláltam a módját, hogy átmentsem a meleg és napsütéses tavaszi napokra is egy könnyű, hidegen készülő krémleves formájában. Mivel tavaly pedig a menta, narancs és sült cékla is remekül működött együtt ebben a salátában, ezért most kipróbáltam ezt az összevont megoldást és remekül sikerült. És nem is azért, hogy megpróbáljam felvenni a harcot a kertet egyre inkább uraló mentával szemben… (azért ha egy napon túl sok lesz már a menta a blogon, szívesen veszem a visszajelzéseket).
A céklát megmosom és héjával együtt megsütöm, 200°C, 1-1,5 óra, a gumók nagyságától függően. Érdemes süteménysütéshez vagy kenyérsütéshez igazítani, az alsó rácson remekül megsül, és így még energiatakarékos is.
A meghámozott céklát turmixgép kancsójába teszem a többi hozzávalóval (só, bors, dióolaj ízlés szerint), majd leturmixolom.
Hidegen a legfinomabb.
Épp jól jöttek ezek a céklás variációk. Szilcsi emésztése kicsit (nagyon) lassú. És végre rájöttem, hogy a cékla segít rajta (meg a szőlő, de az még soká lesz). Szóval nálunk most kétnaponta cékla van. :)
:))) Örülök hogy segíthettem! :)
Tamás is imádja, bár neki az emésztésével szerencsére semmi baj. :)
2011. március 28., hétfő