Céklafőzelék fetás húsgolyóval

2011. február 10, csütörtök | babának, főzelék, sertés | Szerző: Herczeg Gabriella

P1010507

Tehát az a gyermek, aki három hete itthon hisztériás rohamot kap a cékla színétől, és csak csukott szemmel volt hajlandó enni belőle, na ő az, aki a bölcsődében repetát kér a céklafőzelékből. Nosza, akkor ilyet lehet itthon is. És tényleg. Persze az elmaradhatatlan és örök kedvenc, a húsgolyó az azért jár hozzá. Az pedig ne tévesszen meg senkit, hogy ez most megint olyan babakonyhás felvezetés lett, mert annál itt többről van szó, ez az étel ugyanis finom és bababarát is egyben. (pedig ugye, mennyivel másképpen hangzik, mint a ketchupos spagetti és a rántott dínók krumplipürével?)

  • 3 főre
  • 70 dkg cékla
  • 25 dkg krumpli
  • 5 dl csirke alaplé vagy zsírtalanított húsleves
  • 1 kis fej hagyma (3-4 dkg)
  • 4 ág kakukkfű
  • 1 tk borókabogyó
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 ek olívaolaj
  • 50 dkg sovány sertéscomb
  • 10 dkg feta
  • 1 salotta (3-4 dkg édes hagyma)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 ek rozmaring (szárított)
  • 2 ek olívaolaj
  • egy kisebb narancs felének a finomra reszelt héja
  • olaj a sütéshez

A céklát és a krumplit meghámozom, kis kockákra vágom. Az alaplé felében fedő alatt puhára párolom a céklát a balzsamecettel. Közben az olívaolajon üvegesre sütöm a nagyjából felaprított hagymát, majd hozzáadom a krumplit, felöntöm a maradék alaplével, hozzáadom a mozsárban kevés sóval finomra dörzsölt borókabogyót és az egészben hagyott kakukkfű ágakat is. Fedő alatt ezt is puhára főzöm. A kakukkfüvet kidobom, majd a krumplit a levessel botmixerrel teljesen simára püréstem és hozzáöntöm a céklához. Botmixerrel az egészet kissé püréstem, de itt már a teljesség igénye nélkül, hogy maradjanak benne kisebb-nagyobb cékladarabok is.

A  vastagabb hártyáktól megszabadított sertéscombot felkockázom és ledarálom a hagymával, fokhagymával, fetával együtt. Eleve darált comb esetén a hagymát és fokhagymát nagyon finomra aprítva, a fetát szétmorzsolva keverjük a húshoz. A rozmaringot kevés sóval mozsárban porrá őrölöm, a narancs héját finomra reszelem, és az olívaolajjal együtt ezeket is a húshoz adom. Alaposan összegyúrom, majd 2 centis gombócokat formázok belőlük. Bő, forró olajban adagonként kisütöm. (teflon serpenyőben lehet egész kevés (1-2 kanálnyi) olajon is kisütni, gyakori rázogatás közben, így is szoktam készíteni, és ez a módszer is jól működik)

P1010500

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Céklafőzelék fetás húsgolyóval

Dió Bisztró
2011. február 10., csütörtök

Ez egy nagyon kedvemre való recept, már most szeretem! Gratula!!

killervidra
2011. február 10., csütörtök

Dió Bisztró, köszönöm, örülök hogy tetszik! :)

killervidra
2011. február 15., kedd

:)))
Örülök hogy ennyire megtetszett! :)
(aztán majd a céklafőzeléket is ki lehet próbálni! :) )

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)