Nagy omlós kekszek szempillantás alatt, az a kategória, amit szerencsére annyi ideig tart csak elkészíteni, mint megenni. Karácsonyra szerintem ideális, ha már az összes kézműves remek elfogyott, de a vendégség még nem.
A liszteket elkeverem a sütőporral és a szódabikarbónával, majd összegyúrom a többi hozzávalóval.
Egy nagyobb darab folpack fóliát letekerek és a tésztából hengert formálok a fólia közepén. Betekerem a fóliába, mint a szaloncukrot, így még szép egyenletes vastagságú 4-5 cm átmérőjű henger alakúra formázom, majd megy a hűtőbe egy órára, amíg megszilárdul benne a vaj.
Éles késsel fél centis szeleteket vágok belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsiben teszem egymástól távolabb, meg fog nőni sütés közben. Előmelegített sütőben, 180°C hőmérsékleten (villanysütő, alsó-felső sütés), 10-12 perc.
Sütőlapon hűtöm ki, csak hidegen szedem fel, mert melegen még lágy.
Megjegyzés: Ízesítéssel lehet variálni, mehet bele mézeskalács fűszerkeverék, vaníliás cukor, reszelt citrom vagy narancshéj is.
Előszörre rögtön két adagot készítettem és nagyon finom lett! Mézeskalács fűszert tettem bele gyömbér helyett.
Gyors, egyszerű, köszönöm! :)
Judit, nagyon örülök hogy ízlett! :)
Nagyon jó kis recept, kétféle is készült belöle pénteken: mézeskalács-füszeres és narancshéjas. Nem mintha nem lenne 1000 másik receptem otthon, de most egy gyors kellett… Csak egyet árulj el: hogy lesznek a keszek szép kerekek és lyukmentesek? Nekem a hengerezésnél valahogy a rudak közepén mindig marad levegö (nem csak ennél a receptnél), így a középsö részböl vágott kekszek lyukasak. Plusz a henger mindig ellapul, elöször a hütésnél (lágy, amikor a hütöbe teszem), aztán a vágásnál a kezem melegétöl (ezt mondjuk ki lehet küszöbölni, ha nem késsel, hanem céraval vágom, mert akkor nem kell hozzányúlni). Mindig úgy irigykedek a szép kerek kekszekre :-) Mindegy, nagyon finomak lettek.
Orsi, örülök hogy ízlett! :)
A lyukmentesítéshez alaposan össze kell nyomkodni, döngölni a tésztát. A tálban, amiben gyúrom, már jól összemoncsikolom, dolgozom a tésztát (erre most jobb szó nem jut az eszembe), aztán a formázást ugyan már a folpackon csinálom, de ott is lehet még tömöríteni, és csak azután formázni hengeresre. Nem baj, ha ezen a ponton egy kicsit jobban megolvad, utána a hűtőben úgyis visszadermed.
A szeleteléshez keményre kell dermeszteni a tésztát, ha a hűtőben nem elég alacsony hozzá a hőfok, akkor lehet a mélyhűtőben is. Aztán a szeleteléshez nagyon éles kés kell, és akkor lehet haladósan csinálni, nem olvad meg közben a vaj.
Remélem valamennyire hasznos voltam. :)
2010. december 17., péntek