Amilyen népszerű a sültpaprika, olyannyira nem volt divatos paradicsomot sütni. Eddig. Aztán most Beatbull és Niki is úgy döntött, hogy véget vet ennek a rossz szokásnak. Meg én is. Én Beatbull ízkombinációját követtem (kivéve a borókabogyót, mivel én a vodkás változatra szavaztam), amivel sikerült elérni azt a bizonyos bloody mary ízhatást.
A sült paradicsomot igazából nem is olyan bonyolult elkészíteni és hihetetlenül finom. Csak úgy magában is. De én most egy erősen alkoholos szorbet-t készítettem belőle, szülinapom alkalmából, amolyan welcome drinkként (igen, persze, amit kanállal kell enni) A paradicsom besűrítése egyébként elkerülhetetlen, mert az alkohol olyan mértékben változtatja meg a fagyási paramétereket, hogy a szorbet alapnak már majdhogynem kenőcsös állagúnak kell lenni ahhoz, hogy megdermedjen (amihez egyébként még egy egészen kevés zselatinra is volt szükség). Ha pedig már be kell sűríteni, akkor érdemesebb sütni, hisz ez az eljárás sokkal intenzívebbé, gazdagabbá teszi az ízeket.
Aztán a végeredménnyel vigyázni kell, mert a klasszikus long drink hosszúságú koktél helyett ez inkább egy shooter töménységű lett, szóval alattomosan fejbe tudja kólintani az embert (mert egyébként meg itatja, azaz jelen estben eteti magát), de hát muszáj volt(?) ennyi vodkát belezsúfolni ebbe a szorbetbe, mert a sós fagyi az mégsem pohárban melengethető koktél, szóval egy gombócnál többet nem célszerű belőle fejenként kiadagolni. Elvileg.
A paradicsomot megmosom, félbevágom, és egy tepsibe terítem, összeforgatom a nagyjából feldarabolt zellerrel, 2 gerezd egész fokhagymát teszek mellé, a babérleveleket a paradicsomok alá. 170°C fok, légkeverés, 1 óra.
Hozzáadom a cukrot majd a paradicsomot botmixerrel pürésítem, szitán/szűrőn átpasszírozom (kb 3 dl sűrű püré lesz belőle). Egy kevés paradicsomban elkeverem a zselatint, addig melegítem, amíg az feloldódik benne. Hozzáadom a maradék paradicsomot és felöntöm a vodkával, ízestem pár csepp Worcestershire szósszal. Kihűtöm majd fagyigépben kifagyasztom.
Ez a mennyiség nagyjából 8 főre elég.
Vártam már ezt a sorbet-t ;) Előételnek / ízelítőnek épp elég is egy kis gombóc – nagyon szép lett!
Beatbull, köszönöm! :) Kicsit megszenvedtem vele, amíg meglett az az állag, amivel ki tudtam fagyasztani ennyi vodkával. De megérte. :)
A sült paradicsom pedig eszméletlen finom, köszönöm a receptet! :)
Most már tudom, hogy az én szülinapomra mit kérjek… Téged : ) El sem tudom képzelni, ha magadnak ezekre voltál képest, akkor másnak mi mindent alkotnál : )
Ide vele!!!! :-) A mojito-granitám mellé ezt választanám másodiknak :-)Szuper!
Peel, köszi. :))) Hát igazából az ilyesféle felhajtásokat nagyon szeretem csinálni, még akkor is ha én vagyok az ünnepelt. :)
Niki, örülök hogy tetszik! :)
2010. szeptember 13., hétfő