A mai nap tanulsága: ha rákapunk a grillezett cukkinire, és előnyben részesítjük az igen-igen zsenge, majdhogynem bébi méretű példányokat, akkor előbb-utóbb nincs olyan cukkini ültetvény, amit ne lehetne ezzel a tevékenységgel kimeríteni.
Egyszerűbben fogalmazva a ma esti grillezés előtt szembesültem azzal a ténnyel, hogy felettük szinte az összes cukkinit a kertünkből. A maradék néhány darab természetesen Férjnek járt, a műfaj egyik legnagyobb rajongójának, de hogy mi se maradjunk éhen a miniatűrrel, így készült hozzá egy kis krumplisaláta. Nem is akármilyen! A receptet ma találtam hozzá, természetesen ismét Beatbullnál. Mivel a majonézes krumplisalátának én sem vagyok nagy rajongója, általában csak Férjre való tekintettel készítem, de ez a majonéz nélküli, mégis krémes megoldás nagyon megtetszett, azonnal elkészítettem, és igazából most sem csalódtunk, Férj szerint ez lett a legjobb krumplisaláta, amit valaha kóstolt.
A kis változtatások a receptben a hűtőmben fellelhető alapanyagokra való tekintettel történtek, míg Beatbull bajor krumplisalátája ecetes uborkával készült, nálam az nem lévén az uborkát kovászosra cseréltem. És ha már így, akkor került bele egy kevés aszalt paradicsom is, meg a húslevest egy kis rozmaringgal ízesítettem.
Összességében egy nagyon finom, krémes szósszal bevont krumplisaláta lett, ami a grillezett pisztráng mellé szépen passzolt (és nagyrészt még ma este elfogyott, a tetemes mennyiség ellenére).
A krumplit alaposan megmosom, majd héjában megfőzöm, fedő alatt, puhára. Leszűröm, hagyom hogy kihűljön és megszáradjon, majd meghámozom és hosszában négyfelé vágom.
Közben a leszűrt, lezsírozott húslevest felforralom az apróra vágott fokhagymával, az egész ág rozmaringgal és a félbevagdosott gyöngyhagymákkal. (azért használtam gyöngyhagymát, mert ez van itthon, de jó a salotta, vagy esetleg édeskésebb ízű, apró vöröshagyma is hozzá (ez utóbbi piknikhagyma néven fut)) 2-3 percig együtt forralom, majd hagyom kihűlni.
A kovászos uborkát vékonyabb karikákra vágom, az aszalt paradicsomot apróra vagdosom.
Ha olívaolajban volt eltéve az aszalt paradicsom, akkor annak az olaját használom fel a salátához, ha nem, akkor fél deci extra szűz olívaolajat használok helyette.
A rozmaringot kihalászom a levesből, majd azt a benne lévő hagymákkal és két (nagyjából 10 dkg) darab főtt krumplival együtt botmixerrel összeturmixolom, sózom.
A feldarabolt krumplit összeforgatom az olajjal, a húsleveses turmixolt szósszal, az uborkával és a paradicsommal. Tálalás előtt jó ha pihen egy kicsit a hűtőben.
Jól hangzik a Te változatod is aszalt paradicsommal és kovászos uborkával! A húslevest érdemes egy kis szem krumplival sűrűbbé tenni, hogy ne csurogjon le a tál aljára, hanem a krumplikon tapadjon a fűszeres lé. Az ecet és a mustár pedig kulcsfontosságú, ha sült sertéshez, marhához stb. eszitek, könnyebben emészthetővé teszi a zsírosabb ételeket. Bár a kovászos uborka önmagában is eleget savanyít.
Nekem meg itt nincs kovászos uborkám, ezért is került bele ecetes ;)
Beatbull, köszönöm a receptet még egyszer! :) Leturmixoltam a krumplit a levessel, és én speciel pont emiatt a krémes, selymes mártás miatt szerettem bele ebbe a salátába. Nekem a majonézes nagyon nehéz (valamiért én a majonézes ételeket nem bírom olyan jól), meg a hát nem is túl guszta, látványra sem. Ha meg annyi tejföllel hígítom a házi majonézt, hogy én is meg tudjam enni, akkor az már nem is majonézes, hanem tejfölös krumplisaláta. :) De ez az alapleves változat ízre is sokkal jobban bejött.
Az ecetes uborkás-mustáros változatot is ki fogom próbálni egy kis anyagbeszerzést követően, van néhány szép szelet marha steak a mélyhűtőben, ahhoz pont jó lesz! :)
Csak azért írtam a besűrítést, mert nem szerepelt a receptleírásban ;)
Hát igen, elég érdekesen volt megfogalmazva, javítottam, így talán jobb lesz, köszi hogy szóltál. :)
Ezért nem szerencsés éjszaka blogot írni. :)
Hmm, bocsi, lehet én olvastam félre, mert én a hagymát nem turmixolom bele.
Azért tényleg furán volt megfogalmazva, nem volt egyértelmű, jobb így hogy javítottam. :)
Én felfőztem a levessel a hagymát és a fokhagymát is, mert Férj gyomra ezeket rosszul viseli nyersen, aztán már egyszerűbb volt mindent leturmixolni. :)
Jéééé, épp valami egészen hasonlót készítettem tegnapelőttelőtt! :-) Évekkel ezelőtt dolgoztam egy keveset egy közeli bajor étteremben, onnan lestem el az alapleves megoldást. Ott nyáron friss uborkát raktak a salátába, én most friss, kemény húsú paradicsommal, 1 ek. natúr joghurttal és egy kevés őrölt pirospaprikával készítettem. (Persze, a joghurt nem túl autentikus, de nekem azért hiányzott a “tejtermékes” krumplisaláta feeling :-)
A joghurtos-paradicsomos is jól hangzik, és bevallom, én is erősen gondolkodom mindenféle nem túl autentikus változaton is, mert annyira bejött ez az alapleves mártás! :)
Egyébként meg az ilyen saláták nálunk igazi életmentők, előző este elkészül, és másnap csak rá kell járni. Ekkora melegben ideális. :)
Sziasztok!
Két iszonyú régi szakácskönyvemben is vannak alapleves tésztasaláta-félék, ilyeneket régen készítettem. A jófajta húslevesben pácoltam fűszerekkel együtt a kifőtt tésztát, pár óráig, aztán leszűrtem, úgy ment bele a többi dolog. Egy kevés alaplevet megtartottam a mártáshoz.
Nálunk annyira nem jött be, ezért szépen kikopott a repertoárból. Lehet, hogy felelevenítem, mert ez már jó 15 éve volt, azóta az ízlésünk is változhatott:)))
Mostanában grillezéshez mindig új dolgot készítek, lett is egy hasonló nemrég, igyekszem feltenni, talán érdekelne Téged is:)))
Gabah, jól mondod, bajor, vagy észak-osztrákéknál is hasonlóan készítik a burgonyasalátát, friss uborkával. Ausztriában elterjedt tökmagolajjal is, szinte mindenhol kapni ilyet. És igen, ilyet is csináltam az elmúlt hetekben:))))
Tavaly készítettem könnyített majonézt ricottával elkeverve, behűtve az is nagyon finom lett!
Kedves Mamma, hát persze hogy érdekelnek az új saláták, főleg grillezés mellé! :)
Nekem az alaplé+krumpli mártás nagyon bejött egészen krémes, selymes a textúrája, sokkal szebben és jobban vonja be a zöldségeket, mint a majonéz. Meg nekem ízre is jobban bejön. (azt meg nem is írtam, mert nem akartam borzolni a kedélyeket, de fácánhúslevessel készítettem, ami már önmagában is eszméletlen finom volt, de ebben a mártásban meg… valami isteni : ) )
De a könnyített majonéz is érdekelne, a ricottás változat nagyon jól hangzik, Férjnek pedig nagyon jól jönne, ő nagy majonéz fan. :)
Jelentem, ez a reci is kipipálva, és fura, mert nálunk sem volt átütő siker. Úgyhogy egy része krémlevesként végezte indiai fűszerekkel feltuningolva és levesbetétként balzsamecetes hagymával tálalva. A másik fele hagymán, szalonnán átpirítva, medvehagymával, kis tejszínnel és kukoricával megszaporítva tökbe töltve végezte : ) Érdekes módon, így azonnal elfogyott! : ) Ki érti ezt??? : )
Hát nem vagyunk egyformák. :) Nekünk hatalmas élmény volt, hogy lehet sűrű, finom krémes szószt előállítani majonéz nélkül is, mivel én azt salátán utálom, meg eleve. :)
És az is igaz, hogy apu fácánhúsleveséből készült, apu világbajnok kovászos uborkájával, ilyen alapanyagokkal nálam mellélőni nem lehet. :)
2010. július 13., kedd