Hogyan lehet az egyébként nem túl karakteres ízű cukkiniből ízeket kicsalni?
Hát grillezéssel! Nem kell azért faszenet izzítani hozzá (persze lehet), megfelel a grillserpenyő is, a lényeg hogy gusztusos barna csíkok keletkezzenek a szeleteken. Csak egy egészen picit macerás, de tényleg, az íze viszont így nagyon karakteres, nekem nagyon bejött.
Meg végre nem egy kifejezetten babáknak való étel, néha ilyen is kell.
A felkarikázott cukkini szeleteket zsiradék nélkül, szárazon grillserpenyőben mindkét oldalukon barna csíkosra sütöm.
Az olívaolajon üvegesre sütöm a nagyjából feldarabolt hagymát, hozzáadom a felaprított fokhagymát, rászórom a cukkinit és a felkockázott, meghámozott krumplit, majd felöntöm az alaplével.
Fedő alatt addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul, sózom, borsozom, belekeverem az oregánó lecsipkedett levélkéit, turmixolom.
Megjegyzés: Ez lehet baba étel is, de akkor a grillezés szigorúan grillserpenyőben, és semmiképpen ne legyenek a csíkok világossárgánál sötétebbek a zöldségen!
Mindez amit írtál ugyanúgy igaz pl. uborkára is. Azt is előbb meg szoktam sütögetni, majd utána pürésítem és lehűtöm. Persze ha már kint áll a grill az erkélyen vagy a kertben, akkor egyszerűbb a cukkinit rádobni ;)
Nem felejtettem ám el a sült uborkát sem, főleg hogy a sült reteknek ekkora sikere volt! :) Csak most a főzés a tervezett helyett kicsit inkább ad hoc jelleggel működik nálam, tegnap pl este tízre sikerült prezentálnom a vacsorát. A kisfiam mostanában nagyon rám van gyógyulva, egész nap az ölemben lóg, plusz most kezdődik nála a hiszti korszak, ami nem vészes más gyerekekhez képest, de azért elég jelentős gátat szab pl a bevásárlásban. Ez most nem a kreatív konyhai ténykedéseim időszaka. :( De állítólag (remélem) lesz ez jobb is.
Az uborkát (meg még sok egyéb receptet is a konyhádról :) ) észben tartom, és ki fogom próbálni feltétlenül! :)
Faszénen sütve egyébként tényleg finomabb a grillezett cukkini a krémleveshez (azért ilyen nagy a szám, mert tegnap érkezett meg a böhöm kerti grillezőnk/bográcsozónk, és ezzel avattam fel :) ). :)
Lesz a fiad még serdülő / tinédzser korú is, ne félj ;) Az is izgalmas lesz, amikor a haverjai hazacipelik a buliból, mert nem bír a saját lábán menni, meg mikor majd bemutatja a barátnőjét, aki abszolút nem fog Neked tetszeni … De persze az is lehet, hogy minden szabad percében a konyhában körülötted fog sürögni és segíteni fog Neked főzni ;)
Micsoda kilátások! Én erre egyelőre igyekszem még nem is gondolni! :)
Azt nem bánnám, ha segítene valaki a főzésben, de azért gyanítom, hogy a bulizós-barátnőzős rész is elengedhetetlen egy tinédzser egészséges lelki fejlődéséhez (főleg úgy, hogy Ponty már most is csajozik :) ), szóval majd beletörődöm! :)
Tessék csak odabiggyeszteni a babának cimkét! Annának annak idején az első ételei közé tartozott a (jó nem fekete csíkosra, csak világosra) grillezett cukkini + krumpli főzelék. Nálunk a cukkini is szerepel az első, babáknak adható zöldségek között. Anna jobban szerette bármelyik más zöldségnél! Egy hónappal később kapott bele némi zöldfűszert is, alaplevet, ha épp volt, most pedig már megy bele fokhagyma is.
No jó, írok egy megjegyzést az aljára, hogy a babáknak nem illik (szabad tűzön) szenesíteni, és akkor kap egy baba címkét. :)
Itt is elég korán adható már a piciknek, csak a grillezés miatt nem gondoltam. :) És valóban, Tamásnak is az egyik kedvence volt, persze az alapleves, fokhagymás változat. :)
:-))) Ez a megjegyzés nagyon aranyos!
Köszönöm, Gabi!
Igazán nincs mit! :)))
2010. július 10., szombat