Áprilisi retró a Gasztrotippen: cigánypecsenye

2010. április 28, szerda | köret, más, sertés | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012505Az áprilisi menü cigánypecsenye tavaszi sült zöldségekkel: újkrumplival, újhagymával és hónapos retek salátával a Gasztrotippen.

  • hozzávalók adagonként:
  • 15 dkg tarja (1 nagy tenyérnyi szelet, nagyjából hüvelykujjnyi, 2 cm vastag)
  • 1 szelet füstölt szalonna (2-3 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk pirospaprika
  • A körethez:
  • 2-3 közepes újkrumpli
  • 4 szál újhagyma
  • 1 fej újfokhagyma
  • olívaolaj
  • A salátához:
  • 1 csomag hónapos retek
  • 1 tk só
  • 1 ek cukor
  • 1/4 citrom leve

A retket megtisztítjuk, esetleg meghámozzuk, hajszálvékony karikákra vágjuk, sózzuk, elkeverjük a cukorral, majd félretesszük jó félórára. Miután levet engedett, azt leöntjük róla, alaposan kifacsarjuk, majd meglocsoljuk a citromlével. A saláta kész, félretesszük tálalásig.
Az újkrumplit, újhagymát megtisztítjuk, a krumplit 3 milliméteres karikákra vágjuk, az újhagymát hosszában kettéhasítjuk. Az újfokhagyma szárát levágjuk, a fejet keresztben fél centis karikákra vágjuk. A zöldségeket egy evőkanálnyi olívaolajjal összeforgatjuk úgy, hogy az olaj végül mindenütt vékonyan, de egyenletesen bevonja őket.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és szétterítjük rajta a zöldségeket, egyenletesen, lehetőleg egy rétegben.
220°C fokra (gázsütő) előmelegített sütőben nagyjából 20 percig sütjük. A sütési idő attól is függ, hogy hány adag köretet készítünk egyszerre, mennyire sikerült (vagy nem sikerült) egy rétegben elteríteni a zöldségeket.

A húst enyhén kiklopfoljuk úgy, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen és kellően fellazuljanak a rostok. Széttrancsírozni nem kell, egy centinél vékonyabbra pedig semmiképpen ne lapítsuk ki. Az erősebb hártyákat a húson belül egy éles kés hegyével megvagdossuk, hogy ne nagyon kapják össze a húst, ha sütés közben összehúzódnak.
A szalonnát egyik hosszanti oldalán centinként bevagdossuk úgy, hogy a másik oldal felől legalább fél centis része maradjon egyben. Azaz kakastaréjszerűen.
A szalonnát forró serpenyőbe tesszük, majd mérsékelt lángon mindkét oldalán aranybarnára sütjük, hogy minél több zsiradék süljön ki belőle.

Ha ezzel megvagyunk, kivesszük a szalonnát, majd leöntünk a zsiradékból 2-3 evőkanálnyit és félretesszük. A maradék zsírt felhevítjük, és ha forró, beletesszük a tarját. A húst közvetlenül sütés előtt sózzuk. Mindkét oldalán nagy láng felett 1-1 percig pirítjuk, majd közepes erősségűre mérsékeljük a lángot, és így sütjük mindkét oldalán oldalanként 4-5 percig, amíg a hús át nem sül teljesen. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy villával rányomunk, és ha már csak színtelen lé távozik belőle, akkor elkészült.
Közben a félretett zsiradékot felforrósítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a fokhagymanyomón átpréselt vagy lereszelt fokhagymát, elkeverjük, majd a pirospaprikát is hozzáadjuk.
Az átsült tarjaszeleteket alaposan lecsepegtetjük, tányérra szedjük, majd még forrón megkenjük a fokhagymás, paprikás zsírral. Tetejére a ropogósra sült szalonna, mellé a sült zöldségek és reteksaláta kerül.

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Áprilisi retró a Gasztrotippen: cigánypecsenye

Aniko
2010. április 28., szerda

szàz ève hogy nem eszek cigànypecsenyèt!

killervidra
2010. április 29., csütörtök

Pedig jó is az! :)
Igaz, én sem ettem már régen, de most nagyon jól esett. :)

lúdanyó
2010. május 22., szombat

S.O.S kérdés:mikor sózod? Holnap ilyet szeretnék sütni ebédre :)

killervidra
2010. május 22., szombat

Csak sütés előtt közvetlenül. :)
Köszönöm, hogy szóltál, most már beírtam a bejegyzésbe is.
Remélem ízleni fog. :)

lúdanyó
2010. május 23., vasárnap

Nagyon finom lett, örök hálám érte :) Régóta kerestem a tökéletes cigánypecsenyét és végre megtaláltam :)
CV féle sült káposzta is készült hozzá – nagyon jól illett ehhez a húshoz.

killervidra
2010. május 24., hétfő

Nagyon örülök hogy ízlett! :)))
Én azt a káposztát még nem próbáltam, de nálam is be van tervezve! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)