Paradicsomos petrezselymes sült csirke

2010. április 15, csütörtök | babának, csirke | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012672

Mivel nem szeretném életem párjával örökre megutáltatni a medvehagymát, ezért főztem inkább tegnap “rendes” ételt is.

Írnék még róla hosszasan, ha nem fájna annyira a fejem, és a gyermekem nem vesztette volna el végleg a türelmét, ezt oly módon jelezve, hogy narancssárga lóhere alakú Post-it-eket ragasztgat a hátamra, miközben gépelek.

Recept

  • 4 adag
  • 1 nagyobb csirke (2,5 kg) csontos bőrös melle és combjai
  • 1 doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv (400 gr)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/ csokor bazsalikom (vagy 1 ek szárított)
  • 1 fej újfokhagyma (vagy 10 gerezd régi)
  • 1 csokor újhagyma

A csirke mellét a melle csontjánál kettévágtam, a combokat az izületbe illesztett kés pengéjére mért erőteljesebb ütéssel egy alsó és egy felső combra bontottam.

Egy alkalmas méretű sütőtálba raktam a besózott húsdarabokat, itt az alkalmas méret azt jelenti, hogy 1-2 centinél több hely ne maradjon a darabok között, mert a paradicsom csak így fogja kellőképpen beteríteni.

A húsok közé-alá rakosgattam az egészben hagyott újhagymákat, a négy-hat cikkre vágott újfokhagymát (meghámozni nem kell, ilyenkor még az egész, héjastól ehető), megszórtam a laskára vágott petrezselyemzölddel, bazsalikommal, majd ráöntöttem a paradicsomot, és elegyengettem rajta, úgy hogy mindenhova egyformán jusson a hús közé.

Sütőben 160°C fokon (gázsütő) sült két és fél órát, közben óránként megfordítottam a húsokat, majd a hőfokot a maximálisra állítva még 15 percig pirult.

A csirke mellé sült krumpli készült, és tálalásnál minden darab húst meglocsoltam az alatta maradt paradicsomos szafttal.

Megjegyzés: Ez a csirke olyannyira tanyasi volt, hogy a szomszédban rohangált napi 10 kilométert az udvaron a szemem láttára. Ez azt jelenti, hogy a húsa ilyenkor szívós, kemény, hosszas sütés után puhul fel kellőképpen (mint a libáé például).

Vagyis ha hús céljából tartott tanyasi csirkét sütünk, vagy esetleg broilert, akkor a sütési idő jelentősen csökken.

A broiler 180°C fokon 1 óra alatt megsül, a “tenyésztett” tanyasi 1,5 óra 160°C fokon+ a pirítás.

Címkék: , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: Paradicsomos petrezselymes sült csirke

peel
2010. április 15., csütörtök

Egy kis medvehagymás krumlipüré simán elment volna mellé : )

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Peel, gondoltam rá (igazából medvehagymás krumplisalátát akartam mellé :)), de tavaly úgy jártunk, hogy a férjem 3 nap alatt megutálta a spárgát, még a szezon elején, és többet nem volt hajlandó belőle enni… Na, most ezt szeretném elkerülni. :)

peel
2010. április 15., csütörtök

Csak vicc volt, nem akartam én a fejedet ezzel is fájdítani…

"saját levében"
2010. április 15., csütörtök

Ezek a mai fiatalok mindig újabb és újabb kommunikációs formákat talának ki, aztán csodálkoznak ha nem értjük őket!

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Peel, én tegnap komolyan gondolkoztam rajta! :)
Saját levében, hát ezért volt ez az egész! Most egészen más megvilágításba helyezted a dolgokat! :)
(én meg botor módon azt hittem, hogy csak bosszantani akar… :))) ):)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)