Sütőtökkrémleves gesztenyével

2010. március 21, vasárnap | babának, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

P1011891

A mélyhűtőtakarítás új, de a bébietetés már régi project. Ez ugyanis ismét egy bébiétel, ami persze a felnőtteknél is sikert aratott.

A mélyhűtő siralmas állapota viszont most válik egyre sürgetőbb problémává, hiszen nem elég csupán berugdosni kissé erélyesebben a rekeszeket, ha nagyon tele vannak (márpedig tele vannak) az ajtó záródása érdekében, de helyet kellene biztosítani benne lassan a fagyigépnek is. Szóval a tél folyamán felhalmozott mirelit gesztenye és sütőtök készletek felszámolása érdekében született meg az a recept. Meg azért, mert minimanó imádja a gesztenyét és a sütőtököt.

Meg azért, mert finom.

  • 4 adag
  • 40 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
  • 25 dk előfőzött gesztenye (vagy natúr gesztenyepüré)
  • 0,75 liter alaplé (vagy maradék, átszűrt húsleves)
  • fél fej fehérhagyma, vagy egy fej salotta (kb 3-4 dkg, a lényeg, hogy édeskés, nem túl erős ízű legyen)
  • 0,5 dl tejszín
  • 3 dkg vaj
  • 2 ujjbegynyi szerecsendióvirág (~ 1 kk őrölve)
  • édes szójaszósz a tálaláshoz

A hagymát felkarikázom, majd kis láng fölött a vajon megsütöm.

Hozzáadom a felkockázott sütőtököt és a gesztenyét, sót, majd a mozsárban kissé megtört szerecsendióvirágot is, felöntöm az alaplével, és fedő alatt puhára főzöm.

Hőkiegyenlítem a tejszínt kevés forró levessel, majd visszaöntöm a fazékba, megvárom amíg egyszer felforr és  botmixerrel pürésítem.

Tálalásnál édes szójaszószt adok mellé, ezt ki-ki ízlés szerint csorgathat a levesbe. (azt pedig itt meg kell jegyeznem, hogy a szójaszószos dolog Férj találmánya, és remekül működik!)

Címkék: , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)