Fűszeres, sajtos morzsában sült halfilék

2010. március 21, vasárnap | babának, hal | Szerző: Herczeg Gabriella

P1011913

És itt a bizonyíték, hogy tényleg elkezdtem tanulni olaszul. Ha nem is a tervezett ütemben.

A recept ugyanis a márciusi Cucina no problembol származik. Ez egyébként egy kellemes meglepetés volt, ugyanis minden további nélkül be lehet szerezni egy nagyobb újságosnál még itt is, a német nyelvű konyhai szakirodalommal egyetemben (az már más kérdés, hogy francia vagy angol nyelvű főzős újságokat viszont nem tartanak egyáltalán).

Kisebb fennakadást jelentett, hogy Ponty ma eldugta az újságot, így a receptben szereplő petrezselyem helyett én bazsalikomot rögtönöztem a morzsába, meg parmezán sem volt itthon éppen, így kemény, érett juhsajt került bele. Továbbá hiányt szenvedünk a nyelvhalból is, így a mélyhűtőben hemzsegő hemibagrus filét használtam fel hozzá (persze ehelyett bármilyen más fehér húsú halfilé megteszi), de mást ezen kívül tényleg nem változtattam. Legalábbis eddig nem vettem észre a hiányos olasz nyelvtudásomnak köszönhetően…

  • 2 adag
  • 2x 17-20 dkg fehér húsú tengeri halfilé (lehet mirelit is)
  • 30 gr kemény, érett juhsajt finomra reszelve (helyette lehet parmezán, grana padano vagy pecorino is)
  • 30 gr zsemlemorzsa
  • 15 gr olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 2 tk só

Ha mirelit halfilét használunk, azt olvasszuk ki, csöpögtessük le. A filékről konyhai papírtörlővel itassuk fel a nedvességet.

A morzsához a finomra reszelt juhsajtot morzsoljuk össze a finomra reszelt fokhagymával, a zsemlemorzsával, a mozsárban porrá őrölt bazsalikommal, sóval és az olívaolajjal. Próbáljuk meg az olajat egyenletesen eloszlatni a keverékben.

A halfiléket forgassuk meg a sajtos panírban, és nyomkodjunk rá annyi morzsát, amennyit csak tudunk.

Sütőpapírral fedett rácsra vagy lyukacsos tepsire fektessük a filéket, majd a maradék morzsát (ha van) még nyomkodjuk rá a filék tetejére.

Előmelegített sütőben 240°C fokon (gázsütő) 25 perc alatt aranyszínűre sülnek.

Köretnek kiválóan passzolt hozzá a sárgarépa főzelék.

Címkék: ,

13 hozzászólás a bejegyzéshez: Fűszeres, sajtos morzsában sült halfilék

Ms. Poppy
2010. március 22., hétfő

Nagyon szépek lettek. Az ember ránézésre is látja, hogy milyen ropogós kívül, és csak úgy beleharapna.
Hülye kérdés, de te mikor pihensz?:P Sorra ontod a jobbnál jobb recepteket, mellette ápolod Pontyot, s mindezt megfejeled egy kis olasz nyelvleckével. Nem vagy semmi.:P

Hinyenc
2010. március 22., hétfő

Nagyon jo receptjeid vannak es gyonyoruek a fotok. Kar, hogy csak most talaltam meg ezt a blogot.

Ági, aki főz
2010. március 22., hétfő

Már olvad a hemifilém.

killervidra
2010. március 22., hétfő

Ms. Poppy, tényleg nagyon ropogós volt! :) És a fűszeres morzsa egész feldobta a mirelit filéket!
A pihenés meg nálam többnyire Nagyon örülök hogy tetszik a blog! :)
Egyébként pedig az a lényeg, hogy végül megtaláltál! :)
Ági, remélem ízleni fog! :)
A biztonság kedvéért azért ide is leírom, hogy a sütési hőfok a gázsütőmre vonatkozik, villanysütőben, légkeveréssel szerintem elég neki 200°C fok és 15 (20?) perc! De ezt Te szerintem úgyis tudod! :)

piszke
2010. március 22., hétfő

Ez az újságcím olyan mintha valaki a kabaréban találta volna ki :)

Gabah
2010. március 22., hétfő

Jó, jó, megbocsátok. ;-)
Én is gyakran készítek ilyen halat, jó sok petrezselyemzölddel, és ha a húsa “egybenmaradós” fajta, akkor nem sütőben sütöm, hanem serpenyőbene gy kis vajon.
Lassan eljutok az e-mailjeimhez is…

killervidra
2010. március 22., hétfő

Piszke, erre így még nem is gondoltam! :)
Gabah, nincs semmi baj, nem sietünk sehova! :)
Én serpenyőben eddig csak sóval, borssal megszórva sütöttem egy kis vajon, de lehet akkor kipróbálom ezt is! :)

Ági, aki főz
2010. március 22., hétfő

Sajnos nem sikerült. Mármint nem sikerült a te receptedet megvalósítani, valahogy elfajultak nálam a dolgok és kókuszos lett a hal. De jó volt! Talán legközelebb sikerül ehhez is tartanom magam.

killervidra
2010. március 22., hétfő

Ági, hát semmi baj! Én is szoktam így járni! :)

Jaray Akos
2010. március 23., kedd

Gratulalok a fenykepekhez, szerintem mar-mar professzionalisak!
Mas: felesegem szuperul foz, es szerintem a francia haziasszonyokat megszegyenito dolgokat keszit, de ebbol a blogbol is allandoan masolgatnom kell neki a recepteket, amik kinyomtatasra kerulnek, es ami meg jobb, el is kesziti oket. Szoval kosz a blogot, nekunk jol jon, bar egyszerubb lenne (nekem), ha konyv formajaban adtad volna ki :)

killervidra
2010. március 23., kedd

Kedves Ákos!
Ezt örömmel hallom és köszönöm! :)
Judit tehetséges asszony, nem vagyok meglepve, hogy a főzés is remekül megy neki! Annak mindig örülök, ha valaki főz a blogomról és sikerrel, ha Jutkáról van szó, akkor pedig ez az öröm hatványozott! :)))

Fehérnyúl
2011. január 8., szombat

Megcsináltam. Nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.

killervidra
2011. január 8., szombat

Szívesen, örülök hogy ízlett!

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)