Bár ez az étel így teljesen tökéletes, ahogy van (kikérem magamnak a gyanúsítgatást, hogy szerénytelen vagyok!), azért rögtön az elején el kell mondanom, hogy a bárány és a görögszéna levél helyettesíthető más hússal, vagy szárított fűszerrel, mert a bejegyzés lényege, hogy joghurtban sütni jó!
Korábban is használtam joghurtot pácolásra, aztán serpenyőben sütöttem ki a húst, most azonban a joghurtos páccal nyakon öntve sütőben sült vajpuhára a bárány, a fűszeres joghurt pedig lágy, fűszeres friss sajttá változott körülötte. A savó szépen különvált a tepsi alján, a “sajt” pedig szedőkanállal könnyedén lehalászható lett. És a lényeg: végre olyan formába sikerült hoznom a joghurtot, hogy minimanó is evett belőle!
Én most ismét a mini bárány steakeket használtam hozzá, de el tudom képzelni, hogy a családunk 2/3-a által nem igazán kedvelt csirke is fogyaszthatóvá válna az ilyen módon való elkészítés által. A joghurt ugyanis nemcsak finom masszává áll össze a végére, de azt is megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon. Ez a bárány esetében nem igazán fenyeget, de például csirkemellnél már lehet szempont. (persze a rozé csirke nem jó, ha azt használjuk hozzá, duplázzuk-triplázzuk meg a sütési időt, a felhasznált csirkealkatrésztől függően)
A szárított görögszéna levél beszerzési helye tetszőleges arab fűszeres, ennek hiányában használjunk helyette szárított oregánót.
A bárányhúsról levagdostam minden faggyút, hártyát.
A joghurtot elkevertem a finomra vágott/reszelt fokhagymával, sóval, görögszénával, olívaolajjal, majd a húsra öntöttem.
Egy tepsibe fektettem a joghurttal alaposan elkevert húsokat, és egyenletesen rájuk öntöttem a maradék joghurtot is.
A húsok tetejét megszórtam mozsárban finomra őrölt korianderrel.
Maximális hőfokra előmelegített sütőbe tettem, majd a hőfokot azonnal mérsékeltem 160°C fokra (gázsütő).
30 percig sült, így tökéletes rozé lett belül.
Tálalásnál a hús mellé szedtem a joghurtos massza megszilárdult, túrószerű részéből is.
Köretnek pedig a narancsos sült cékla saláta járt mellé.
Mesésen néz ki! :) Joghurtot – hússal való viszonyában – eddig én is csak pácoláshoz használtam, de lesz ez még máshogy is! Nálam inkább a csirkés vonal lesz járható… :))
Felhőlány, örülök hogy tetszik! :)
Szerintem csirkével is finom lehet, ki is fogom próbálni, mert szegény Férj nagyon szereti a csirkét – csak én meg a kicsi nem annyira (kivéve a tejfölös csirkepaprikást! :) ), és már nagyon régóta vágyik rá. Ponty előtt gyakrabban készítettem, de amióta mi vagyunk többségben, a csirke helyett általában valamilyen vörös hús vagy hal kerül az asztalra.
Szóval épp itt az ideje rehabilitálni szegény szárnyast! :)
a szárnyast joghurtban pácolva én is készítettem egy idöben. ki fogom most próbálni majd joghurtban sütve is. de elöbb a báránynak leselkednék szívem szerint…
Nokedli, örülök hogy tetszik! :)
Legközelebb én is csirkemellből készítem, hátha úgy megkedvelem ezt a szárnyast! :)
Nagyon tetszik a recept. Meg is csináltam sertéscombból, kaporral, de nem vagyok elégedett. Én teljesen át akartam sütni, így betettem 1 órára és sajnos a joghurt túlsült. A hús hiába lett jó, a joghurt teljesen kiszáradt.
Van valami tanácsod? Mondjuk fedjem le vagy vágjak vékonyabb szeleteket (most kb 1 cm-es szeleteket sütöttem)? Férjem szerint isteni volt, de én még javítanék rajta…
Más: a görög széna hallatán férjem nagyot kacagott, mert a lovaknak majdnem azt vetettünk lucerna helyett. Szerinte “Most csak kimennénk a legelőre és szednénk pár levelet az ebédhez :)”
Szia Jenis! Örülök hogy ízlett! :)
A kiszáradt az mit jelent? Megpirult a teteje? Mert azon az alufóliával való letakarással lehet segíteni, egy óra az elég sok sütési idő, ha nem locsolgatod a húst (és ugye itt azt nem nagyon lehet…) akkor célszerű letakarni.
De ha csak a joghurt kapódott össze túrószerű sajtnak, az ilyen, az az extra a hús mellé. :) (legalábbis mi azt nagyon szeretjük, csak le kell halászni szűrőlapáttal a savóról)
Hát a görögszénával meg lehet jól jártatok volna, már amennyibe az kerül, bár a lovaknak lehet nem jött volna be annyira. :)))
Nem csak megpirult, hanem fekete volt a húsok teteje , meg ami az edény szélén volt az is. Savónak meg se híre se hamva nem maradt. Legközelebb letakarom.
A görög szénát meg kifejezetten szeretik a lovak!
Jenis milyen sütőd van? Én azt a receptet még a gázsütőm mellett írtam, abban volt 160°C (mert az nem is tudott ennél kevesebbet). De azért villanysütőben 160°C fokon nem lenne szabad megégnie még egy óra alatt sem alsó-felső sütésnél, csak ha légkeveréssel sütöd.
A letakarás viszont beválhat, elég ha csak az utolsó 10 percre veszed le róla a “fedőt”.
Remélem legközelebb úgy sikerül, ahogy eltervezted. :)
Egy kb 15 éves gázsütőm van.
És remélem jövőre görög szénát vetünk ;) Ha így lenne majd meghívlak szüretelni :)
Jenis, köszönöm a meghívást. :)
A gázsütők becsapósak tudnak lenni, nem mindig annyi a hőfok bennük, mint amennyit beállítunk. Az enyémben sütőhőmérő volt, és egészen extrém eltérések voltak a gombbal beállított meg a valós hőfok között. De a lefedés jó megoldás lesz mindenképpen. :)
2010. március 16., kedd