Zöld teában pácolt sertésszűz, aszalt sárgabarackos, zöld spárgás rizottóval

2010. január 15, péntek | köret, rizottó, sertés | Szerző: Herczeg Gabriella

 

 

P6220016

Na, akkor ez most megint nem egy látogatottságnövelő bejegyzés.

A hozzávalók többsége drága és/vagy beszerezhetetlen, nincs készen öt perc alatt, az íze meg távol áll a hagyományostól. De néha ilyen is kell. Minimanó pörkölt-tészta-krumpli diétája után pedig egyenesen felüdítő nekem “rendes” ételt is készíteni. Na meg enni!

A zöld teába pácolt hús ötlete már régóta foglalkoztat, a sertésszüzet pedig azért választottam hozzá, mert ehhez a teához szerintem remekül passzol az íze.

A zöld tea egy sencha-matcha keverék, amit egy sárospataki teaházban vettem, és csodálatos sárgabarack aromája van megfelelő elkészítés után. Innen kézenfekvő volt az aszalt sárgabarackkal való párosítás, ami nem újdonság, hiszen Beatbull számos receptjében szerepel. A sárgabarack ízét ismét az abból készült pálinkával tettem még hangsúlyosabbá.

Köretként a Beatbull által használt gomba és a spárga között vaciláltam, végül mindkettő belekerült a rizottóba, ami szerintem helyes döntés volt.

Nekünk ma ez jutott, étterem helyett. (és ezt nem panaszként mondom)

  • 2 adag
  • a húshoz:
  • 1 sertésszűz (~ 45 dkg)
  • 1 púpos ek Sencha Asagiri tea
  • 3 ek mogyoróolaj
  • 2 ek koriandermag
  • mogyoróolaj a sütéshez
  • a rizottóhoz:
  • 1 dl rizottóhoz való rizs
  • 5 dkg sárgabarack
  • 10 dkg zsenge zöld spárga
  • 1 pici, édes vöröshagyma (~ 2-3 dkg, piknik hagyma néven fut, de ha van, a salotta jobb helyette)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl száraz vermut
  • 0,2 dl sárgabarack pálinka
  • 1 púpos tk szárított, porrá őrölt vargánya
  • 1 ek mogyoróolaj
  • 1 ek vaj

A húst lehártyázom, megtisztítom.

A teát és a koriandert mozsárban porrá őrölöm, majd a mogyoróolajjal elkeverve alaposan a húsba dörzsölöm. Folpackba csavarva megy a hűtőbe legalább 12 órára.

Másnap a húst sütés előtt legalább fél órával kiveszem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, mire a serpenyőbe kerül. Lemosom róla a pácot, papírtörlővel szárazra itatom. (a képen látható adag még nem így készült, de később ez utóbbi módszer vált be igazán)

A rizottóhoz nagyon finomra aprítom a hagymát, fokhagymát, a spárgát fél centis darabokra vágom, a sárgabarackot szintén apró, 3-4 mm kockákra vagdosom.

A húst sóval bedörzsölöm, majd kevés mogyoróolajban forró serpenyőben minden oldalán 1-2 percig sütöm, sütőtálba teszem, majd (gázsütőben) 160°C fokon 35 perc alatt készre sütöm.

Közben elkészítem a rizottót.

Abban a serpenyőben, amiben a hús sült (nem kell elmosni, szükség van a hús pörzsanyagaira!), egy evőkanálnyi mogyoróolajban megfonnyasztom a hagymát. Hozzáadom a rizst, átpirítom, hozzáadom a fokhagymát, majd felöntöm a pálinkával és a vermuttal. Addig főzöm nagy lángon, kevergetve, amíg az összes folyadék elpárolog a serpenyőből/ a rizs azt magába szívja.

Hozzáadom az aszalt sárgabarackot, a vargányaport, sózom, majd kis lángon főzve, gyakori kevergetés mellett elkezdem felöntögetni mindig egy kevés vízzel, épp csak annyival, amit a rizs felvesz.

Az időközben elkészült húst kiveszem a sütőből és félreteszem pihenni legalább 10 percre. Az alatta felgyűlő húslét pedig beleöntögetem a rizottóba, ez a koncentrált ízű lé helyettesíti itt az alaplevet. (ez a művelet kb a rizottó főzésének félidejére esik, így a húslé még épp időben kerül majd a rizshez)

A spárga csak akkor kerül a rizottóba, amikor a rizs már majdnem teljesen megpuhult, ennek 5-6 perc elegendő ahhoz, hogy kissé megpuhuljon, összemelegedjen a rizottóval, de szét ne főjön, roppanós maradjon.

Végül, ha a rizs megpuhult, de a rizottó még krémes, hozzáadom a vajat és átkeverem.

A húsból ujjnyi vastag szeleteket vágok, és egy adag rizottó mellé fektetve tálalom.

Megjegyzés: Ilyen mennyiségben a zöld teának jelentős élénkítő hatása van, így késői vacsorának nem célszerű ezt az ételt tálalni. Már ha ez egyáltalán valakiben felmerül…

Címkék: , , , ,

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Zöld teában pácolt sertésszűz, aszalt sárgabarackos, zöld spárgás rizottóval

starfokker
2010. január 15., péntek

nagyon klassz, remek étel! nekem van matcha-m, még valamikor nyáron kaptam az államokból. mindig találok valami ötletet, amit meg kéne főznöm/sütnöm, de aztán rendszerint elmarad. és amúgy ízre milyen a tea a hússal? szokatlan? bizarr? jól párosulnak? kiegészítik egymást?

killervidra
2010. január 15., péntek

Starfokker, köszi, örülök, hogy tetszik! :)
Nem, egyáltalán nem lett bizarr, nagyon jól passzolt a húshoz! A férjem szerint leginkább a citromhéjjal pácolt sertésszűzhöz hasonlít, kis füstös ízzel. Szerintem is gyümölcsös, könnyed, kicsit füstölt hatású lett tőle a hús, a 12 óra pácolás során sikerült elég jól átvennie a tea aromáját. Egyébként az nagyon a teától függ, hogy milyen lesz, mert a tea íze elég dominánsan jelen van benne. Ez egy elég könnyű sencha keverék, szerintem jól illet a sertésszűzhöz. A matchám íze egészen más, szóval mindenképpen próbáld ki előtte valami egyszerű ételben a tea ízét, aztán majd meglátod, hogy szerinted mihez illik leginkább. A teaházban azt javasolták, hogy a matchat először joghurttal vagy túróval keverve kóstoljam meg, mielőtt felhasználom sütéshez, főzéshez.
Én most azt is ki akarom próbálni, hogy milyen pácolás nélkül, csak fűszerkéregként, esetleg kacsamellhez, mert nagyon megtetszett az íze! És van még 2 másik fajta senchám is, szóval egészen fellelkesültem! :)

olzka
2010. január 16., szombat

Kösz, Flat Cat csak az utolsó figyelmeztető mondatod mentett meg, hogy most éjféltájban nekikezdjek.:) Nagyon ötletes, kiváncsi vagyok a pácváltozatra. Holnap mit várhatunk zöldben pompázni ?:)

olzka
2010. január 16., szombat

…mármint a kéregre…, késő van no

killervidra
2010. január 16., szombat

Köszönöm, Olzka, örülök, hogy tetszik! :)
Éjfél után tényleg kicsit veszélyes lehet, én tegnap egy óra alatt takarítottam ki az egész lakást az ebéd után, de ennek szerintem éjszaka már nem örült volna annyira a család! ;)
Ha kapok szép kacsamellet, jön a kéreg is, mára pedig wasabis fehér csoki trüffeleket terveztem! :)

Beatbull
2010. január 16., szombat

Örülök, hogy Nálatok is bevált a sencha-sárgabarack párosítás! Matchat még nem próbáltam hozzá, tetszik viszont a koriandermag ötlete. Tényleg beleszívódott a húsba a tea íze, vagy csak a rajtahagyott és minden falatnál a hússal együtt fogyasztott fűszerréteg miatt tűnt úgy?
A zöldteás fűszerkéreg ötlete nekem is nagyon tetszik – ki fogom próbálni. Talán a kenyér/morzsa egy részét őrölt mandulára is lehetne cserélni a tervezett fűszerkéregnél, hisz a mandula is nagyon jól megy a sencha-sárgabarack-gomba hármashoz.

nokedli
2010. január 16., szombat

elfelejtetted megemlíteni, hogy a zöldspárgának nem is most van a szezonja, így még a szokottnál is nehezebb hozzájutni;-) de az említett nehézségek ellenére nagyon szívesen megkóstolnám. a rizottót mindenképpen ki fogom majd próbálni (legkésöbb spárgaszezonban), nagyon jó lehet!

erröl a zöldteában pácolásról már olvastam, és idöröl–idöre eszembe is jut (pl. ha a zöldteás készletemet rakosgatom ide-oda). az ilyen újításoktól mindig visszatart a félelem, hogy annyi munkát invesztál az ember, és mi lesz, ha nem is ízlik?! (mondjuk ez elég alaptalan, a kaáposztás tésztától eltekintve mindenevö vagyok:-))

killervidra
2010. január 17., vasárnap

Beatbull, remekül bevált ez a kombináció, főleg ezzel a sárgabarackos aromájú sencha-matcha keverékkel, amit használtam! :)
A koriander jól passzolt a szűzpecsenyéhez és a tea ízvilágához is, ezért választottam, örülök, hogy tetszik! :)
A hús átvette a tea ízét, csak a közepe táján volt egy kevés rész, ami natúr szűzpecsenye ízű maradt. A pác jól meg is marta a húst, az a pácolás után egészen kivilágosodott, gondolom a teában lévő csersav miatt.
A mandula felhasználásán én is gondolkodtam, de valahogy ebbe az ételbe most nem tudtam zökkenőmentesen beilleszteni, viszont én egy zöld teával fűszerezett mártásra gondoltam, amit mandulaliszttel sűrítenék, a Te mandulás hagymakrémed mintájára! :)
A mandula a fűszerkéregben is nagyon jó ötlet, én ugyan morzsa nélküli, csak fűszerekből álló kérget terveztem, de most ez a változat is gondolkodóba ejtett! ;)
Nokedli, igazad van a thaiföldi extra zsenge, extra drága zöldspárgáról meg is feledkeztem… De itt mindig kapni a Metroban, talán azért! ;)
A félelem bennem is ott volt, még a sütés előtt is meg voltam róla győződve, hogy megint tésztát fogunk ebédelni (a kicsi fiam őrületbe kerget, rákapott a tésztára…), de szerencsére finom lett! :)
Érdemes kipróbálni egy kisebb darab hússal először, most utólag azt mondanám, hogy pecsenyekacsamellel is tökéletes, és akkor nagy baj nem lehet. A tea viszont tényleg fontos, egy karakteresebb, erős sencha már lehet, hogy teljesen elnyomná a húst.

Beatbull
2010. január 17., vasárnap

nokedli: Sose vész kárba a belefektetett munka, hiszen ha valami nem sikerül, akkor rengeteget lehet belőle tanulni, s legközelebb másképp csinálni ;)

Flat Cat: Azt hittem a kéreg alatt a morzsás / kenyeres, vajjal készült kéregre gondolsz, amit tálalás előtt rá lehet pirítani / gratinírozni. Zöldteás mártás, hmm, talán kicsit hígabban hagynám és mandulalisztből ill. az aszalt sárgabarackból valami kis sütiszerű köretet tálalnék.

killervidra
2010. január 17., vasárnap

Beatbull! Azon is gondolkodtam, illetve gondolkodom, de a zöld teát valamiben oldani kell, hogy kiadja az ízét, és egyelőre még nem tudom, hogy ez hogyan lesz kivitelezhető. Most egyelőre az az elgondolás áll nyerésre, hogy sárgabarack+ zöld tea+ mandula (+ hagyma/vargánya/fűszerek, ezt a részt még nem tudom), és gratinírozás. De gondoltam már arra is, hogy a páchoz hasonló összetételű fűszeres olajjal csak bedörzsölöm, és úgy sütöm meg, mert kíváncsi vagyok, hogy milyen a pácolatlan hús íze a zöld teával.
Lehet, lesz ilyen is, meg olyan is, de egyelőre még hiányzik a kacsamell. :)
A zöld teás mártást a sima matchaból gondoltam, és talán egy másik húshoz, ahhoz valamilyen fehér hús, hal jobban illene, annak egészen más íze van mint, a senchamnak. Viszont ez a mandulás, sárgabarackos süti-ötlet nagyon tetszik hozzá. De az akár még a hús és a mártás nélkül is! ;)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)