A joghurtos vagy kefires poharas süti receptjét szerintem mindenki ismeri, én is 15 éve sütöm már, és mindig osztatlan sikerrel.
Én a receptet annak idején a Konyhaművészetben találtam, egy Zoránnal készült interjú mellett, ez volt állítólag az akkori feleség legjobb sütireceptje. Azóta találkoztam már vele fecniken, amit anyu kolléganői írogattak egymásnak, szakácskönyvekben, újságokban, és rengeteg blogon.
Ezt a sütit szoktam sütni én is a munkahelyi szülinapokra, névnapokra, vagy csak ha látogatóba megyünk, ajándékba (újabban furán néznek rám, ha nem viszek sütit magammal… Vagy legalábbis valamilyen ételt).
Az recepten csak annyit változtattam, hogy csökkentettem az olaj és a cukor mennyiségét, szerintem ennyi is bőven elég bele. Az alaprecepthez én most citrom levét, reszelt héját, almát, fahéjat és szegfűszeget adtam. A fűszerek, gyümölcsök tetszés szerint variálhatók, így soha nem válik unalmassá (bár én nem értem, de ezt a sütit soha nem unja meg senki). Lehet tenni a tésztába csokit, kakaót, dióféléket, akármit, szóval a lehetőségek tárháza végtelen.
A hozzávalók adagolása a felhasznált joghurt poharával történik, szóval még csak mérleg sem kell hozzá.
Ma készült egy adag, a szomszédainknak, hálából a kosárnyi almáért, és még egy, egy tervezett látogatáshoz, ajándékba.
Aztán a látogatás végül elmaradt, de Férj elvitte magával ügyeletbe, ahol Atya, az ibrányi római katolikus pap azt nyilatkozta róla a délutáni (nem orvosi) vizit során, hogy “Lelkipásztorba való”. Most ennél többet mit is írhatnék róla.
Egy evőkanálnyi cukorral mozsárban porrá zúzom a szegfűszeget.
A joghurtot tálba öntöm, majd a poharát használva kimérem a többi poharas hozzávalót. Ezután hozzáadom a tojást, citrom levét, héját, fahéjat, sütőport, és habverővel csomómentesre keverem a masszát.
Az almát meghámozom, a húsát centis kockákra vágom és a tésztába forgatom.
Én most szilikonos formában sütöttem, így azt sütőpapírral kibélelni nem kellett, de ha hagyományos formát használunk, azt ki kell olajozni, liszttel beszórni, vagy sütőpapírral kibélelni előtte.
180°C fokon (gázsütőben) nálam 60 percig sült, de végezzünk tűpróbát a biztonság kedvéért.
Megjegyzés: Én jobban szeretem, ha olaj helyett 10 dkg olvasztott vaj kerül bele, de ez ízlés dolga.
Egyébként ezt a tésztát szeretem használni muffin formába is, 12 db normál méretű muffin lesz belőle.
Szia! Egyrészt van egy kis elírás a megjegyzésben, vaj helyett vaj, sztem nem így gondoltad, másrészt ibrányi pap? Jó környéken lakhatsz én is megyebeli vagyok.:)
Üdv: G
Szia Gabi! Köszi, hogy szóltál, kijavítottam! :)
Mi Nyíregyházán lakunk, de Ibrányba járunk néha a központi ügyeletre helyettesíteni egy ibrányi doktornőt. Egyébként meg én Kisvárdán születtem, a szüleim még most is ott laknak, szóval abszolút megyebeliek vagyunk! :)
Szia!
A süti nagyon finom lett. Nem tudom hol ronthattam el, de a sütőpapír nem akart lejönni a tésztáról, így egy darabon hiányzott a süti alja…pedig a papírt be is liszteztem. Szerinted? Máskor hogy csináljam, mert tuti csinálom, mert nagyon finom lett.
Szia!
Nagyon örülök, hogy ízlett! :)
Milyen sütőpapírt használtál? Több blogon olvastam, hogy vannak ilyen ragadós sütőpapírok, talán abban volt a hiba. (ha jól emlékszem, a Cora és a Spar saját termékeit említették) Nem feltétlenül csak a drága a jó(bár az Alufixel eddig nem volt probléma), de a Metro saját terméke és az ALDIs is rendben van. Szóval szerintem ebben volt a hiba. Belisztezni nem kell, maga a sütőpapír elég, hogy ne ragadjon.
Esetleg egy szilikonos forma beszerzésével el lehet kerülni az állandó sütőpapír vásárlást! :)
Szia!
Most találtam a receptet és gyereknapra sütöttem az oviba. Nagyobb adagot. Nagyon finom lett! De sajnos nem jött fel a tészta rendesen, nem lett könnyed, hanem inkább kicsit ragadós és nehéz. Egy órát sütöttem és még utána ráadást is kapott. Bár nem volt itthon rétesliszt, az lehet a baj?
Szia Zsófi! Ha nem jött fel, annak két oka lehet: az egyik, ha kevés volt a sütőpor (ez egy régi recept, azóta mindent pontosan, grammra mérek, szóval ide 7 gr sütőpor kell). A másik, ha nedvesebb az alma állaga, akkor az lehúzza a tésztát. Ezen lehet segíteni, ha az almakockákat lisztbe forgatjuk először, aztán keverjük a tésztába, vagy ha elég nagy a forma és jól szét van terítve a tészta, akkor az alma nem húzza le a tésztát. (esetleg utólag szórjuk a tetejére) Akkor jó, ha 3-4 cm vastagságban terül el a tészta a tepsiben. Eredetileg ez egy tepsis recept, csak én itt püspökkenyér formában sütöttem. Meg szerintem ez sütőfüggő is, mert a képen látható darab a jól szellőző :) régi sütőmben szépen megsült, a mostani hiperszuper hermetikusan záró, minden gőzt benttartó sütőmben meg nekem is ragacsos marad. Szóval én mostanában inkább egy szélesebb tepsiben sütöm.
2010. január 14., csütörtök