Jó hosszú cím megint, pedig az elkészítés nem egészen nettó 15 perc munka.
Karácsonykor az aszalt szilva, aszalt gyümölcsök fogyasztása (többek között) a néphit szerint biztosítja az elkövetkezendő évben a család tagjainak egészségét. Az aszalt szilva leves több régióban a hagyományos karácsonyi menü része volt a falusi konyhában.
Maga a leves igazán klasszikus és nagyon finom.
Bár nem ez az első aszalt szilva leves a blogon, de ez most egy ünnepi változat.
A bort az aszalt szilvával, a fahéjrúddal és a félbevágott vaníliarúddal együtt erős lángon forralni kezdem addig, amíg a felére be nem forralom. Ez többek között az alkohol elpárolása miatt is szükséges, így a gyerekek is kaphatnak majd belőle.
Ezt követően felöntöm 7,5 dl vízzel, felfőzöm, 5 percig főzöm. A tejszínt simára keverem a keményítővel, majd vékony sugárban, állandó kevergetés mellett a levesbe csorgatom. Addig főzöm folyton kavargatva, amíg besűrűsödik, majd lehúzom a tűzről. A fahéjat, vaníliát kihalászom, majd a levest botmixerrel pürésítem. Ha szükséges, 1-2 evőkanálnyi mézet adok még hozzá, de ez akár el is hagyható, szerintem enélkül is elég édes.
A kalács héját levágom, centis kockákra darabolom, majd a vaj és fahéj keverékén közepes lángon aranyszínűre pirítom a kockákat, ezt a leves mellé tálalom levesbetétnek, hogy ilyen is legyen, elvégre karácsony van (lesz), mindenki igény szerint tehet belőle a levesbe, bár szerintem enélkül is finom.
A leves a kalácskockákkal együtt körülbelül húsz perc alatt készül el.
Már látom, honnan merítek ötleteket karácsonyra:)) Isteni ez a leves is, de az előétel, az almába töltött libamáj is ellenállhatatlan!
Trinity, köszi! :) Tényleg finomak, nálunk is ez lett volna karácsonyra, ha nem sikerül addig szervezkednem, hogy ezúttal én megússzam a főzést. :) (legalábbis remélem, hogy így lesz)
A leves egyébként szamorodnival, aszúval is finom, ha anyu nem hozott volna görögországból mazsolabort, most is azzal főztem volna. :)
Nemisbéka imádja az ilyen leveseket ;-)
Ennek mondjuk örülök! :)
Bár mézallergiája van :)), de azt adott esetben ügyesen kicseréli Golden szirupra :).
Hoppá. Ezt nem tudtam.
Még szerencse, hogy van Golden szirup! :)
2009. december 5., szombat