Tejfölös/joghurtos almás-diós palacsinta

2009. október 13, kedd | reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

P3200074

A tejföl/joghurt és az alma pedig nem a töltelékben, hanem a tésztában.

Azaz a legjobb receptek és a hűtő (jelen esetben igen szegényes) tartalma téma újabb fejezete következik.

Persze almás palacsintát, a tésztába reszelt almával már én is sütöttem, mint szerintem majdnem minden gyakorló háziasszony, szóval ez igazából nem újdonság. Még csak azt sem gondolom, hogy tej helyett tejföllel vagy joghurttal én készítettem a palacsinta tésztáját először az univerzumban.

De mivel ez az én blogom, az én kedvenc receptjeimmel, most a tejfölös almás palacsinta következik.

Ami szerintem tejföllel sokkal finomabb (nem bánom, abból azért lehet zsírszegényt használni), de joghurttal sem megvetendő.

Ráadásul remekül fog jönni, ha Ponty Úr betölti majd az egy éves kort, és már ehet tojást is, viszont tejjel készült ételeket még legalább egy évig csak módjával adnék neki.

Palacsintát viszont igen.

Íme, a kompromisszum.

2 adag (szerintem. Mások szerint akár 4 is lehetne)

20 dkg hámozott, finomra reszelt alma, 20 dkg tejföl vagy joghurt,

2 tojás, 12 dkg (teljes kiőrlésű) búzaliszt,

2 ek extra szűz olívaolaj, 1 tk ánizs porrá őrölve vagy őrölt fahéj, 1/2 citrom leve, 1 kk sütőpor

4 dkg (pekán)dió durvára vágva (2 éves kor alatti gyermeknek ne tegyünk bele!),

Én ánizzsal készítettem, mert azt nagyon szeretem az almához, de aki ezt nem szereti, használjon hozzá fahéjat. Vagy mézeskalács fűszereket.

A tészta összes hozzávalóját összeöntjük, habverővel csomómentesre keverjük, ezután, ha szükséges, még annyi  vizet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk.

Fél órára eltesszük pihenni. Ezután ismét átkavarjuk, és ha szükséges, mert nagyon besűrűsödött,  még egy kis vizet adunk hozzá.

Lehetőleg teflon palacsintasütőt használjunk, akkor már további zsiradékra nem is lesz szükség.

Forró palacsintasütőbe evőkanálnyi halmokat adagolunk, azokat 3 mm vastagra szétkenjük a kanál hátával. Ilyen vastagságban még a dió is megpirul.

Mindkét oldalán aranyszínűre sütjük, majd mézzel vagy juharsziruppal leöntve tálaljuk. Vagy amivel szeretnénk.

Babáknak 1 éves kor után adható.

Címkék: , , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)