VKF! XXVIII.- Rozmaringos, szőlős, kecskesajtos lepénykék fenyőmaggal

2009. szeptember 26, szombat | hús nélkül, kelt tészta, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

P3030043

Már nagyon régóta szemezek a szakácskönyveimben és a tastespottingon a szőlős focacciakkal (például ezzel és ezzel) és a kecskesajtos, rozmaringos, omlós tésztás tortákkal, galettekkel.

Trinity VKF! kiírása volt az apropó egy mindent-egybe változat elkészítésére.

(a szokatlanul rövid bevezető oka pedig Ponty Úr, aki jelenleg is “segít” a gépelésben…)

6 kicsi lepény (6 tartelett formában)

20 dkg liszt (1/3~7 dkg ebből kukorica, 2/3 rétes), 1 dl víz, 5 gr friss élesztő, 2 dkg olívaolaj, 1 csapott tk só

20 dkg nagy szemű szőlő

15 dkg friss típusú kecskesajt

2 ág rozmaring, olívaolaj, 6 ek fenyőmag

Az élesztőt elmorzsolom a liszttel, hozzáadom az olajat, sót, vizet, majd alaposan átgyúrom, kidolgozom. Keményebb, de jól dolgozható, rugalmas tésztának kell lennie. Cipóvá formázom, kis olajjal lekenem, majd nedves konyharuha alatt kelni hagyom a tésztát.

Ha duplájára nőtt, hozzáadom a rozmaring levélkék felét apróra vágva, átgyúrom és hat gombócra osztom. Lisztezett gyúródeszkán igen vékonyra kinyújtom, lehetőleg kör alakúra és akkorára, hogy a tartelett formát (a peremét is) kibélelhessem vele. Formára is lehet vágni, én is azt tettem.

Kiolajozott tartelett formákba fektetem a tészta lapokat.

A szőlőszemeket félbevágom, kimagozom, meghámozom és egyenletesen elosztom a lepénykék tetején.

Rámorzsolom a kecskesajtot, megszórom az apróra vágott maradék rozmaringgal, a fenyőmaggal, kevés olívaolajjal megcsepegtetem.

Mire ezzel végzek, a tészta már kissé meg is kelt, mehet az előmelegített sütőbe.

220°C fokon(gázsütőben) 18 perc, vagy amíg aranyszínű nem lesz a fenyőmag a tetején.

Óvatosan kiszedegetem a formákból (ez jelen esetben gond nélkül kivitelezhető volt) és rácson hűtöm ki.

Hidegen is, melegen is nagggyon finom, naggggyon meg voltam elégedve (a sok g-t Ponty Úr írta).

P3030025

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: VKF! XXVIII.- Rozmaringos, szőlős, kecskesajtos lepénykék fenyőmaggal

Ági, aki főz
2009. szeptember 27., vasárnap

Ez akarom és kész! Egyszerűen mindig eltalálod, hogy mit ennék éppen. Hogy csinálod? És miért nem vagy kicsit közelebb????

killervidra
2009. szeptember 27., vasárnap

Ági, örülök, hogy tetszik! :)

eszter
2009. szeptember 29., kedd

istenien néz ki… ha egyszer ráveszem magam a kelt tésztára, ezzel kezdek :)! a rozmaring most az abszolút kedvencem, nagyon finom sütiben is, pont most sütöttem egy mazsolás-rozmaringos almás kekszet!

killervidra
2009. szeptember 30., szerda

Eszter, köszi! :)
A rozmaringot én is imádom sütibe, gyümölccsel, de főleg édes kelt tésztába! Az a mazsolás-rozmaringos keksz pedig isteni lehetett! (hol találom meg a receptjét? :) )
A kelt tészta amúgy nem egy ördöngősség, én nagyon egyszerűen készítem, és a dagasztás is viszonylag egyszerű ilyen keménységű tésztánál, csak jó alaposan meg kell gyúrni, néhány perc és kész. Arra kell csak figyelni, hogy igazán friss legyen az élesztő. (remélem, rábeszéltelek! :) )

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)