Már nagyon régóta szemezek a szakácskönyveimben és a tastespottingon a szőlős focacciakkal (például ezzel és ezzel) és a kecskesajtos, rozmaringos, omlós tésztás tortákkal, galettekkel.
Trinity VKF! kiírása volt az apropó egy mindent-egybe változat elkészítésére.
(a szokatlanul rövid bevezető oka pedig Ponty Úr, aki jelenleg is “segít” a gépelésben…)
6 kicsi lepény (6 tartelett formában)
20 dkg liszt (1/3~7 dkg ebből kukorica, 2/3 rétes), 1 dl víz, 5 gr friss élesztő, 2 dkg olívaolaj, 1 csapott tk só
20 dkg nagy szemű szőlő
15 dkg friss típusú kecskesajt
2 ág rozmaring, olívaolaj, 6 ek fenyőmag
Az élesztőt elmorzsolom a liszttel, hozzáadom az olajat, sót, vizet, majd alaposan átgyúrom, kidolgozom. Keményebb, de jól dolgozható, rugalmas tésztának kell lennie. Cipóvá formázom, kis olajjal lekenem, majd nedves konyharuha alatt kelni hagyom a tésztát.
Ha duplájára nőtt, hozzáadom a rozmaring levélkék felét apróra vágva, átgyúrom és hat gombócra osztom. Lisztezett gyúródeszkán igen vékonyra kinyújtom, lehetőleg kör alakúra és akkorára, hogy a tartelett formát (a peremét is) kibélelhessem vele. Formára is lehet vágni, én is azt tettem.
Kiolajozott tartelett formákba fektetem a tészta lapokat.
A szőlőszemeket félbevágom, kimagozom, meghámozom és egyenletesen elosztom a lepénykék tetején.
Rámorzsolom a kecskesajtot, megszórom az apróra vágott maradék rozmaringgal, a fenyőmaggal, kevés olívaolajjal megcsepegtetem.
Mire ezzel végzek, a tészta már kissé meg is kelt, mehet az előmelegített sütőbe.
220°C fokon(gázsütőben) 18 perc, vagy amíg aranyszínű nem lesz a fenyőmag a tetején.
Óvatosan kiszedegetem a formákból (ez jelen esetben gond nélkül kivitelezhető volt) és rácson hűtöm ki.
Hidegen is, melegen is nagggyon finom, naggggyon meg voltam elégedve (a sok g-t Ponty Úr írta).
Ez akarom és kész! Egyszerűen mindig eltalálod, hogy mit ennék éppen. Hogy csinálod? És miért nem vagy kicsit közelebb????
Ági, örülök, hogy tetszik! :)
istenien néz ki… ha egyszer ráveszem magam a kelt tésztára, ezzel kezdek :)! a rozmaring most az abszolút kedvencem, nagyon finom sütiben is, pont most sütöttem egy mazsolás-rozmaringos almás kekszet!
Eszter, köszi! :)
A rozmaringot én is imádom sütibe, gyümölccsel, de főleg édes kelt tésztába! Az a mazsolás-rozmaringos keksz pedig isteni lehetett! (hol találom meg a receptjét? :) )
A kelt tészta amúgy nem egy ördöngősség, én nagyon egyszerűen készítem, és a dagasztás is viszonylag egyszerű ilyen keménységű tésztánál, csak jó alaposan meg kell gyúrni, néhány perc és kész. Arra kell csak figyelni, hogy igazán friss legyen az élesztő. (remélem, rábeszéltelek! :) )
2009. szeptember 27., vasárnap