
Végre egy recept Anthony Bourdain Francia bisztrókonyhájából.
Szerintem zseniális.
Mivel nem változtattam rajta semmit, ezért egyszerűen csak bemásolom.
6 személyre
4 ek extra szűz olívaolaj
2 édesköménygumó, vékonyra szeletelve
1 kis fej hagyma, apróra vágva
1 kisebb burgonya, fél centis kockákra vágva
1 doboz (450gr) hámozott konzerv paradicsom
1,35 l világos csirkealaplé vagy tyúkhúsleves (nálam csirkealaplé)
só, frissen őrölt fekete bors
2 gerezd fokhagyma (opcionális)
A fazékban közepes lángon hevítsd fel az olajat, majd tedd bele a köményt, a hagymát, a burgonyát (és az egészben hagyott fokhagyma gerezdet). Vedd lejjebb a lángot és 10 percig párold a zöldségeket, ügyelve arra, hogy ne barnuljanak meg. Keverd hozzá a konzervparadicsomot és párold 10 percig. Öntsd bele a csirkealaplét, forrald össze, majd vedd le a lángot és hagyd főni egy órán keresztül.
Vedd le a fazekat a tűzhelyről és hagyd a levest hűlni néhány percig. Öntsd át a turmixgépbe és kisebb adagokban mixeld sima pürévé. ( én botmixert használtam és így is működött)
Öntsd vissza a fazékba a pürét, forrald fel, majd vedd kicsire a lángot és ízlés szerint sózd, borsozd.
Tálaláshoz paradicsom karikákat és néhány csepp bazsalikom vagy petrezselyem olajat javasol. Én az édesköményről levágott és finomra aprított ánizskaporral szórtam meg.
Szerintem jó lett volna még bele a végén egy kis darabka vaj. Majd legközelebb.
És ez nem hat adag, maximum négy, de mi ketten megettük.
Ami pedig mellé került és egyszerűen szenzációsan illett hozzá, az a frissen kisült zsályás, sütőtökös kenyér volt. A leves önmagában is mennyei, de a kenyérrel együtt… tökéletes.
Jó ez a tányér. Gondolom a leves is benne.
Köszi, Ági! A tányérral szülinapomra leptem meg magam, nekem is nagyon tetszik. A leves pedig valóban igen jó volt benne! :)
2009. szeptember 24., csütörtök