Sütőtökös, zsályás kenyér és sonkával, sültpaprikával, kecskesajttal töltött kiflik

2009. szeptember 24, csütörtök | kelt tészta, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

P3010028

Jó, tudom. De előbb-utóbb elfogynak a sütőtökből készíthető ételek. Vagy Férj türelme. (bár ahogy láttam most falatozni a kifliből, ezt azért most nem hinném)

De lehet úgy is tekinteni rá, mintha ez is a színes kenyér-project része lenne (mint ahogy az is). Persze a (narancs)sárga kenyér nem annyira meghökkentő, mint például a kék. (tényleg. Van arra valakinek ötlete?) De azért ez is egy szín.

Ja igen. És nem utolsó sorban, finom. Elképesztően finom. Nem is gondoltuk volna. A sütőtök és zsálya íze egyáltalán nem dominál benne, a narancsot (igen, narancsot) meg nem is érezni, az csak a savassága és a cukortartalma miatt kellett bele. Végül az egész összeállt valami légiesen könnyű, ropogós kenyérré -ami tökéletes kiegészítője lett a köményes paradicsomlevesnek. Pedig ez nem volt így eltervezve. És mégis. Mintha ahhoz lett volna kitalálva. (igen, igen, megint túl sokat ömlengek, de ezek megint túl finomra sikeredtek, szóval túlbuzog bennem a lelkesedés)

A kifli meg remekül szállítható, instant szendvics. És most nem fogom ismét leírni, amit fent említettem, csak azt, hogy ez is elképesztően finom. Talán még egy fokkal finomabb…

1 kis cipó és 4 kifli VAGY 1 nagy cipó VAGY 8 kifli

400 gr rétesliszt,

100 gr sütőtök (tisztítva mérve), 150 ml víz+ narancslé (ez nálam 1 narancs leve=50 ml+ 100 ml víz), 40 gr olívaolaj,

10 gr élesztő, 1 tk só, 1 ek szárított zsálya (vagy 4-5 levél friss, ha van. Nekem most nincs)

A 4 kiflihez:

2 szelet prosciutto crudo (vagy más, hasonló jellegű sonka), 3 dkg friss típusú kecskesajt (de helyette lehet akár feta is), 1/2 db színes lecsópaprika vagy olajban eltett sültpaprika (nekem most ez nem volt itthon, így kénytelen voltam én megsütni a lecsópaprikát. Zöldséghámozóval héjat lehántani, felcsíkozni és kevés olívaolajban lassan megsütni, amíg puha nem lesz, aztán sózni,  pici citromlével megcsepegtetni)

A cipó

P3010011

A tököt felkockázom és a narancs levével meg a vízzel botmixerrel/turmixgépben pürésítem. A liszttel elmorzsolom az élesztőt, hozzáöntöm a sütőtök pürét és hozzáadom az olajat, sót, finomra morzsolt (mozsárban)  zsályát. Alaposan kidolgozom, amíg a tészta el nem válik a kezemtől. Közepesen kemény, rugalmas tészta a végeredmény. Cipóvá formázom, olajjal lekenem, nedves konyharuhával letakarom és félreteszem kelni.

Ha a duplájára kelt, átgyúrom és két részre osztom.

Az első gombócot cipóvá formázom, kereszt alakban bemetszem jó mélyen a tetejét, nagyobb darab sütőpapírra teszem és addig hagyom kelni, amíg a duplájára  nem nő.

Fedeles sütőtállal együtt előmelegítem a sütőt 280°C fokra. A kenyeret sütőpapírral együtt sütőtálba emelem és fedő alatt sütöm 15 percig 260°C fokon, majd fedél nélkül 220°C fokon még 20 percig.

Rácsra emelve hűtöm ki.

P3010097

A kiflik

P3010156

A kiflikhez a másik gombócot átgyúrom, lisztezett gyúródeszkán kinyújtom 2-3 mm vastagra és téglalap alakúra. A tésztából négy háromszöget vágok ki (a szélesebbik oldalra merőleges vágással megfelezem a lapot, majd az így kapott négyszögeket átlósan kettévágom).

A háromszög alapjához közelebb  fektetem le a sonkát, egy vékony csík kecskesajtot és egy-két csík sültpaprikát. Innen indulva feltekerem, ívesen meghajlítom a kifliket és sütőpapírra fektetem.

P3010015

Ha legalább a másfélszeresére nőttek, sütőpapírral együtt a sütővel előmelegített, vastag aljú tepsibe (jelen esetben fedeles sütőtál) emelem. Ez némi ügyességet igényel, de azért megoldható. Vízzel lespriccelem a tetejüket és 260°C fokon 10 percig fedéllel, majd 220°C fokon további 15 percig fedél nélkül sütöm vagy amíg meg nem pirul a teteje.

P3010136

Címkék: , , , , ,

21 hozzászólás a bejegyzéshez: Sütőtökös, zsályás kenyér és sonkával, sültpaprikával, kecskesajttal töltött kiflik

ChefViki
2009. szeptember 24., csütörtök

Szenzációs! Elképzeltem magamban az ízeket! Szerencsére Zuram mindent megeszik, amit elébe teszek, nem foglalkozik színekkel :-)))

Kék? Gondolj Bridget Jones spárgalevesére :-DD

Cserke
2009. szeptember 24., csütörtök

Elképesztő, miket ki nem találsz:)
Kénytelen leszek kipróbálni, annyira jól néz ki.

lúdanyó
2009. szeptember 24., csütörtök

Most olvastam egy fórumon, hogy széntablettát használtak szinezésre :) Kíváncsi lennék, hogy mint orvos,mit gondolsz erről :) Nagyon tetszenek ezek a sütőtökös készítményeid! Ezt is ki kéne próbálni, kár, hogy nem vagyok macska 9 élettel :)

Felhőlány
2009. szeptember 24., csütörtök

Mesés! Ismerem az ízkombinációt, nézz be hozzám! :) Ki fogom próbálni ezt a kenyeret!
Kék? Hm… maradok az ég kékjénél… :-)
Szép estét!

killervidra
2009. szeptember 24., csütörtök

Köszi mindenkinek! :D
Viki! Jó neked! :) Én már egyszer kivertem a biztosítékot Férjnél a spárgával ( a zölddel, nem a kékkel! :D ), remélem, a sütőtökkel nem fogok így járni.
Lúdanyó! Nos, a szén székletfogó hatása kiváló. Nem mérgező, szóval meg lehet enni. De javasolnám hozzá mindenképpen a mályva vagy szenna egyidejű alkalmazását a készített ételekbe. :D
Cserke! Az erdő szélén lakok egy beszélni még nem tudó 9 hónapos csöppséggel, kilométerekre a civilizációtól, Férj meg alig van itthon. Unatkozom. Kénytelen vagyok mindenféle csacskaságokat kitalálni, hogy elszórakoztassam magam! :) (bár többek szerint néhány hónap múlva vissza fogom majd sírni ezt az unalmat :) )
Felhőlány! Nekem is nagy kedvencem a sütőtök-zsálya kombináció! Megnéztem a lepényedet, nagyon ígéretes! :)

trinity
2009. szeptember 24., csütörtök

Igen, valószínű visszasírod…

A kenyérke és a kifli is meggyőző!
Azért a széntablettás péksütivel meglepnél:)))

killervidra
2009. szeptember 25., péntek

Trinity! Tartok tőle én is, Ponty Úr elég aktív gyermek, nem tudom mi lesz, ha elkezd önállóan járni…
Széntablettás sütit én nem fogok sütni, az nem az a fajta kulináris érdekesség, ami engem lázba hoz! :)

Limara
2009. szeptember 25., péntek

Gyönyörűséges ez a kenyér, én is szeretem a sütőtökös péksütit, és a színes kenyeret is. Nálam most édesburgonyás készült:)

Sajtkukac
2009. szeptember 25., péntek

Ójaj nekem :-) És ez a kifli is milyen jó, legalább nem kell reggel szendvicset csinálnom :-)

AZt jól értelmezem, hogy a sütőtök nyersen kerül bele?
Niki

killervidra
2009. szeptember 25., péntek

Limara, köszi! :) Te gondolatolvasó vagy!!! Imádom az édesburgonyát, és a sütőtökös után azzal akartam narancssárga kenyeret sütni én is! :D Szóval most már nagyon várom a Te édesburgonyás kenyeredről a posztot! :)
Niki! Köszi! :) Igen, nyersen került bele a sütőtök. Leturmixolva feleslegessé válik az előzetes sütés (erre a céklásnál jöttem rá. Abból a második sütés került fel a blogra. Az elsőbe akkor megfőztem előtte héjában a céklát és lereszeltem, a másodiknál nyersen turmixoltam, és az íze hasonló volt, de a nyers-turmixolt lett a szebb) A kifli meg tényleg remekül pótolja a szendvicset. Sőt. :) De mindenképpen friss zsályát használnék hozzá, ha lenne. Szerintem úgy még finomabb lehet.

Beatbull
2009. szeptember 25., péntek

Nagyon szépek! Tetszik a sütőtökös-zsályás tészta ötlete. Tényleg nyersen turmixoltad? Nekem a régi botmixerem tuti beletört volna (bele is tört anno egy ilyen akciómba ;) ). Az új az bírja (egyelőre).

Sajtkukac
2009. szeptember 25., péntek

Hatalmas zsályabokor van a kertemben :-) Ültess egyet te is. Igénytelen és nő ha kell, ha nem :-)
Niki

killervidra
2009. szeptember 25., péntek

Köszi, Beatbull! :) Kis (fél centis, ha lehetett) kockákra vágtam a tököt és a 150 ml lötyivel a botmixerem simán pürésítette. Hát egy kicsit igénybe van véve szegény, de egyelőre még bírja. :)
Niki! Tavaly ültettem, de a kutyáim “kigyomlálták”. Az idén meg kiszáradt (igaz, nem kertészetben vettem, hanem egy multiban, úgy látszik, az nem bírja a szabad levegőt). De az ültetés határozottan tervbe van véve! :)

Sajtkukac
2009. szeptember 29., kedd

Szia,
nagyon finom lett ez a kenyér és a merülőmixer simán vitte a nyers tököt – igaz Bamix :-)
A lánykámnak nem mertem bevallani mitől sárga – a múltkori céklás kenyéren kiakadt – csak miután bőszen befalt belőle egy karéjjal :-)
köszi a receptet
N

killervidra
2009. szeptember 29., kedd

Szívesen, örülök, hogy ízlett! :)

chriesi
2009. október 12., hétfő

Kék? Azt nem tudok de lila talán sikerülhet lila krumpliból.
Csúcs jók a kenyér receptjeid!Most fogom megsütni ezt, már rohanok is a konyhába. :)

killervidra
2009. október 12., hétfő

Köszi, Chriesi! :)
Jó ötlet a lila krumpli, már csak be kellene szerezni! :)
Na de nemsokára megyünk Pestre, ha minden igaz, észben fogom tartani!
Örülök, hogy tetszenek a kenyereim! Nekem is azok a nagy kedvenceim! :)

Évi
2010. február 10., szerda

Kipróbáltam, nagyon finom lett. Bár zsálya nélkül, mert a család nagyon kényes az újdonságokra, egyenlőre elég volt a sütőtök a kenyérbe, legközelebb majd a zsálya lesz benne az új.

killervidra
2010. február 10., szerda

Évi, nagyon örülök, hogy ízlett! :)
A zsálya íze egyébként egyáltalán nem tolakodó benne, és a sütőtökkel együtt egészen megváltozik a karaktere. Nagyon finom! Még a férjemnek is ízlett, pedig ő egyébként nem szereti a zsályát. (azt állítja, olyan, mint a szájvíz… :) )

peel
2012. december 15., szombat

Volt egy kis maradék sütőtököm. Időm viszont nem, de a kenyérsütőgép elvégezte helyettem a melót… Nagyon finom lett!!! És az esőben jól esett egy kis napsárga kaja vacsorára : )

Herczeg Gabriella
2012. december 15., szombat

Peel, nagyon örülök hogy ízlett! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)