Jó, tudom. De előbb-utóbb elfogynak a sütőtökből készíthető ételek. Vagy Férj türelme. (bár ahogy láttam most falatozni a kifliből, ezt azért most nem hinném)
De lehet úgy is tekinteni rá, mintha ez is a színes kenyér-project része lenne (mint ahogy az is). Persze a (narancs)sárga kenyér nem annyira meghökkentő, mint például a kék. (tényleg. Van arra valakinek ötlete?) De azért ez is egy szín.
Ja igen. És nem utolsó sorban, finom. Elképesztően finom. Nem is gondoltuk volna. A sütőtök és zsálya íze egyáltalán nem dominál benne, a narancsot (igen, narancsot) meg nem is érezni, az csak a savassága és a cukortartalma miatt kellett bele. Végül az egész összeállt valami légiesen könnyű, ropogós kenyérré -ami tökéletes kiegészítője lett a köményes paradicsomlevesnek. Pedig ez nem volt így eltervezve. És mégis. Mintha ahhoz lett volna kitalálva. (igen, igen, megint túl sokat ömlengek, de ezek megint túl finomra sikeredtek, szóval túlbuzog bennem a lelkesedés)
A kifli meg remekül szállítható, instant szendvics. És most nem fogom ismét leírni, amit fent említettem, csak azt, hogy ez is elképesztően finom. Talán még egy fokkal finomabb…
1 kis cipó és 4 kifli VAGY 1 nagy cipó VAGY 8 kifli
400 gr rétesliszt,
100 gr sütőtök (tisztítva mérve), 150 ml víz+ narancslé (ez nálam 1 narancs leve=50 ml+ 100 ml víz), 40 gr olívaolaj,
10 gr élesztő, 1 tk só, 1 ek szárított zsálya (vagy 4-5 levél friss, ha van. Nekem most nincs)
A 4 kiflihez:
2 szelet prosciutto crudo (vagy más, hasonló jellegű sonka), 3 dkg friss típusú kecskesajt (de helyette lehet akár feta is), 1/2 db színes lecsópaprika vagy olajban eltett sültpaprika (nekem most ez nem volt itthon, így kénytelen voltam én megsütni a lecsópaprikát. Zöldséghámozóval héjat lehántani, felcsíkozni és kevés olívaolajban lassan megsütni, amíg puha nem lesz, aztán sózni, pici citromlével megcsepegtetni)
A cipó
A tököt felkockázom és a narancs levével meg a vízzel botmixerrel/turmixgépben pürésítem. A liszttel elmorzsolom az élesztőt, hozzáöntöm a sütőtök pürét és hozzáadom az olajat, sót, finomra morzsolt (mozsárban) zsályát. Alaposan kidolgozom, amíg a tészta el nem válik a kezemtől. Közepesen kemény, rugalmas tészta a végeredmény. Cipóvá formázom, olajjal lekenem, nedves konyharuhával letakarom és félreteszem kelni.
Ha a duplájára kelt, átgyúrom és két részre osztom.
Az első gombócot cipóvá formázom, kereszt alakban bemetszem jó mélyen a tetejét, nagyobb darab sütőpapírra teszem és addig hagyom kelni, amíg a duplájára nem nő.
Fedeles sütőtállal együtt előmelegítem a sütőt 280°C fokra. A kenyeret sütőpapírral együtt sütőtálba emelem és fedő alatt sütöm 15 percig 260°C fokon, majd fedél nélkül 220°C fokon még 20 percig.
Rácsra emelve hűtöm ki.
A kiflik
A kiflikhez a másik gombócot átgyúrom, lisztezett gyúródeszkán kinyújtom 2-3 mm vastagra és téglalap alakúra. A tésztából négy háromszöget vágok ki (a szélesebbik oldalra merőleges vágással megfelezem a lapot, majd az így kapott négyszögeket átlósan kettévágom).
A háromszög alapjához közelebb fektetem le a sonkát, egy vékony csík kecskesajtot és egy-két csík sültpaprikát. Innen indulva feltekerem, ívesen meghajlítom a kifliket és sütőpapírra fektetem.
Ha legalább a másfélszeresére nőttek, sütőpapírral együtt a sütővel előmelegített, vastag aljú tepsibe (jelen esetben fedeles sütőtál) emelem. Ez némi ügyességet igényel, de azért megoldható. Vízzel lespriccelem a tetejüket és 260°C fokon 10 percig fedéllel, majd 220°C fokon további 15 percig fedél nélkül sütöm vagy amíg meg nem pirul a teteje.
Szenzációs! Elképzeltem magamban az ízeket! Szerencsére Zuram mindent megeszik, amit elébe teszek, nem foglalkozik színekkel :-)))
Kék? Gondolj Bridget Jones spárgalevesére :-DD
Elképesztő, miket ki nem találsz:)
Kénytelen leszek kipróbálni, annyira jól néz ki.
Most olvastam egy fórumon, hogy széntablettát használtak szinezésre :) Kíváncsi lennék, hogy mint orvos,mit gondolsz erről :) Nagyon tetszenek ezek a sütőtökös készítményeid! Ezt is ki kéne próbálni, kár, hogy nem vagyok macska 9 élettel :)
Mesés! Ismerem az ízkombinációt, nézz be hozzám! :) Ki fogom próbálni ezt a kenyeret!
Kék? Hm… maradok az ég kékjénél… :-)
Szép estét!
Köszi mindenkinek! :D
Viki! Jó neked! :) Én már egyszer kivertem a biztosítékot Férjnél a spárgával ( a zölddel, nem a kékkel! :D ), remélem, a sütőtökkel nem fogok így járni.
Lúdanyó! Nos, a szén székletfogó hatása kiváló. Nem mérgező, szóval meg lehet enni. De javasolnám hozzá mindenképpen a mályva vagy szenna egyidejű alkalmazását a készített ételekbe. :D
Cserke! Az erdő szélén lakok egy beszélni még nem tudó 9 hónapos csöppséggel, kilométerekre a civilizációtól, Férj meg alig van itthon. Unatkozom. Kénytelen vagyok mindenféle csacskaságokat kitalálni, hogy elszórakoztassam magam! :) (bár többek szerint néhány hónap múlva vissza fogom majd sírni ezt az unalmat :) )
Felhőlány! Nekem is nagy kedvencem a sütőtök-zsálya kombináció! Megnéztem a lepényedet, nagyon ígéretes! :)
Igen, valószínű visszasírod…
A kenyérke és a kifli is meggyőző!
Azért a széntablettás péksütivel meglepnél:)))
Trinity! Tartok tőle én is, Ponty Úr elég aktív gyermek, nem tudom mi lesz, ha elkezd önállóan járni…
Széntablettás sütit én nem fogok sütni, az nem az a fajta kulináris érdekesség, ami engem lázba hoz! :)
Gyönyörűséges ez a kenyér, én is szeretem a sütőtökös péksütit, és a színes kenyeret is. Nálam most édesburgonyás készült:)
Ójaj nekem :-) És ez a kifli is milyen jó, legalább nem kell reggel szendvicset csinálnom :-)
AZt jól értelmezem, hogy a sütőtök nyersen kerül bele?
Niki
Limara, köszi! :) Te gondolatolvasó vagy!!! Imádom az édesburgonyát, és a sütőtökös után azzal akartam narancssárga kenyeret sütni én is! :D Szóval most már nagyon várom a Te édesburgonyás kenyeredről a posztot! :)
Niki! Köszi! :) Igen, nyersen került bele a sütőtök. Leturmixolva feleslegessé válik az előzetes sütés (erre a céklásnál jöttem rá. Abból a második sütés került fel a blogra. Az elsőbe akkor megfőztem előtte héjában a céklát és lereszeltem, a másodiknál nyersen turmixoltam, és az íze hasonló volt, de a nyers-turmixolt lett a szebb) A kifli meg tényleg remekül pótolja a szendvicset. Sőt. :) De mindenképpen friss zsályát használnék hozzá, ha lenne. Szerintem úgy még finomabb lehet.
Nagyon szépek! Tetszik a sütőtökös-zsályás tészta ötlete. Tényleg nyersen turmixoltad? Nekem a régi botmixerem tuti beletört volna (bele is tört anno egy ilyen akciómba ;) ). Az új az bírja (egyelőre).
Hatalmas zsályabokor van a kertemben :-) Ültess egyet te is. Igénytelen és nő ha kell, ha nem :-)
Niki
Köszi, Beatbull! :) Kis (fél centis, ha lehetett) kockákra vágtam a tököt és a 150 ml lötyivel a botmixerem simán pürésítette. Hát egy kicsit igénybe van véve szegény, de egyelőre még bírja. :)
Niki! Tavaly ültettem, de a kutyáim “kigyomlálták”. Az idén meg kiszáradt (igaz, nem kertészetben vettem, hanem egy multiban, úgy látszik, az nem bírja a szabad levegőt). De az ültetés határozottan tervbe van véve! :)
Szia,
nagyon finom lett ez a kenyér és a merülőmixer simán vitte a nyers tököt – igaz Bamix :-)
A lánykámnak nem mertem bevallani mitől sárga – a múltkori céklás kenyéren kiakadt – csak miután bőszen befalt belőle egy karéjjal :-)
köszi a receptet
N
Szívesen, örülök, hogy ízlett! :)
Kék? Azt nem tudok de lila talán sikerülhet lila krumpliból.
Csúcs jók a kenyér receptjeid!Most fogom megsütni ezt, már rohanok is a konyhába. :)
Köszi, Chriesi! :)
Jó ötlet a lila krumpli, már csak be kellene szerezni! :)
Na de nemsokára megyünk Pestre, ha minden igaz, észben fogom tartani!
Örülök, hogy tetszenek a kenyereim! Nekem is azok a nagy kedvenceim! :)
Kipróbáltam, nagyon finom lett. Bár zsálya nélkül, mert a család nagyon kényes az újdonságokra, egyenlőre elég volt a sütőtök a kenyérbe, legközelebb majd a zsálya lesz benne az új.
Évi, nagyon örülök, hogy ízlett! :)
A zsálya íze egyébként egyáltalán nem tolakodó benne, és a sütőtökkel együtt egészen megváltozik a karaktere. Nagyon finom! Még a férjemnek is ízlett, pedig ő egyébként nem szereti a zsályát. (azt állítja, olyan, mint a szájvíz… :) )
Volt egy kis maradék sütőtököm. Időm viszont nem, de a kenyérsütőgép elvégezte helyettem a melót… Nagyon finom lett!!! És az esőben jól esett egy kis napsárga kaja vacsorára : )
Peel, nagyon örülök hogy ízlett! :)
2009. szeptember 24., csütörtök