Kelkáposzta főzelék

2009. június 3, szerda | főzelék | Szerző: Herczeg Gabriella

pb080013

Férj szereti a főzeléket. Nagyon. De nem mindet. A zöldbabot például egy rossz emlékű kórházi ebéd óta gyűlöli, amikor is egy kissé mackós küllemű nővérke belediktált egy egész tányérral, minden tiltakozása ellenére, pedig volt vagy három éves. A kelkáposztához nem kötődnek ilyen erős negatív emóciók, azt (is) egyszerűen eddig csak rosszul elkészítve ette.

Szóval ma az volt a házi feladat, hogy kelkáposzta főzelék legyen, de ezúttal finom. Nem nagy feladat, mert szerintem a kelkáposzta főzelék alapból finom, csak nem kell feljavítani vízzel, liszttel, meg vegetával…

  • 2-4 adag
  • 40 dkg (új)krumpli,
  • 1 nagy fej kelkáposzta,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 6 gerezd fokhagyma,
  • 0,5 dl csirke alaplé,
  • 1 kk őrölt kömény,
  • 1 kk őrölt római kömény,
  • 4 dkg vaj,
  • só,
  • bors

A hagymát apró kockákra vágom, a fokhagymagerezdeket felezem. A vajon megpirítom a köményeket, majd megy hozzá a hagyma, végül a fokhagyma is. 1-2 percig sütöm, de színt ne kapjon.

Hozzáadom a meghámozott, egyenletesen fél cm kockákra vágott újkrumplit, és a 2 mm csíkokra vágott kelkáposztát. Felöntöm az alaplével és még annyi vizet öntök még alá, amennyi félig ellepi ( a káposzta össze fog esni). Fedő alatt készre párolom. Mivel a kel és a krumpli is új volt, ez nem tartott túl sokáig.

Végül sózom, borsozom, és a felét egy másik edénybe átszedem. Botmixerrel pürésítem, ezzel sűrítem a főzeléket. Visszaöntöm a darabos részhez, ha szükséges, még pótolok hozzá folyadékot (bár szerintem ez nagyon sűrűn finom csak igazán), még egyszer felforralom, és kész is.

Párolt marhaszelet volt a feltét hozzá.

Megjegyzés: Ha a krumpli és a kel már nem új, akkor két lehetőség van. Vagy a kelt adom hozzá előbb és csak kb negyed óra múlva a krumplit, hogy az ne főjön szét teljesen, vagy egyszerre adom hozzá mindkettőt, ilyenkor a krumpli szétfő, nem lesznek benne nagyobb darabok belőle, de nem kell botmixerrel sem pürésíteni, a krumpli úgyis besűríti.

Címkék: ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Kelkáposzta főzelék

Esquirol
2009. október 31., szombat

Na ez lesz a mai menü :)

killervidra
2009. október 31., szombat

Sok sikert! Éljen a kelkáposzta! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)