sült libamell gránátalmás pirított kelkáposztás lencsével

2012. október 12, péntek | köret, liba, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

 

Még mindig liba, még mindig a melle, de ezúttal egy könnyedebb körettel. Csak hogy enyhítsük a lelkiismeret furdalásunkat is. A pirított, enyhén karamellizált kelkáposzta remek dolog, jól illik ehhez a langyos salátához is, amibe ezen kívül lencse és gránátalma került. A lencse legjobb, ha apró szemű, én most belugát használtam, de más, kisebb szemű lencse is jó hozzá, ha pedig az nincs, hagyományos méretű lencsével is működni fog. Igazi őszi-téli darab, és erre is áll, hogy a köret akár önmagában, libamell nélkül is megállja  a helyét.

  • sült libamell
  • 2 főre
  • 2 fél bőrös libamell, csont nélkül (60-70 dkg,fiatal hízott libából)
  • 1 ek szegfűbors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • libazsír

A liba bőrét megtisztítom az esetlegesen benne maradt tokoktól, a húsról levágom a hártyát, ha maradt rajta. A bőrt rácsosan bevagdosom éles késsel, vigyázva, hogy csak a bőrt vágjam be, ne a húst. A szegfűborsot mozsárban porrá őrölöm, a fokhagymát kés pengéjével meglapítom.

A sütőt egy vastagabb aljú (kerámia) sütőtállal együtt előmelegítem.

A melleket sózom, minden oldalukat alaposa belenyomkodom a szegfűborsba. Felhevítem a serpenyőt, kevés zsírral, majd a bőrükkel lefelé nagy láng felett elkezdem sütni a melleket, ahogy olvad ki a zsír, mellédobom a fokhagymát is. Ahogy a fokhagyma barnulni kezd, kidobom. Bőrükkel lefelé 4 percig, a húsos oldalán 2 percig sütöm a libamelleket.

Ezt követően megforgatom a zsírjában a húst, kiemelem a zsírból, lecsöpögtetem, átteszem a forró sütőtálba, bőrrel felfelé, majd 10 percig sütöm 180 C fokos sütőben. 10 perc után a sütőt kikapcsolom, de a libamelleket további 10 percig a forró sütőben hagyom.

A melleket kiveszem a sütőtálból és szeletelés, tálalás előtt 10 percig pihentetem.

  •  gránátalmás pirított kelkáposztás lencse
  • 15 dkg lencse
  • 2 ág kakukkfű
  • 1/4 fej kelkáposzta (20 dkg)
  • 1 kis fej vöröshagyma (3-4 dkg)
  • 2+2 ek olívaolaj
  • 1 gezed fokhagyma
  • 1 kk cukor
  • 1 gránátlama
  • fekete bors
A kelkáposztát nagyon vékony csíkokra metélem. A fokhagymát kés pengéjével meglapítom, a hagymát finomra aprítom. Az olívaolaj felén üvegesre sütöm a hagymát, sózom, hozzáadom a cukrot, fokhagymát és kelkáposztát, majd mérsékelt láng fölött időnként megkeverve addig pirítom, amíg a kelkáposzta összeesik és enyhe aranyszínt kap.
A lencsét enyhén sós vízben puhára főzöm a kakukkfű ágakkal, majd leszűröm, kidobom a kakukkfüvet és még forrón a kelkáposztához forgatom. Meglocsolom a maradék olívaolajjal, összeforgatom.
A gránátalmát félbevágom, a magjait fakanállal a kelkáposztás lencsébe ütögetem, a levét is belecsorgatom.

Címkék: , , , , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: sült libamell gránátalmás pirított kelkáposztás lencsével

Jenis
2012. október 12., péntek

Most indulunk! Vacsorára ott vagyunk! Ilyet kérek! :)

killervidra
2012. október 12., péntek

Jenis, sajnos már elfogyott. :) Nagyon örülök hogy tetszik! :)

Jenis
2012. október 12., péntek

Akkor kénytelen leszek elmenni libáért meg kelkáposztáért. :) És elkészíteni vacsorára. Így legalább a fele teljesül.

killervidra
2012. október 12., péntek

Jenis, az sem hangzik rosszul. :)
Bár az előbb írni akartam, hogy jöhettek, csak más lesz vacsorára! :)))

Cukroskata
2012. október 12., péntek

Ez a lencse nagyon tetszik nekem. Ki is fogom próbálni :-)

killervidra
2012. október 12., péntek

Cukroskata, nagyon örülök hogy tetszik! :)

Jenis
2012. október 12., péntek

Kis csudába, hogy csak most olvasom. Így már nem érünk oda. :)

killervidra
2012. október 12., péntek

Jenis, ami késik, nem múlik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)