aszalt szilvás adzuki bab saláta ötfűszeres húspogácsákkal

2013. július 19, péntek | saláta, sertés | Szerző: Herczeg Gabriella

Babsalátából soha nem lehet elég, legalábbis nálam ez a helyzet. Most az édeskés ízű adzuki babból készült egy nagyon finom saláta, ami akár grillezéshez is ideális lehet. Az aszalt szilvás öntet tulajdonképpen az umeboshi helyettesítésére készült, mivel ezt az ume gyümölcsből (melyet zöld barackként vagy japán szilvaként is ismerhetünk) készült, sóval érlelt finomságot nem egyszerű beszerezni, viszont remekül illik ehhez a salátához. Adzuki bab hiányában pedig készülhet a szintén remek, gesztenyés ízű libamáj babból is, így elég távolra kerülünk a japán gyökerektől, de a végeredmény attól még remek lesz.

A húspogácsa tulajdonképpen a gyermekétkeztetési project része, mivel nálunk újabban a sovány húsok csak nehezen kerülhetik el a darálást (1. számú gyerek másként nem hajlandó elfogyasztani az azokból készült ételeket, ez alól talán csak  a rántott hús jelent kivételt, és az sem mindig), de ez nem szükséges, tulajdonképpen szeletben is süthetjük a szűzpecsenyét mellé, kínai ötfűszer keverék kéregben, ehhez a szeleteket kissé klopfoljuk meg, hogy nagyjából másfél centis vastagságot kapjunk, majd szórjuk meg sóval és ötfűszer keverékkel, és grillrácson vagy kevés olajban süssük közepes lángon mindkét oldalukon 3-3 percig, vagy amíg az oldalukon teljesen kivilágosodnak a hússzeletek, aztán fedeles, hőtartó tálban egymásra halmozva pihentessük 5 percig tálalás előtt.

  • aszalt szilvás adzuki bab saláta ötfűszeres húspogácsákkal
  • 30 dkg adzuki bab (60 dkg főve)
  • 1 kis fej lilahagyma (6 dkg)
  • 6 dkg aszalt szilva
  • 3 ek szezmáolaj
  • 3 ek rizsecet
  • 5 ek szezámmag
  • húspogácsa:
  • 1 szűzpecsenye (40 dkg)
  • 2 ek szezámolaj
  • 2 tk kínai ötfűszer keverék (házilag is elkészíthető)
  • 1 nagyobb fej újhagyma (vagy 2-3 dkg édes főzőhagyma)
  • olaj a sütéshez

A babot beáztatjuk egy éjszakára vagy legalább 6 órára, majd friss, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.

A hagymát finomra reszeljük vagy nagyon finomra aprítjuk, besózzuk.

Az aszalt szilvát durvára aprítjuk, majd a szezámolajjal és rizsecettel együtt botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a hagymát és a babot. Fogyasztás előtt jó, ha pár órán át pihentetjük hideg helyen, amíg összeérnek az ízek.

A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd táallás előtt a salátához keverjük.

A húspogácsához a szűzpecsenyéről levágjuk a vastagabb hártyákat, majd a húst felkockázzuk és ledaráljuk (vagy késes aprítóban pépesre aprítjuk) Összegyúrjuk a szezámolajjal, ötfűszer keverékkel, sóval és a finomra reszelt hagymával, majd nagyjából másfél centis pogácsákat formázunk belőle és grillrácson vagy serpenyőben, kevés olajon, közepes lángon megsütjük, nagyjából 3-3 percig oldalanként, vagy amíg a pogácsák az oldalukon nézve teljesen kivilágosodnak.

A kisült pogácsákat hőálló tálba szedjük, és lefedve 5 percig pihentetjük meleg helyen tálalás előtt.

 

Címkék: , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)