Zelleres körtés rizottó camembert-rel

2011. december 9, péntek | hús nélkül, rizottó | Szerző: Herczeg Gabriella

Ismét egy rizottó, nem tehetek róla, imádom ezt a műfajt. Ahogy a család legifjabb tagja is. Az adventi karácsonyfa naponta felfedezésre kerülő, többnyire finom édességet rejtő kis zsákjaival nehéz versenyeznem, így kénytelen voltam a legkedveltebb ételt bevetni: rizottó készült, egy kicsit a télre hangolva. Körte, zeller és camembert került bele, meg egy ágacska rozmaring és egy igazán könnyű vacsora született, csak hogy maradjon hely a kis pocakban az csokoládénak is (azt meg itt jelentem: szülőként elbuktam, a gyerek az orromnál fogva vezet, képes volt elhitetni velem, hogy a jó minőségű étcsokiból aszalt gyümölcsökkel meg magokkal készült házi csoki, bonbon, miegymás nem is igazi édesség. Hát persze…)

  • 2 főre
  • 2 dl rizottóhoz való rizs
  • 6-8 dl zöldség alaplé
  • 0,75 dl gyümölcsös száraz fehérbor
  • 1 cikk zellergumó (nagyjából 6-8 dkg)
  • 1 salotta (vagy 3-4 dkg édeskés hagyma)
  • 1 kisebb ág rozmaring
  • 1 kis körte (15 dkg)
  • 1,5 ek olívaolaj
  • 1,5 dkg vaj
  • 6-8 dkg camembert

A hagymát finomra aprítom, a zellert szintén igen apró kockákra vágom. Az olívaolajon üvegesre sütöma hagymát a zellerrel, hozzáadom a rizst, majd kis láng felett addig sütöm, amíg a rizs áttetszővé válik (de nem pirul). Felöntöm a borral, addig forralom magyobb lángon, amíg elforr a bor, hozzáadom az egész ág rozmaringot,  majd elkezdem apránként felöntögetni az alaplével, közben gyakran kevergetve.

Amikor a rizs már puha, de a közepe még harapható, hozzáadom a vajat, a meghámozott, durvára reszelt körtét, alaplével beállítom a sűrűségét, majd összeforralom. Végül hozzákeverem a kisebb kockákra vágott camembert-t, majd tálalom. Pár vékony szelet camembert-rel lehet díszíteni is.

 

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)