Ez a torta sem számít kifejezetten újdonságnak a blogon, bár ez a változat a sóska miatt egészen más karaktert kapott. Férj pedig határozottan állítja, hogy ez a világ legfinomabb süteménye, így gondoltam érdemes ezt a receptet is megosztanom. Abban pedig egyet kell értenem vele, hogy sóska témában ez a torta egyszerűen verhetetlen, legalábbis most ezt mondom, amíg el nem készül egy újabb adag mentás cukros puding…
A tészta hozzávalóit gyorsan, de alaposan összemorzsoljuk, úgy hogy a vaj lehetőleg ne olvadjon meg. Sütőpapírral kibélelt piteforma aljába szórjuk a morzsát, majd kanál hátával elegyengetjük és lesimítjuk, de csak épp annyira tömörítjük, hogy összeálljon, ennél jobban lenyomkodni nem kell.
Előmelegített sütőben 220°C fokon 15 percig elősütjük.
A krémhez a megmosott, leszárított sóskát turmixgépben vagy botmixerrel simára mixeljük a tojásokkal, kukoricaliszttel, szétmorzsolt kecskesajttal, cukorral. Végül belekeverjük a tejszínt is, ezt már kanállal forgatjuk hozzá, nem turmixoljuk. Az elsősütött tésztalapra öntjük a krémet.
140°C fokon további 40 percet sütjük.
Hidegen szeletelhető.
Nagyon elegäns, és izgalmas!
Chriesi, köszönöm, örülök hogy tetszik! :)
Nekem is pont az elegáns szó jutott eszembe a képről ;) Rendkívül jól hangzik! Errefelé sajnos sóskát még nyomokban sem lehet találni … majd egy blogkóstolóra ugye ezt fogod sütni? ;)
:))) Beatbull, köszi, örülök hogy tetszik. :) Nekünk tényleg ez lett az egyes számú sütemény, minden benne van, amit szeretünk. :)
Nekem szerencsére tele a kertem sóskával, de itt a kerítések mentén is rengeteg nő belőle. Sajnálom, hogy ott nem kapni, pedig könnyen termeszthető növény. Igaz, itthon sem túl népszerű, és nem is nagyon készül belőle sóskamártáson kívül egyéb.
Megjegyeztem a rendelést. ;)
Azám, itt sincs sóska, csak erdei és abból is csak egy maroknyit lehet összeszedni. :(
Chriesi, viszont az erdeinek sokkal intenzívebb az íze, abból kevés is igen finom ízt tud adni egy-egy ételnek! Ha csak tehetem, én sem a kertit használom, csak sajnos az idén nem kedvez a vadsóskának az idő, túl nagy a szárazság.
2011. május 27., péntek