Sóskás kecskesajttorta

2011. május 27, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella


Ez a torta sem számít kifejezetten újdonságnak a blogon, bár ez a változat a sóska miatt egészen más karaktert kapott. Férj pedig határozottan állítja, hogy ez a világ legfinomabb süteménye, így gondoltam érdemes ezt a  receptet is megosztanom. Abban pedig egyet kell értenem vele, hogy sóska témában ez a torta egyszerűen verhetetlen, legalábbis most ezt mondom, amíg el nem készül egy újabb adag mentás cukros puding…

  • Sóskás kecskesajttorta
  • 24 cm átmérőjű piteformához
  • tészta:
  • 5 dkg finomliszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 mk sütőpor
  • kecskesajtkrém:
  • 15 dkg friss típusú, puha, krémes natúr kecskesajt
  • 10 dkg sóska
  • 2 dl tejszín
  • 2 egész tojás+ 1 tojásfehérje
  • 2 dkg kukoricaliszt
  • 7,5 dkg nádcukor

A tészta hozzávalóit gyorsan, de alaposan összemorzsoljuk, úgy hogy a vaj lehetőleg ne olvadjon meg. Sütőpapírral kibélelt piteforma aljába szórjuk a morzsát, majd kanál hátával elegyengetjük és lesimítjuk, de csak épp annyira tömörítjük, hogy összeálljon, ennél jobban lenyomkodni nem kell.

Előmelegített sütőben 220°C fokon 15 percig elősütjük.

A krémhez a megmosott, leszárított sóskát turmixgépben vagy botmixerrel simára mixeljük a tojásokkal, kukoricaliszttel, szétmorzsolt kecskesajttal, cukorral. Végül belekeverjük a tejszínt is, ezt már kanállal forgatjuk hozzá, nem turmixoljuk. Az elsősütött tésztalapra öntjük a krémet.

140°C fokon további 40 percet sütjük.

Hidegen szeletelhető.

Címkék: , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Sóskás kecskesajttorta

chriesi
2011. május 27., péntek

Nagyon elegäns, és izgalmas!

killervidra
2011. május 28., szombat

Chriesi, köszönöm, örülök hogy tetszik! :)

Beatbull
2011. május 29., vasárnap

Nekem is pont az elegáns szó jutott eszembe a képről ;) Rendkívül jól hangzik! Errefelé sajnos sóskát még nyomokban sem lehet találni … majd egy blogkóstolóra ugye ezt fogod sütni? ;)

killervidra
2011. május 29., vasárnap

:))) Beatbull, köszi, örülök hogy tetszik. :) Nekünk tényleg ez lett az egyes számú sütemény, minden benne van, amit szeretünk. :)
Nekem szerencsére tele a kertem sóskával, de itt a kerítések mentén is rengeteg nő belőle. Sajnálom, hogy ott nem kapni, pedig könnyen termeszthető növény. Igaz, itthon sem túl népszerű, és nem is nagyon készül belőle sóskamártáson kívül egyéb.
Megjegyeztem a rendelést. ;)

chriesi
2011. június 1., szerda

Azám, itt sincs sóska, csak erdei és abból is csak egy maroknyit lehet összeszedni. :(

killervidra
2011. június 1., szerda

Chriesi, viszont az erdeinek sokkal intenzívebb az íze, abból kevés is igen finom ízt tud adni egy-egy ételnek! Ha csak tehetem, én sem a kertit használom, csak sajnos az idén nem kedvez a vadsóskának az idő, túl nagy a szárazság.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)