Ismét egy sóskás, én nem unom, egyelőre a fiúk sem, de tény, hogy igencsak bezöldült mostanában a blog. (a magyarázat egyébként egyszerű: ezek nőnek most a kertben, a kedvenc zöldségeseim, piacom meg bezár mire végzek a munkával. Így jobb híján önellátóak lettünk…)
Tehát van már egy sóskakrémleves a blogon, egy rózsavizes, vaníliás változat, ami isteni. De hát nem lehet mindig mindent ugyanúgy készíteni. Szóval az alap az majdnem változatlan, csak most aszalt szilva került bele levesbetétnek, meg némi tojáshabbal könnyítettem az állagán.
A sóskát megmosom, nagyjából leszárítom, fazékba teszem és felöntöm fél liter vízzel. Néhány perc (3-5) forralás után botmixerrel pürésítem, majd visszateszem a tűzre, hozzáadom a nagyobb kockákra vágott aszalt szilvát. A tejfölt és a tojássárgáját habverővel alaposan kikeverem, hozzámerek egy kevés forró levest (hőkiegyenlítést végzek), majd folyamatos kevergetés mellett a levesbe öntöm. Lehúzom a tűzről, végül rózsavízzel és cukorral ízesítem.
A tojások fehérjéből kemény habot verek, és a kihűlt leveshez keverem.
Megjegyzés: A tojásfehérjés hab a levesnek nagyon könnyű, levegős állagot ad, ezt is anyukámtól tanultam, ő így készít isteni köszméteszószt, de természetesen nyers tojás kerül a levesbe, szóval ha lehet, fertőtlenített héjú tojást használjunk hozzá a szalmonella elkerülése végett.
Te mindig olyan különleges párosításokat hozol fel, nagyon tetszik!:)
Húhhh, ezt ma meg is csinálom… Pedig még az előző verziót sem tudtuk megunni… : )
Epercsók, köszönöm, nagyon örülök hogy tetszik! :) Ez a párosítás most igazából a nagymamámtól ered, savanykás levesekbe falun gyakran használták a sóskát és az aszalt szilvát is annakidején. :)
Peel, örülök hogy tetszik! :) Hát, igazából mostantól nálam is felváltva készül. ;)
istenien néz ki és hangzik. a tojáshabos könnyítés nagyszerű!! :)
Starfi, örülök hogy tetszik! :) A tojáshabos lazítás anyukám találmánya. :)
2011. május 8., vasárnap