Sütőtök chips kacsa tatárral, sült kellevéllel, kókusz forgáccsal, citromfű olajjal

2011. április 17, vasárnap | előétel, kacsa, más | Szerző: Herczeg Gabriella


Ez most egy picit csalás, mert az ilyen recepteket már nem erre a blogra szántam, de mivel időközben megnyertem vele a Bábel Delikát receptversenyének aktuális fordulóját, ezért talán itt is van némi keresnivalója. Na tehát, a nyereményem az, hogy elkészíthetem a Bábel csapatával ezt az ételt, a Bábel konyhájában, és talán még az étlapjukra is felkerül. Már alig várom!

Az ételhez, illetve főként a fotóhoz tartozik egy kis bocsánatkérés is: mire eljutottam a végleges receptig, akkorára sajnos elfogyott a sütőtökszezon, tehát a legeslegutolsó adag téli sütőtököt használtam fel. Így aztán amíg a gyermekemet üldöztem a chips sütése közben, az kissé odakapott a forró olajban, viszont az újabb fotózáshoz már nem volt alapanyagom. Tehát a szépen fogalmazva túlzottan pirult szélek a sütőtökchipsen nem az eredeti recept részét képezik.

  • 10 dkg sült sütőtök püré
  • 1 dkg burgonyakeményítő
  • földimogyoró olaj
  • 10 dkg kacsamell
  • kevés lime lé
  • 1 tk reszelt gyömbér kinyomkodott leve
  • fél szál újhagyma
  • 3 zsengébb kelkáposzta levél
  • földimogyoró olaj a sütéshez
  • kókuszdió
  • 1 szál ázsiai citomfű
  • 2 dl olívaolaj

A sült tök pürét botmixerrel összedolgozom a keményítővel, majd olajsprayvel lefújt sütőpapírra evőkanálnyi halmokat szedek belőle és kör alakban nagyjából 2 m vastagságban kikenem. Sütőben 100°C fokon (alsó-felső sütés) 30 percig szárítom.

A chipseket tálalás előtt sütöm ki bő, forró olajban, majd leitatom a felesleges zsiradékot.

A tatárhoz a húst késsel finomra aprítom, ízesítem a lime levével, a finomra aprított újhagymával, a gyömbér levével, sóval.

A kelkáposzta leveleiből a sütőtök chipshez hasonló méretű köröket vágok, tálalás előtt bő, forró olajban kisütöm, leitatom a felesleges zsiradékot.

A kókuszdióbélből vékony forgácsokat vágok.

A citromfüvet leturmixolom egy langyosra (40 C fok) melegített könnyű, gyümölcsös ízű olívaolajjal, állni hagyom langyos helyen 2-3 órán át, majd leszűröm finom szűrőn.

Az összeállításnál egy sütőtök chipsre kerül egy evőkanálnyi tatár megformázva, erre egy sült kellevél, majd egy kókuszchips. A citromfüves olajjal a tálalásnál körbepöttyözöm a tornyot.

 

Címkék: , , , ,

13 hozzászólás a bejegyzéshez: Sütőtök chips kacsa tatárral, sült kellevéllel, kókusz forgáccsal, citromfű olajjal

peel
2011. április 17., vasárnap

Gratulálok! Pazar összeállítás, de azt hiszem, ez lesz az az étel aminek biztos nem állnék neki : )

piszke
2011. április 17., vasárnap

Gratulálok!!!:)

lencsike
2011. április 17., vasárnap

Azt hiszem, érik a pályamódosítás… Gratulálok!
Mi az, hogy már nem erre a blogra? Hm, nagyon titokzatos.

killervidra
2011. április 17., vasárnap

Peel, köszi! :) Igen, nem egy gyorsan dobjunk össze valamit vacsorára kategória. :))) De szeretek ilyesmivel bíbelődni, ha van rá időm. :)

Piszke, köszönöm! :)

Lencsike, köszönöm! :) Hát, azt azért nem, inkább csak két dolgot csinálok egyszerre. Egyelőre megy. :)
A másik blog is elérhető lesz a flatcatről, egy aloldalon fog működni (egyelőre nincs ötletem a nevére, ezért nem indult még el), ott lesznek a bíbelődősebb, nem feltétlenül hétköznapi receptjeim, pl amit a Ferran Adria receptekből meg tudok itthon is valósítani. :)

Beatbull
2011. április 17., vasárnap

Gratulálok a forduló megnyeréséhez! ;) Nagyon izgalmasan hangzik az összeállítás! Én vevő vagyok ilyen receptekre – kíváncsian várom az új blogot ;)

killervidra
2011. április 17., vasárnap

Beatbull, köszönöm! :) Meg azt is, hogy felhívtad rá a figyelmem az előző fordulóban való részvételeddel, annak a megnyerésével, magamtól sosem találtam volna rá erre a lehetőségre! :)
Örülök hogy tetszik, én is nagyon szeretem az ilyen összeállításokat. Viszont tény, hogy furán mutatnak a baba receptek és a gyors szendvicsbe való kencék között, így inkább indítok egy saját blogot, illetve egészen pontosan egy alblogot nekik, így tudjuk csak flatcat a jelenlegi konstrukciójával megoldani. A jelenlegi blog egy aloldalán fog működni, és a FB-on továbbra is közös oldalon maradnak a receptekre mutató linkek.

Beatbull
2011. április 17., vasárnap

Nagyon nem reklámozzák ezt a receptversenyt. Neked is azt mondták, hogy majd szeptemberben mehetsz látogatóba ill. majd akkor kerül fel a lapra az étel?
Mindenképp támogatom azt az ötletet, hogy egy domain alatt marad minden – nálam mondjuk előbb volt a honlap, utána lett a blog, ezért van két címen minden, ami így utólag nem a legjobb megoldás keresők szempontjából. Ezek szerint akkor ez a blog lesz a FlatKid és az új részleg pedig FlatChef? ;) (S utóbbi szigorúan 18+? ;) )

killervidra
2011. április 17., vasárnap

Nekem még nem mondtak semmit, én csak tegnap este kíváncsiságból megnéztem a blogjukat, és akkor láttam, hogy az én receptemet hozták ki nyertesnek. Mondjuk ősznél hamarabb nincs is már sütőtök, szóval addig biztosan várni kell. :)
Én a technikai részéhez sajnos nem nagyon értek, ezt az öcsém intézi (ezért is haladunk ilyen lassan :) ), nekem ez a domain adott, az ezen futó WP blog szintén (illetve már nem nagyon akarnám lecserélni), így erre van lehetőség. Új domaint már én nem nagyon akarok venni, így is van eddig 3 csak nekem (ezt nehéz megúszni egy weblaptervező testvér mellett :) ). A két új blog már nekem sem lesz keresőbarát, de legalább nekem így egyszerűbb lesz kezelni, elvileg egy irányítópultból el tudom majd érni mindet. Hát majd meglátjuk, hogy alakulunk.
Tetszenek a címek! :) Nálunk kisebb családi vita alakult ki ezek körül, a fiuk mindenképpen valami nagyon blikkfangosat akarnak, én meg inkább egy lényegre törő, megjegyezhető címet, ezért aztán egy helyben toporgunk. De ezeket a javaslatokat felvetem nekik! :)

Beatbull
2011. április 17., vasárnap

Ah, szóval Te is így értesültél… Írj szerintem, mert nálam sem jelentkeztek. De kb. szeptemberrel számolj.
Két új blog? Mármint kettő még ezen túl? Vagy ezt is átnevezed? Hmm, gondolkodom neveken ;)

Mamma
2011. április 17., vasárnap

Gratulálok! Ez hatalmas siker :)))
A Flatchef egyből tetszik, fülbemászó, jól megjegyezhető, frappáns cím. (A Flatkid nemkülönben:)
Tényleg kis matatós ez a recept, de leegyszerűsítve egy sima hétköznap is belefér:)
Mondjuk a chips, kacsatatár, pici olaj.
Pardon … :)

killervidra
2011. április 17., vasárnap

Beatbull, köszönöm az infot, már épp kérdezni akartam. :)
Igazából nem két új blog, csak két aloldal a flatcaten, ami azért lesz blog, mert így könnyebben kezelhető benne a tartalom, mintha csak kigyűjtött linkek lennének. Formailag úgy fog kinézni, hogy az oldalt megnyitva a flatcatről egy másik blogon találja majd magát az olvasó. Az egyik az ehhez hasonló recepteknek, a másik meg a nagyon babás recepteknek, ami kifejezetten a kicsiknek készül, formailag, az ízeket, alapanyagokat tekintve is. A főoldalon maradnak az egész család számára készülő receptek. Ez a két másik kategória olyan kevés olvasót érdekel az én blogomon, de én meg annyira szeretem csinálni, hogy úgy gondolom, ez így lesz a leginkább felhasználóbarát. Remélem tényleg így lesz. :)

Mamma, köszönöm! :) Tetszik a hétköznapi felhasználásra vonatkozó javaslat is! :) Igen, kicsit pepecselős, de csak így tudtam igazán ropogós, chips állagú chipset összehozni a sütőtökből. Szerintünk egyébként megérte. :)

enka
2013. október 28., hétfő

Ez az oldal fantasztikus!!! Köszönöm! Asszem kicsit átmegyek Juliába, és elkezdem szép sorban minden ételed elkészíteni!!!!

Herczeg Gabriella
2013. október 30., szerda

Kedves Enka, nagyon örülök hogy tetszik az oldal!

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)