Kéksajtos körtekrémleves sonkás pirítóssal

2011. február 1, kedd | leves | Szerző: Herczeg Gabriella

p1019617'

Ismét az ötszázas sorozatból, ezúttal az 500 leves kötetből, és ismét Doctor Pepper Könyves Keddjére ajánlva. Ígérem, nemsokára abbahagyom ezt az ötszázas témát, de hát tényleg nem rossz kis könyvek, és ez a leves is kifejezetten jól sikerült belőle. Persze a receptek igényelnek némi fazonigazítást itt meg ott, de hát nézzük a jó oldalát: teret engednek a kreativitásnak. A kéksajt-körte-levegőn szárított sonka magától értetődő kombinációja itt is kiválóan működik, a sonkás pirítós pedig sima sült sonkával is helyettesíthető (ez szerepel az eredeti receptben is), de ez így egy kellemesen kiadós változat, amiért még a fiúk sem háboroghatnak.

  • 4 nagyobb körte ( nagyjából 85 dkg)
  • 1 fej vöröshagyma ( 6-8 dkg)
  • 1 liter csirke alaplé vagy zsírtalanított húsleves
  • 7,5 dkg (fél doboz) Danish Blue Cheese (vagy egyéb, jobb minőségű kéksajt, ízlés szerint)
  • 5 dkg mascarpone
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • fekete bors
  • 4-6 szelet prosciutto crudo
  • 4-6 szelet kenyér
  • olívaolaj

A felhevített olívaolajhoz adom a vajat, majd üvegesre sütöm rajta a felaprított hagymát. Hozzáadom a meghámozott, magházától megszabadított körtét, felöntöm az alaplével, sózom, majd fedő alatt puhára párolom. Hozzáadom a sajtot, mascarponet és botmixerrel pürésítem a levest.

A kenyérszeleteket meglocsolom olívaolajjal, ráfeketetem a sonkát, ezt is megcsöpögtetem még olívaolajjal, majd rácson, sütőben 220°C fokon (légkeverés) nagyjából 10 perc alatt ropogósra sütöm.

Tálalásnál a levesre tekerek fekete borsot, és mellé adom a pirítóst.

Megjegyzés: A kéksajtok között az íz intenzitása, a zsírtartalom és egyéb tekintetben is óriási különbség lehet, nem is beszélve az egyéni ízlésekről. Ezért érdemes csak kevesebb kéksajtot tenni bele először, majd utána apránként adagolva kikísérletezni az ízlésnek megfelelő mennyiséget. Én meglehetősen szeretem ezt a fajtát, szóval most nálam a Danish Blue Cheeseből ekkora mennyiség került felhasználásra.

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Kéksajtos körtekrémleves sonkás pirítóssal

Doki
2011. február 1., kedd

wowh, imádnám.:)

gesztenye
2011. február 1., kedd

Nagyon klasszul néz ki.
Nehogy abbahagyd az 500-as témát, mert sokunknak nincs meg a könyv és nagyon jó receptek lehetnek benne.
Köszi az újabb ötletet:-))

Eszter
2011. február 1., kedd

Nagyon-nagyon finom lehet ez a leves. Irtó jó kis triumvirátus. Imádom a kéksajtot (is). Egész biztosan ki fogom próbálni. Köszi a receptet!

Ági, aki főz
2011. február 1., kedd

Asszem viszem és lopom az ötletet!

Epercsók
2011. február 1., kedd

Juj de megkóstolnám!
Remélem nemsokára én is elkészítem és ehetem!

killervidra
2011. február 1., kedd

Doki, szerintem is! :)

Gesztenye, örülök hogy tetszik! :) Rendben folytatom. :) De tényleg jó kis könyvek, megéri beszerezni. Időközben én begyűjtöttem a sorozat eddig megjelent részeit és meg vagyok elégedve minddel, remek ötletek vannak bennük. Persze azért igyekszem majd a blogra is feltenni még egy párat! :)

Eszter, szívesen, nagyon örülök hogy tetszik! :) Én is imádom ezt a triót, a kéksajt pedig minden formájában az egyik kedvencem. :)

Ági, csak nyugodtan! :)

Epercsók, örülök hogy tetszik! :) Tényleg nagyon finom, megéri kipróbálni! :) Nekünk nagyon bejött! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)