Tudom, hogy granola receptekkel (is) már Dunát lehetne rekeszteni, és hogy mindenki a sajátjára esküszik, de hát ahány ember, annyiféle, és én ezt így szeretem a legjobban. Minden benne van, amit én egy müzliben szeretek, ropogós, sok maggal és aszalt gyümölccsel. Már csak ezért is jobb, mint a bolti (azon túl, hogy én azok között eddig még nem találtam igazán kedvemre valót), mert ebben tényleg sok a finomság, és nem csak egy-két bánatos mazsola akad a tengernyi pehely között. Meg mert garantáltan válogatott alapanyagokból készül (még akkor is, ha ez csak annyit tesz, hogy én válogatom bele a kedvenc aszalt gyümölcs/olajos mag márkáimat az áruházak polcairól), és még így is olcsóbb, mint a bolti.
Kell ennél több reklám?
Egy szélesebb serpenyőbe öntöm az almalevet, mézet, cukrot, mandulaolajat, összekeverem, majd beleszórom a zabpelyhet. Mérsékelt láng fölött kevergetve pirítani kezdem, ha a zabpehely magába szívta a nedvességet és morzsásra áll össze, akkor kis láng fölött hagyom pirulni, itt már kevergetni sűrűn nem kell, elég néha megrázogatni a serpenyőt. (lehetne sütőben is sütni, de én ezt a megoldást energiatakarékosabbnak tartom ekkora mennyiségnél) Ha a zabpehely kezd világos aranyszínt kapni, lehúzom a tűzről és szétterítem egy tálcán hűlni.
Közben a datolyát kimagozom, és a sárgabarackkal együtt késsel durvára (vagy ízlés szerinti méretűre) vágom.
A mandulát késsel durvára aprítom, a kókuszpelyhet szintén, és a kiürült, száraz serpenyőbe öntöm, majd kis láng fölött addig pirítom időnként megrázogatva, amíg színt még nem nagyon kap, de már illatozni kezd. Ha kész, ezt is hagyom kihűlni.
A kihűlt magokat, pelyhet összekeverem az aszalt gyümölcsökkel, majd jól záródó tálban/müzlis üvegben tárolom.
A kókuszpelyhet honnan?
Aldiból. :)
Jó, akkor megpróbálkozom vele. Bár az ilyeneket sosem tudom kifogni. Biztos velem van a baj. :)
Puszedli, a mi Aldinkban a gyümölcsöknél van, a banán felett. :)
Állandó termékük, csak nem jön belőle túl sok egyszerre, de itt nem is sokan keresik, szóval nekem általában jut. :) Az eladók viszont szokták tudni, hogy mikor kapnak, akkor érdemes próbálkozni. :)
Én imádom a granolát és nagyon könnyen elkészíthető,a variációk száma pedig végtelen.
A kókuszpelyhet én is az Aldiban veszem.Nálunk viszont ritka.
Belly, ahogy mondod! :) Én is nagyon szeretem! :)
Azt tudom, hogy nem kapnak sokat egyszerre, de nálunk szerintem csak én veszem, így azért könnyebb. :)
Köszönöm! Megpróbálkozom vele a héten, mert az az igazság, hogy imádom. :)
Puszedli, remélem sikerül! :)
Ha máshogy nem megy, viszek neked szívesen a debreceni sütipartira! Tudom hogy az még odébb van, de ha nem sikerülne addig szerezni, írj! :)
Ó, de kedves vagy! :) Köszönöm! Akkor majd írok mélt, hogy végül találtam-e.
Rendben, várom! :)
Mikor maradtam le a debreceni sütiparty dologról??? :(
Mi is ez?
Most nincs időm visszafelé olvasni, de majd lehet fogok!
Hmmm… ez biztos finom! :)
Az jutott eszembe, hogy múltkor én Joanne Harris szakácskönyvében láttam egy receptet, amihez összetördelt Korpovit keksz, a szokásos aszalt gyümik meg olajos magvak kellenek – ezt kell egy vajas-csokis-mézes szósszal leönteni. Az is működik :)
Szia Zsófi! Nálam nem maradtál le semmiről, ezt nem én szervezem, hanem Doctor Pepper, részleteket itt megtalálod! Ha érdekel, őt kell keresni, hozzászólásban vagy e-mailben. :)
Rozinanta, jól hangzik! :) Bár nem vagyok nagy korpovit rajongó, de van olyan teljes kiőrlésű vaja keksz, amivel kifejezetten el tudnám képzelni! :)
2010. november 30., kedd