A müzli házilag/granola

2010. november 30, kedd | hús nélkül, reggeli, üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

P1018367

Tudom, hogy granola receptekkel (is) már Dunát lehetne rekeszteni, és hogy mindenki a sajátjára esküszik, de hát ahány ember, annyiféle, és én ezt így szeretem a legjobban. Minden benne van, amit én egy müzliben szeretek, ropogós, sok maggal és aszalt gyümölccsel. Már csak ezért is jobb, mint a bolti (azon túl, hogy én azok között eddig még nem találtam igazán kedvemre valót), mert ebben tényleg sok a finomság, és nem csak egy-két bánatos mazsola akad a tengernyi pehely között. Meg mert garantáltan válogatott alapanyagokból készül (még akkor is, ha ez csak annyit tesz, hogy én válogatom bele a kedvenc aszalt gyümölcs/olajos mag márkáimat az áruházak polcairól), és még így is olcsóbb, mint a bolti.

Kell ennél több reklám?

  • 20 dkg finomra hengerelt zabpehely
  • 2 ek mandulaolaj (napraforgóolajjal helyettesíthető)
  • 2 ek nádcukor
  • 2 ek méz
  • 4 ek almalé (reszelt almából kinyomkodva, vagy 100% szűretlen dobozosból)
  • 6 dkg aszalt sárgabarack
  • 6 dkg datolya
  • 5 dkg mandula
  • 2,5 dkg kókuszpehely

Egy szélesebb serpenyőbe öntöm az almalevet, mézet, cukrot, mandulaolajat, összekeverem, majd beleszórom a zabpelyhet. Mérsékelt láng fölött kevergetve pirítani kezdem, ha a zabpehely magába szívta a nedvességet és morzsásra áll össze, akkor kis láng fölött hagyom pirulni, itt már kevergetni sűrűn nem kell, elég néha megrázogatni a serpenyőt. (lehetne sütőben is sütni, de én ezt a megoldást energiatakarékosabbnak tartom ekkora mennyiségnél) Ha a zabpehely kezd világos aranyszínt kapni, lehúzom a tűzről és szétterítem egy tálcán hűlni.

Közben a datolyát kimagozom, és a sárgabarackkal együtt késsel durvára (vagy ízlés szerinti méretűre) vágom.

A mandulát késsel durvára aprítom, a kókuszpelyhet szintén, és a kiürült, száraz serpenyőbe öntöm, majd kis láng fölött addig pirítom időnként megrázogatva, amíg színt még nem nagyon kap, de már illatozni kezd. Ha kész, ezt is hagyom kihűlni.

A kihűlt magokat, pelyhet összekeverem az aszalt gyümölcsökkel, majd jól záródó tálban/müzlis üvegben tárolom.

Címkék: , , , , , , , ,

13 hozzászólás a bejegyzéshez: A müzli házilag/granola

Puszedli
2010. november 30., kedd

A kókuszpelyhet honnan?

killervidra
2010. november 30., kedd

Aldiból. :)

Puszedli
2010. november 30., kedd

Jó, akkor megpróbálkozom vele. Bár az ilyeneket sosem tudom kifogni. Biztos velem van a baj. :)

killervidra
2010. november 30., kedd

Puszedli, a mi Aldinkban a gyümölcsöknél van, a banán felett. :)
Állandó termékük, csak nem jön belőle túl sok egyszerre, de itt nem is sokan keresik, szóval nekem általában jut. :) Az eladók viszont szokták tudni, hogy mikor kapnak, akkor érdemes próbálkozni. :)

Belly
2010. november 30., kedd

Én imádom a granolát és nagyon könnyen elkészíthető,a variációk száma pedig végtelen.
A kókuszpelyhet én is az Aldiban veszem.Nálunk viszont ritka.

killervidra
2010. november 30., kedd

Belly, ahogy mondod! :) Én is nagyon szeretem! :)
Azt tudom, hogy nem kapnak sokat egyszerre, de nálunk szerintem csak én veszem, így azért könnyebb. :)

Puszedli
2010. november 30., kedd

Köszönöm! Megpróbálkozom vele a héten, mert az az igazság, hogy imádom. :)

killervidra
2010. november 30., kedd

Puszedli, remélem sikerül! :)
Ha máshogy nem megy, viszek neked szívesen a debreceni sütipartira! Tudom hogy az még odébb van, de ha nem sikerülne addig szerezni, írj! :)

Puszedli
2010. november 30., kedd

Ó, de kedves vagy! :) Köszönöm! Akkor majd írok mélt, hogy végül találtam-e.

killervidra
2010. december 1., szerda

Rendben, várom! :)

Zsófi
2010. december 1., szerda

Mikor maradtam le a debreceni sütiparty dologról??? :(

Mi is ez?
Most nincs időm visszafelé olvasni, de majd lehet fogok!

Rozinanta
2010. december 2., csütörtök

Hmmm… ez biztos finom! :)
Az jutott eszembe, hogy múltkor én Joanne Harris szakácskönyvében láttam egy receptet, amihez összetördelt Korpovit keksz, a szokásos aszalt gyümik meg olajos magvak kellenek – ezt kell egy vajas-csokis-mézes szósszal leönteni. Az is működik :)

killervidra
2010. december 2., csütörtök

Szia Zsófi! Nálam nem maradtál le semmiről, ezt nem én szervezem, hanem Doctor Pepper, részleteket itt megtalálod! Ha érdekel, őt kell keresni, hozzászólásban vagy e-mailben. :)

Rozinanta, jól hangzik! :) Bár nem vagyok nagy korpovit rajongó, de van olyan teljes kiőrlésű vaja keksz, amivel kifejezetten el tudnám képzelni! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)