Hát mi lett a szilvából sütő nélkül? Leves.
Kézenfekvő. Meg finom. Rum, szilva, fahéj együtt, biztonsági játék. Bár kétségtelenül a legnagyobb élményt (mármint nekem, mert én akkorra már degeszre ettem magam a levessel) a tejfölhab jelentette. Na azt csak úgy magában is tudnám enni naphosszat. Ha nincs habszifon, semmi pánik, mert jó ez csak simán kikeverve és a leves tetejére kanalazva is. De azért habnak az igazi. Bár a képen ez nem látszik, mert nagyon okosan a még meleg levesre nyomtam a habot a fényképezés során, de az a szifonból kifújva is szépen tart, akár a tejszín, és nemcsak finom, de rendkívül dekoratív is a hatalmas fehér pamacs a mélybordó leves tetején. Egyszerűen gyönyörű. Már csak a látvány miatt is megéri. (és ígérem igyekszem mihamarabb produkálni egy megfelelően szemléletes, habos-babos csodaszép képet is a levesről)
Ápdételés megtörtént, most már szépen látszik a hab is. Plusz egy kép alulra csak a gyönyörű bordó levesről.
A szilvát kimagozom és felteszem főni fél liter vízzel. Fedő alatt a forrástól számított 6-8 perc után már meg is fő a szilva. Ezután félreteszem hűlni.
Közben a rumot az 5 dkg cukorral sűrű sziruppá főzöm, így a folyadék nagy része (és az alkohol teljes egésze) elpárolog a főzés során, nagyjából fél decinyi marad belőle. A sziruphoz adom a maradék vizet és az étkezési keményítőt, habverővel csomómentesre keverem, majd felfőzöm és besűrítem folyamatos kevergetés közben. Ezt hozzáöntöm a szilvához majd az egészet botmixerrel pürésítem (ha egész fahéjjal készült, azt előtte halásszuk ki a szilva közül). A leves kész, még lehet bele tenni ízlés szerint cukrot, de azzal számoljunk, hogy a hab is édes lesz a tetején.
A tejfölt alaposan kikeverem a 3 evőkanálnyi cukorral és a mascarponeval, habszifonba öntöm és egy patronnal felhabosítom, majd behűtöm.
A kihűlt levest habbal a tetején tálalom.
Ó, ez a tejfölhab nagyon tetszik nekem! :) Remek lehet a leves mellé!
Puszedli, örülök hogy tetszik! :)
Tényleg nagyon finom, érdemes kipróbálni! :)
A leves most fő :) Sajnos habszifonom nincs, de kénytelen leszek venni egyet :)
:)))
Na ez az igazi dicséret! :D
Remélem ízleni fog, nekünk nagyon bejött! :)
A habszifon meg hálás beruházás, ráadásul mostanában kapni olyan “csinos” kis retró darabokat is belőle a vasedényben egész baráti áron. :)
Ez a tejfölhab…ez óriási! Megvettem!!( Persze a leves is az, csak azt ismerem, imádjuk azt is! )
Trinity, szerintem is a tejfölhab volt a legnagyobb attrakció! :) Örülök hogy Neked is tetszik! :)
Hú, ez nagyon guszta :-) Azt szeretném kérdezni, hogy ehhez a leveshez a szilva megtisztítva kb. milyen súlyú? Most magoztam ki egy csomót, de nem mértem le előtte :-( A rumot lehet mással is helyettesíteni, ha az éppen nem fellelhető itthon, vagy inkább szerezzem be? Köszönöm, alig várom, hogy kipróbálhassam!
Szia Dorka! Magozás nélkül kb 1,05 kg, ringló volt, annak elég pici a magja a gyümölcshöz képest (én az 1 kg-ot magozva mértem), de ilyen leveseknél plusz-mínusz 10 dkg-nak nincs nagy jelentősége. (persze ha lehet, inkább legyen plusz :) )
Finom lehet még a szilva vörösborral, abból is lehet készíteni redukciót. (bár itt a beforralásnak most főleg az volt a jelentősége, hogy biztosan ne maradjon benne alkohol) 2 decinél többet én abból nem tennék bele, egy jobb vörösbornak elég karakteres íze van. Aztán lehet még alkohol nélkül is készíteni, és kerülhet még bele néhány szem szegfűszeg is akár. De ha csak fahéjjal készíted, szerintem akkor is finom. :)
Szia :-) Köszönöm a választ, fehér Bacardit sikerült itthon fellelni, azt hiszem, azzal is elkészíthető talán. Még egy kérdés, mivel az ilyen redukciós-sűrítős dolgokban teljesen kezdő vagyok: kb. mennyi idő után várhatom, hogy a beforralt rum szirup sűrűségű lesz, ill. később a keményítővel eléri a megfelelő állagot? Gondolom inkább alacsony-közepes lángon csináljam, ugye? Köszönöm előre is, a válasz után hozzá is fogok a leveskészítésnek :-) Csak egy habszifon kéne SOS :-)))
Dorka, az a láng és az edény méretétől is függ. Én azért készítettem belőle most szirupot (többek között) hogy nehogy elforraljam az összes rumot. Az alkohol eltávolítása miatti nagy igyekezetemben volt már erre példa, de ha benne van a cukor, akkor besűrűsödik és nem forralom be túlságosan. Úgy fél deci maradt belőle a végére egyébként. Lehet nyugodtan nagyobb lángon is, akkor gyorsabb, főleg ha szélesebb edényben készíted.Mondjuk egy nagyobb tejforralóban. Csak figyelni kell, mert így percek alatt megvan.
Ha a keményítőt is hozzáadod (ezt csak a vízzel való hígítás után, nehogy a forró szirup hirtelen csomóssá tegye), és azzal forralod, akkor észre fogod venni, mikor jó, mert szemmel láthatóan besűrűsödik.
A fehér rumnak nem nagyon van íze, szóval azzal nem érdemes készíteni, mármint azt szerintem hagyd meg inkább egyéb célra. Készítheted alkohol nélkül is, úgy is finom lesz, tényleg. Ami meg még eszembe jutott, hogy tehetsz bele gyömbért (frissen reszelt levét kifacsarva, úgy nem megy bele a szálka) a fahéj és egyéb fűszerek helyett, az nagyon kellemes, és olyan intenzív ízű, hogy nem baj, ha elmarad mellőle a rum. :)
Meg én még azon is gondolkodtam, hogy esetleg ötfűszer keveréket pirítok hozzá, és azzal készítem a rum+fahéj helyett. De ezt a következő adagnál ki is próbálom, aztán majd referálok. :)
Jöttem referálni :) Nagyon finom lett, mindenkinek ízlett a családban. Ismétlésre sor fog kerülni, de legközelebb már a habbal szeretném kipróbálni :)
Jaj de örülök! :)))
Nekünk is nagy kedvenc lett (egy a sok közül… :) )
A habszifon nagyon praktikus dolog, jó befektetés, nemcsak ehhez a habhoz, de percek alatt isteni desszerteket lehet vele készíteni! Én nagyon szeretem. :)
Szia! :-) hatalmas nagy kedvencünk lett ez a leves (ahogy sok más recepted is:-)), köszönjük! Férjem sokszor emlegeti, hogy ezt a két ízvilágot (leves+a hab) valahogy össze kéne hozni egy könnyű mousse/torta formájában. Pár nap múlva születésnapja lesz,és szívesen meglepném vmi ilyesmivel, csak ötletem sincs, hogyan kezdjem el :-)) Mit gondolsz?
Szia Dorka! A legegyszerűbb: piskóta alap, a szilvából sűrű szószt főzni (nem hosszan, mint a szilvalekvárt és nem is olyan sűrűre, esteleg egy kis zselatinnal/pektinnel megkötni), felé a krém a tejfölhab, amit szintén pici zselatinnal kötsz meg. Attól még lehet szifonból nyomni, amíg meg nem szilárdul. Tejfölös hab a bevonásra szintén.A rum mehet a piskóta locsolására, de a szilvaszószba is. Össze is keverheted a tejfölt és szilvát, vagyis a főzött szósz zselatinnal kötve+ tejföl+ tejszínhab lazításnak együttt, de szerintem az első változat elegánsabb. Hogy tetszik?
Szia!
Akkor úgy gondolod, hogy rétegezve:piskóta-szilva-tejfölhab,ugye? érdemes a rétegek között hűteni kicsit, nehogy keveredjenek? 18 cm-es kapcsos formában gondolnám…Apró bökkenő, hogy eddig nem láttam fagyasztott szilvát boltban, a mi készletünk meg kifogyott :-(
Igen, így gondoltam. Ha zselatinnal/pektinnel kötöd a szilvát, akkor mindenképpen érdemes hűteni a rétegezés között.
Metroban van fagyasztott szilva, de Intersparban is láttam. Érdemes nagyonn hyperekben keresni, szerintem azokban találsz! :)
Haho! Nagyon hiányolom a bejegyzéseket, minden rendben Veletek? Aggódom ismeretlenül is…
Kedves Dorka, nincs teljesen minden rendben, de remélem, hamarosan jobbra fordulnak a dolgok. :) Köszönöm az aggódást, kedves tőled, szia, Gabi
2010. augusztus 5., csütörtök