Fahéjas rumos szilvakrémleves tejfölhabbal

2010. augusztus 4, szerda | leves | Szerző: Herczeg Gabriella


P1015423

Hát mi lett a szilvából sütő nélkül? Leves.

Kézenfekvő. Meg finom. Rum, szilva, fahéj együtt, biztonsági játék. Bár kétségtelenül a legnagyobb élményt (mármint nekem, mert én akkorra már degeszre ettem magam a levessel) a tejfölhab jelentette. Na azt csak úgy magában is tudnám enni naphosszat. Ha nincs habszifon, semmi pánik, mert jó ez csak simán kikeverve és a leves tetejére kanalazva is. De azért habnak az igazi. Bár a képen ez nem látszik, mert nagyon okosan a még meleg levesre nyomtam a habot a fényképezés során, de az a szifonból kifújva is szépen tart, akár a tejszín, és nemcsak finom, de rendkívül dekoratív is a hatalmas fehér pamacs a mélybordó leves tetején. Egyszerűen gyönyörű. Már csak a látvány miatt is megéri. (és ígérem igyekszem mihamarabb produkálni egy megfelelően szemléletes, habos-babos csodaszép képet is a levesről)

Ápdételés megtörtént, most már szépen látszik a hab is. Plusz egy kép alulra csak a gyönyörű bordó levesről.

  • 4-6 főre
  • a leveshez:
  • 1 kg szilva
  • 7,5 dl víz
  • 1 rúd fahéj (vagy 1 púpos tk őrölt)
  • 2 dl sötét rum
  • 5 dkg cukor
  • 1 púpos ek étkezési keményítő ( 15 gr)
  • a habhoz (ez 6-8 adag leveshez elegendő mennyiség):
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg mascarpone
  • 3 ek cukor

A szilvát kimagozom és felteszem főni fél liter vízzel. Fedő alatt a forrástól számított 6-8 perc után már meg is fő a szilva. Ezután félreteszem hűlni.

Közben a rumot az 5 dkg cukorral sűrű sziruppá főzöm,  így a folyadék nagy része (és az alkohol teljes egésze) elpárolog a főzés során, nagyjából fél decinyi marad belőle. A sziruphoz adom a maradék vizet és az étkezési keményítőt, habverővel csomómentesre keverem, majd felfőzöm és besűrítem folyamatos kevergetés közben. Ezt hozzáöntöm a szilvához majd az egészet botmixerrel pürésítem (ha egész fahéjjal készült, azt előtte halásszuk ki  a szilva közül). A leves kész, még lehet bele tenni ízlés szerint cukrot, de azzal számoljunk, hogy a hab is édes lesz a tetején.

A tejfölt alaposan kikeverem a 3 evőkanálnyi cukorral és a mascarponeval, habszifonba öntöm és egy patronnal felhabosítom, majd behűtöm.

A kihűlt levest habbal a tetején tálalom.

P1015416

Címkék: , , , ,

18 hozzászólás a bejegyzéshez: Fahéjas rumos szilvakrémleves tejfölhabbal

Puszedli
2010. augusztus 5., csütörtök

Ó, ez a tejfölhab nagyon tetszik nekem! :) Remek lehet a leves mellé!

killervidra
2010. augusztus 5., csütörtök

Puszedli, örülök hogy tetszik! :)
Tényleg nagyon finom, érdemes kipróbálni! :)

lúdanyó
2010. augusztus 6., péntek

A leves most fő :) Sajnos habszifonom nincs, de kénytelen leszek venni egyet :)

killervidra
2010. augusztus 6., péntek

:)))
Na ez az igazi dicséret! :D
Remélem ízleni fog, nekünk nagyon bejött! :)
A habszifon meg hálás beruházás, ráadásul mostanában kapni olyan “csinos” kis retró darabokat is belőle a vasedényben egész baráti áron. :)

trinity
2010. augusztus 6., péntek

Ez a tejfölhab…ez óriási! Megvettem!!( Persze a leves is az, csak azt ismerem, imádjuk azt is! )

killervidra
2010. augusztus 6., péntek

Trinity, szerintem is a tejfölhab volt a legnagyobb attrakció! :) Örülök hogy Neked is tetszik! :)

Dorka
2010. augusztus 8., vasárnap

Hú, ez nagyon guszta :-) Azt szeretném kérdezni, hogy ehhez a leveshez a szilva megtisztítva kb. milyen súlyú? Most magoztam ki egy csomót, de nem mértem le előtte :-( A rumot lehet mással is helyettesíteni, ha az éppen nem fellelhető itthon, vagy inkább szerezzem be? Köszönöm, alig várom, hogy kipróbálhassam!

killervidra
2010. augusztus 8., vasárnap

Szia Dorka! Magozás nélkül kb 1,05 kg, ringló volt, annak elég pici a magja a gyümölcshöz képest (én az 1 kg-ot magozva mértem), de ilyen leveseknél plusz-mínusz 10 dkg-nak nincs nagy jelentősége. (persze ha lehet, inkább legyen plusz :) )
Finom lehet még a szilva vörösborral, abból is lehet készíteni redukciót. (bár itt a beforralásnak most főleg az volt a jelentősége, hogy biztosan ne maradjon benne alkohol) 2 decinél többet én abból nem tennék bele, egy jobb vörösbornak elég karakteres íze van. Aztán lehet még alkohol nélkül is készíteni, és kerülhet még bele néhány szem szegfűszeg is akár. De ha csak fahéjjal készíted, szerintem akkor is finom. :)

Dorka
2010. augusztus 9., hétfő

Szia :-) Köszönöm a választ, fehér Bacardit sikerült itthon fellelni, azt hiszem, azzal is elkészíthető talán. Még egy kérdés, mivel az ilyen redukciós-sűrítős dolgokban teljesen kezdő vagyok: kb. mennyi idő után várhatom, hogy a beforralt rum szirup sűrűségű lesz, ill. később a keményítővel eléri a megfelelő állagot? Gondolom inkább alacsony-közepes lángon csináljam, ugye? Köszönöm előre is, a válasz után hozzá is fogok a leveskészítésnek :-) Csak egy habszifon kéne SOS :-)))

killervidra
2010. augusztus 9., hétfő

Dorka, az a láng és az edény méretétől is függ. Én azért készítettem belőle most szirupot (többek között) hogy nehogy elforraljam az összes rumot. Az alkohol eltávolítása miatti nagy igyekezetemben volt már erre példa, de ha benne van a cukor, akkor besűrűsödik és nem forralom be túlságosan. Úgy fél deci maradt belőle a végére egyébként. Lehet nyugodtan nagyobb lángon is, akkor gyorsabb, főleg ha szélesebb edényben készíted.Mondjuk egy nagyobb tejforralóban. Csak figyelni kell, mert így percek alatt megvan.
Ha a keményítőt is hozzáadod (ezt csak a vízzel való hígítás után, nehogy a forró szirup hirtelen csomóssá tegye), és azzal forralod, akkor észre fogod venni, mikor jó, mert szemmel láthatóan besűrűsödik.
A fehér rumnak nem nagyon van íze, szóval azzal nem érdemes készíteni, mármint azt szerintem hagyd meg inkább egyéb célra. Készítheted alkohol nélkül is, úgy is finom lesz, tényleg. Ami meg még eszembe jutott, hogy tehetsz bele gyömbért (frissen reszelt levét kifacsarva, úgy nem megy bele a szálka) a fahéj és egyéb fűszerek helyett, az nagyon kellemes, és olyan intenzív ízű, hogy nem baj, ha elmarad mellőle a rum. :)
Meg én még azon is gondolkodtam, hogy esetleg ötfűszer keveréket pirítok hozzá, és azzal készítem a rum+fahéj helyett. De ezt a következő adagnál ki is próbálom, aztán majd referálok. :)

lúdanyó
2010. augusztus 14., szombat

Jöttem referálni :) Nagyon finom lett, mindenkinek ízlett a családban. Ismétlésre sor fog kerülni, de legközelebb már a habbal szeretném kipróbálni :)

killervidra
2010. augusztus 15., vasárnap

Jaj de örülök! :)))
Nekünk is nagy kedvenc lett (egy a sok közül… :) )
A habszifon nagyon praktikus dolog, jó befektetés, nemcsak ehhez a habhoz, de percek alatt isteni desszerteket lehet vele készíteni! Én nagyon szeretem. :)

Dorka
2012. március 27., kedd

Szia! :-) hatalmas nagy kedvencünk lett ez a leves (ahogy sok más recepted is:-)), köszönjük! Férjem sokszor emlegeti, hogy ezt a két ízvilágot (leves+a hab) valahogy össze kéne hozni egy könnyű mousse/torta formájában. Pár nap múlva születésnapja lesz,és szívesen meglepném vmi ilyesmivel, csak ötletem sincs, hogyan kezdjem el :-)) Mit gondolsz?

killervidra
2012. március 28., szerda

Szia Dorka! A legegyszerűbb: piskóta alap, a szilvából sűrű szószt főzni (nem hosszan, mint a szilvalekvárt és nem is olyan sűrűre, esteleg egy kis zselatinnal/pektinnel megkötni), felé a krém a tejfölhab, amit szintén pici zselatinnal kötsz meg. Attól még lehet szifonból nyomni, amíg meg nem szilárdul. Tejfölös hab a bevonásra szintén.A rum mehet a piskóta locsolására, de a szilvaszószba is. Össze is keverheted a tejfölt és szilvát, vagyis a főzött szósz zselatinnal kötve+ tejföl+ tejszínhab lazításnak együttt, de szerintem az első változat elegánsabb. Hogy tetszik?

Dorka
2012. március 28., szerda

Szia!
Akkor úgy gondolod, hogy rétegezve:piskóta-szilva-tejfölhab,ugye? érdemes a rétegek között hűteni kicsit, nehogy keveredjenek? 18 cm-es kapcsos formában gondolnám…Apró bökkenő, hogy eddig nem láttam fagyasztott szilvát boltban, a mi készletünk meg kifogyott :-(

killervidra
2012. március 28., szerda

Igen, így gondoltam. Ha zselatinnal/pektinnel kötöd a szilvát, akkor mindenképpen érdemes hűteni a rétegezés között.
Metroban van fagyasztott szilva, de Intersparban is láttam. Érdemes nagyonn hyperekben keresni, szerintem azokban találsz! :)

Dorka
2012. július 31., kedd

Haho! Nagyon hiányolom a bejegyzéseket, minden rendben Veletek? Aggódom ismeretlenül is…

killervidra
2012. augusztus 4., szombat

Kedves Dorka, nincs teljesen minden rendben, de remélem, hamarosan jobbra fordulnak a dolgok. :) Köszönöm az aggódást, kedves tőled, szia, Gabi

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)