Ez pedig egy baba barát változat. (úgy tűnik, ma ilyen babás hét lesz, hiába, kárpótolnom kell Pontyot a sok medvehagyma miatt…)
Azt egyáltalán nem ígérem, hogy ez az utolsó répatorta a blogon, mert Earl narancs szirupos répatortája után tervbe van még véve egy csupa répa, házi fejlesztés is, meg Mamma mogyorós-csokoládés répatortája is. Szóval egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy rákattantunk kicsit a répatortára.
A mostani viszont babáknak készült, mézzel, olajos magvak nélkül, zabpehellyel. De hazudnék, ha azt akarnám elhitetni bárkivel is, hogy az apukák nem kedvelik…
A répát finomra reszeljük, majd elkeverjük a zabpehellyel, mézzel, sütőporral elkevert liszttel, mascarponeval, fűszerekkel és a tojások sárgájával.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a répás masszához forgatjuk.
Kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk a masszát, majd 180°C fokon (gázsütőben) 70 percig sütjük.
Rácsra borítva hűtjük ki.
Ez egy szolidan édes, továbbá nagyon puha, szaftos, mondhatni szottyos tészta(a jó értelemben, emberek, a jó értelemben!), rizskoch-szerű az állaga, én a 15 hónapos kisfiamnak sütöttem, így nem is került rá se krém, se szirup, mert annyira nem szükséges, de ehhez is jól illik a narancsos szirup, illetve valamilyen mascarpones krém.
Ha valakit érdekelne, akkor annak leírom Férj kedvenc mascarpones krémjét, amit sütőtök tortára is szoktam kenni:
40 dkg mascarponet kikeverek egy citrom és egy narancs finomra reszelt héjával, ízlés szerinti mennyiségű mézzel (nagyjából 1 dl szokott kerülni bele), és hozzáadom még a citrusok 1 púpos ek étkezési keményítővel csomómentesre kevert és összeforralt levét is. Miután kihűlt, bevonom vele a tortát.
Ha pedig hígabb, öntetszerű krémet szeretnénk, akkor a keményítős sűrítés el is maradhat.
Eddig csak olvasgattalak,de most úgy érzem hozzá kell, hogy szóljak: CSODÁS!!!!!!!!!
Gratulálok a medvehagyma pályázati első helyezéshez!:-)))
gyönyörű!! jó lehet babának lenni Nálatok:)
Pocak Panna, köszönöm, örülök hogy tetszik! :)
Gabojsza, köszi!
Doki, remélem Ponty is értékeli! :)
Még mindig rajongok a répatorkákért! Szeretettel várom az összes variációdat, hogy megsüthessem!
Jenis, örülök! :)
Ez a változat igazán baba barát, és Ponty is imádja, nemcsak mi. :)
azon gondolkodtam, hogy édesburgonyával is működne-e a dolog sárgarépa helyett…édesnek édes, sárgának sárga…nagyon buta ötlet…?
Nem, nagyon jó ötlet! :)
A sárgarépa, szárazabb húsú sütőtök (úritök) és az édesburgonya állagra nagyon hasonló, az édesburgonya és a sütőtök ízre is, így tetszés szerint helyettesíthetőek egymással. Én is szoktam ilyesmit csinálni. :)
Köszi:-) megnyugodtam, hogy nem vagyok teljesen elvetemült….:-)
Nem, nem vagy az. :)
Először azt olvastam, hogy milyen baba ez a torta:))
Valóban répatorta, úgy értem, rengeteg benne a répa:). Tetszik, hogy a zsíradék az mascarpone és nagyon kevés benne a liszt:)), más folyadék nincs benne, nem volt túl sűrű a tészta? Nagyon lazának néz ki.
Mamma, örülök hogy tetszik! :)
Elég sűrű volt a tészta, és sütés után is nagyon puha maradt, a sütés végén a tűpróbánál még ragadt a tészta a fogvájóra, pedig készen volt (mint utóbb kiderült :) ). Igazából állagra pont olyan lett, mint a rizskoch. Szóval lehet hogy nem a répatorta, hanem a répafelfújt lenne a találó elnevezés.
2010. április 21., szerda