Nagyon baba répatorta mézzel, zabpehellyel

2010. április 21, szerda | babának, desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012972

Ez pedig egy baba barát változat. (úgy tűnik, ma ilyen babás hét lesz, hiába, kárpótolnom kell Pontyot a sok medvehagyma miatt…)

Azt egyáltalán nem ígérem, hogy ez az utolsó répatorta a blogon, mert Earl narancs szirupos répatortája után tervbe van még véve egy csupa répa, házi fejlesztés is, meg Mamma mogyorós-csokoládés répatortája is. Szóval egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy rákattantunk kicsit a répatortára.

A mostani viszont babáknak készült, mézzel, olajos magvak nélkül, zabpehellyel. De hazudnék, ha azt akarnám elhitetni bárkivel is, hogy az apukák nem kedvelik…

  • 26 cm kapcsos tortaforma
  • 40 dkg répa (tisztítva mérve)
  • 10 dkg zabpehely (finomra hengerelt)
  • 5 dkg rétesliszt
  • 20 dkg mascarpone
  • 5 tojás
  • 10 dkg méz
  • 1 púpos tk őrölt fahéj
  • 1 csapott tk őrölt gyömbér (elhagyható)
  • 4 kardamom tok magja (mozsárban porrá őrölve)
  • szerecsendió frissen reszelt (vagy őrölt) ízlés szerint (én 1/4 kk-nyit használtam)
  • 1 púpos tk sütőpor

A répát finomra reszeljük, majd elkeverjük a zabpehellyel, mézzel, sütőporral elkevert liszttel, mascarponeval, fűszerekkel és a tojások sárgájával.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a répás masszához forgatjuk.

Kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk a masszát, majd 180°C fokon (gázsütőben) 70 percig sütjük.

Rácsra borítva hűtjük ki.

Ez egy szolidan édes, továbbá nagyon puha, szaftos, mondhatni szottyos tészta(a jó értelemben, emberek, a jó értelemben!), rizskoch-szerű az állaga, én a 15 hónapos kisfiamnak sütöttem, így nem is került rá se krém, se szirup, mert annyira nem szükséges, de ehhez is jól illik a narancsos szirup, illetve valamilyen mascarpones krém.

Ha valakit érdekelne, akkor annak leírom Férj kedvenc mascarpones krémjét, amit sütőtök tortára is szoktam kenni:

40 dkg mascarponet kikeverek egy citrom és egy narancs finomra reszelt héjával, ízlés szerinti mennyiségű mézzel (nagyjából 1 dl szokott kerülni bele), és hozzáadom még a citrusok 1 púpos ek étkezési keményítővel csomómentesre kevert és összeforralt levét is. Miután kihűlt, bevonom vele a tortát.

Ha pedig hígabb, öntetszerű krémet szeretnénk, akkor a keményítős sűrítés el is maradhat.

Címkék: , , , ,

12 hozzászólás a bejegyzéshez: Nagyon baba répatorta mézzel, zabpehellyel

Pocak Panna
2010. április 21., szerda

Eddig csak olvasgattalak,de most úgy érzem hozzá kell, hogy szóljak: CSODÁS!!!!!!!!!

gabojsza
2010. április 21., szerda

Gratulálok a medvehagyma pályázati első helyezéshez!:-)))

Doki
2010. április 21., szerda

gyönyörű!! jó lehet babának lenni Nálatok:)

killervidra
2010. április 21., szerda

Pocak Panna, köszönöm, örülök hogy tetszik! :)

Gabojsza, köszi!

Doki, remélem Ponty is értékeli! :)

Jenis
2010. április 22., csütörtök

Még mindig rajongok a répatorkákért! Szeretettel várom az összes variációdat, hogy megsüthessem!

killervidra
2010. április 22., csütörtök

Jenis, örülök! :)
Ez a változat igazán baba barát, és Ponty is imádja, nemcsak mi. :)

Kata
2010. április 24., szombat

azon gondolkodtam, hogy édesburgonyával is működne-e a dolog sárgarépa helyett…édesnek édes, sárgának sárga…nagyon buta ötlet…?

killervidra
2010. április 25., vasárnap

Nem, nagyon jó ötlet! :)
A sárgarépa, szárazabb húsú sütőtök (úritök) és az édesburgonya állagra nagyon hasonló, az édesburgonya és a sütőtök ízre is, így tetszés szerint helyettesíthetőek egymással. Én is szoktam ilyesmit csinálni. :)

Kata
2010. április 25., vasárnap

Köszi:-) megnyugodtam, hogy nem vagyok teljesen elvetemült….:-)

killervidra
2010. április 25., vasárnap

Nem, nem vagy az. :)

Mamma
2010. április 28., szerda

Először azt olvastam, hogy milyen baba ez a torta:))
Valóban répatorta, úgy értem, rengeteg benne a répa:). Tetszik, hogy a zsíradék az mascarpone és nagyon kevés benne a liszt:)), más folyadék nincs benne, nem volt túl sűrű a tészta? Nagyon lazának néz ki.

killervidra
2010. április 28., szerda

Mamma, örülök hogy tetszik! :)
Elég sűrű volt a tészta, és sütés után is nagyon puha maradt, a sütés végén a tűpróbánál még ragadt a tészta a fogvájóra, pedig készen volt (mint utóbb kiderült :) ). Igazából állagra pont olyan lett, mint a rizskoch. Szóval lehet hogy nem a répatorta, hanem a répafelfújt lenne a találó elnevezés.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)