Új sorozat indul a Gasztrotippen, amiben hónapról hónapra egy babáknak készült összeállítás szerepel. A receptek olyan szempontok alapján készültek, hogy lehetőleg szezonálisak legyenek, egészségesek és tápanyagokban gazdagok, a kicsiken kívül a nagyok is örömüket leljék benne, és reményeim szerint még a legválogatósabb kisgyerekek (például az én Pontyom) ízlésének is megfeleljenek.
Tehát joghurtos sárgadinnye krémleves, zöldséges lepények és almás zabpelyhes süti az augusztusi babamenüben a Gasztrotippen!
Hideg sárgadinnye krémleves
A hidegen elkészíthető levesek nagy előnye a gyorsaságon kívül, hogy megőrzik vitamintartalmukat. A sárgadinnye hálás leves alapanyag, magas víztartalma miatt csak kevés joghurt kell mellé, és ha néhány levélke citromfűvel megszelídítjük az ízét, akkor a válogatósabb gyerekek kedvencévé is válhat. Magas az A és C-vitamin tartalma, és rendkívül gazdag ásványi anyagokban is.
Nagyobb gyerekeknek tipp a tálaláshoz: levesestányérként használjuk a dinnye kivájt héját.
Kicsiknek 8 hónapos kortól adható.
4 adag
1 közepes sárgadinnye (nagyjából 1,3 kg)
1 pohár natúr joghurt (25 dkg)
2-3 ág citromfű (elhagyható)
A dinnyét félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a húsát kivájjuk és turmixgépbe rakjuk.
Hozzáadjuk a joghurtot és a citromfű lecsipkedett levélkéit is, majd pürésítjük.
Sárgarépás krumplis kelkáposzta tócsni zöldfűszeres joghurttal
A zöldségek sokkal könnyebben csúsznak finoman fűszerezve, reszelve, lepény formában, így a minden gyerek kedvence krumpli és sárgarépa mellé még a kelkáposzta is könnyebben eladható, ráadásul a színes lepény sokkal bizalomgerjesztőbb a kicsik számára, mint a gyanúsan fodros zöld levél. A kelkáposzta gazdag fehérjében és ásványi anyagokban, továbbá B és C vitaminokban, bár azok a sütés során sajnos nagyrészt elbomlanak.
A zöldfűszeres joghurt mellé jó, ha friss zöldfűszerrel készül, itt a kakukkfű helyettesíthető azzal, ami éppen otthon van: tárkonnyal, majorannával, petrezselyemmel, vagy akár snidlinggel is.
Kicsiknek 1 éves kor után adható, miután a tojás bevezetése már megtörtént az étrendjükbe.
16 lepény
30 dkg sárgarépa
20 dkg krumpli
20 dkg kelkáposzta
2 nagyobb tojás
5 dkg liszt
2 ek olaj
2 ág majoranna (vagy 1 tk szárított)
2 ág kakukkfű (vagy 1 tk szárított)
3 gerezd fokhagyma
1 pohár natúr joghurt (25 dkg)
2 ág kakukkfű (vagy tetszőleges zöldfűszer)
só
A zöldségeket durvára reszelem vagy késes robotgéppel felszecskázom. Hozzáadom a tojásokat, lisztet, olajat, sót, a finomra aprított fokhagymát és zöldfűszer leveleket, majd alaposan összegyúrom és tíz percig állni hagyom.
A masszát átkeverem, majd zölddiónyi gombócokat formázok belőle, azokat teflon serpenyőbe teszem, ott lelapítom, és mérsékelt lángon mindkét oldalán aranyszínűre sütöm. További zsiradék hozzáadása a sütés során csak akkor szükséges, ha hagyományos serpenyőt használunk a sütéshez. A mérsékelt láng pedig azért fontos, hogy minden zöldségnek legyen ideje megpuhulni a viszonylag hosszú sütési idő alatt, mielőtt a lepény színt kapna a sütés során.
A mártogatóshoz a lecsipkedett kakukkfű levélkéket mozsárban eldörzsölöm egy kevés sóval, majd a joghurttal elkeverem.
Almás joghurtos zabpelyhes süti
A zabpehely nagyon hasznos a gyerekek számára, nemcsak magas rosttartalma miatt, de kimagasló fehérjetartalma miatt is, ami 17 gr 100 gr gabonában, ez messze a legmagasabb érték a gabonafélék között. Tartalmaz ezen kívül B vitamint, magnéziumot és vasat is jelentősebb mennyiségben.
A süti egyfajta felfújt, vagyis puha, nedves tésztájú sütemény, egy pohár tejjel vagy néhány szem gyümölccsel ideális lehet uzsonnára. Készíthetünk mellé gyümölcsszószt is, a lehető legegyszerűbben, tetszőleges gyümölcsöt pürésítsünk, édesítsük mézzel, savanyítsuk citromlével, ha szükséges, és ha túl sűrű lenne, hígíthatjuk a szószt kevés ásványvízzel is. A nektarinból vagy őszibarackból készült szósz remekül illik ehhez a süteményhez.
Az alma pedig helyettesíthető körtével, keményebb húsú nektarinnal, őszibarackkal is akár.
1 éves kor után adható.
26 cm kapcsos tortaforma
1 pohár (25 dkg) natúr joghurt
2 pohár (20 dkg) finomra hengerelt zabpehely
10 dkg méz
5 dkg vaj
4 tojás
1 púpos tk őrölt fahéj
1 nagyobb alma (nagyjából 30 dkg)
A vajat a mézzel meglangyosítom, hogy mindkettő folyós legyen.
A tojásokat szétválasztom, majd a sárgákat alaposan kikeverem a joghurttal, zabpehellyel, fahéjjal, durvára reszelt almával és az olvadt vajas mézzel.
A fehérjéket kemény habbá verem, majd óvatosan a zabpelyhes masszához forgatom.
Sütőpapírral kibélelt kapcsos formába öntöm a masszát, majd 180°C fokon (gázsütőben) 40 perc alatt megsütöm. Végezzünk tűpróbát a végén, hogy elkészült e a sütemény!
Kisebb, mondjuk 22 cm átmérőjű tortaformában sütve látványosabb, magasabb lesz a sütemény, ekkor azonban a sütési idő meg fog nőni.
Hű ezt még én is szívesen megenném
Köszi! :)
Mi is ezt ettük a kicsivel együtt és nem panaszkodtunk. ;)
2010. augusztus 18., szerda