Kelt krumplis palacsinta

2010. március 1, hétfő | babának, kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1011330

Egyre több az elmaradásom, a blogokkal, és egyéb dolgokkal kapcsolatban is.

Minimanó öntudatára ébredt, és most már egyértelmű, hogy teljes egészében az én természetemet örökölte. Vagy csak eltanulta tőlem, lényegében mindegy. A helyzet végső soron ugyanaz: mostanra én már csak a második legmakacsabb, legönfejűbb ember vagyok a világon.

A korábban békés és türelmes kisangyal, aki órákig tudott csörömpölni a konyhakövön a kenyérpirítóval, az már a múlté, a mostani kistermetű birodalmi lépegetőm senkinek és semminek nem hajlandó kegyelmezni, egyetlen percre sem. Azt, amit gyönyörű buksijába vett, csakis azt akarja, de lehetőleg azonnal. Csöppet sem érdekli, hogy mondjuk az lehetetlen, mert nem szabad belenyúlni a konnektorba, pont azért van benne a dugó, vagy például az antenna drótja nem ehető, és a telefonomat meg nem arra találták ki, hogy teljes erejéből hozzávágja a konyhakőhöz, és aztán gurgulázva kacagjon, amikor az darabjaira hullik. Satöbbi, satöbbi. Ha nem Ponty lenne az első gyermekünk, nyilván nem lennénk ezen ennyire meglepődve, hogy ez bizony ilyen, de hát ő az, így kicsit még szoknunk kell a megváltozott felállást.

Miután kellőképpen kipanaszkodtam magam, inkább gyorsan kihasználom a hirtelen támadt szabad perceimet, és gyorsan bepötyögöm a recepteket, amikről csodával határos módon sikerült fényképeket is készítenem.

Elsőnek a krumplis palacsinta, kelt tésztával, finom, vastag, puha, sokféle kencével, reszelt sajttal ideális vacsora. Vagy ebéd. Nálunk ez utóbbi, jelenleg minimanó abszolút kedvence, amiből számomra hihetetlen mennyiségeket képes belapátolni. Természetesen úgy, hogy én négykézláb mászkálok utána a tányérral, és falatonként tömködöm a szájába, miközben ő hihetetlenül fontos dolgait intézi szerte a lakásban…

  • 2-3 adag
  • 20 dkg nyers, finomra reszelt krumpli
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 3 ek olaj (nálam olíva)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2 tk cukor
  • 1 kk só
  • a tálaláshoz sóval, borssal, esetleg snidlinggel kikevert tejföl, juhtúróval kikevert tejföl, reszelt sajt, tetszés szerinti kencék

A liszttel elmorzsolom az élesztőt, majd hozzáadom a többi hozzávalót, és habverővel simára keverem. Sűrűbb palacsintatésztának kell lennie. A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek legalább, a tejet pedig meg is lehet kissé langyosítani, így hamarabb megkel a tészta.

Lehetőleg meleg helyre félreteszem pihenni a tésztát körülbelül egy órára. Akkor jó, amikor már látszanak benne a buborékok.

Lehetőleg vastag aljú, teflon serpenyőben kis merőkanálnyi adagokban sütöm, mérsékelt lángon, további zsiradék hozzáadása nélkül, mindkét oldalukon aranyszínűre. Ha nem teflon serpenyőben sütjük, akkor természetesen kell zsiradék is a sütéshez. A mérsékelt láng azért fontos, hogy a nyers krumpli megsüljön a tésztában.

Melegen reszelt sajttal, és valamilyen kencével tálalom.

Címkék: , , ,

9 hozzászólás a bejegyzéshez: Kelt krumplis palacsinta

ChefViki
2010. március 1., hétfő

Birodalmi lépegető :-))) Terror alatt tartanak, akármerről is nézem :-D

Ez a palacsinta szuper jó! Jól meg is jegyzem, nagyon-nagyon tetszik!!!

killervidra
2010. március 1., hétfő

Viki, örülök, hogy tetszik! :)
A kelt palacsinták annyira finomak, és így, hogy ebédre készül, még idő is van rá. Arról nem is beszélve, hogy ezzel akár percekre is le lehet fegyverezni az én kicsi lépegetőmet! :)))

peel
2010. május 30., vasárnap

Ma elkövettem krumpli helyett káposztával : ) Nagyon fincsi, pláne a vadsóskamártással : )

killervidra
2010. május 31., hétfő

Nagyon örülök hogy ízlett! Remek lehetett káposztával! :)
De akkor bejött a vadsóska is ezek szerint… :)))

peel
2010. május 31., hétfő

Olyannyira, hogy nekem csak egy kóstolásnyi falat jutott : )

killervidra
2010. május 31., hétfő

:)))
Ki kell próbálnom!!! :)

peel
2010. november 16., kedd

Teljesen rászoktam e sós kelt palacsintád kiadós vacsorásított változatára. Nekem ebből 4 nagyobb darabka jön ki, amiket egymásra helyezve rendre megpakolok egy kis tejfölös-sajtos kencével + húsos vagy zöldséges v. húsos-zöldséges töltelékkel és máris kész a rakott palacsinta. Sokkal izgibb mint a hagyományossal és jóval kiadósabb is. Ma megint kápposztásan követtem el és a töltelék is egy csirkés, káposztás, kolbászos cucc volt : ) Szóval vissza kell állnom a napi két futásra vagy nem jövök erre többet : )))

killervidra
2010. november 16., kedd

Örülök hogy ennyire bejött! :)
Jól hangzanak a réteges változatok, nem is tudom miért készül nálunk csak reggelre… Nagy úr a megszokás. :)
Ha érdekel, van itt nekem is egy húsos raguval töltött, álmexikói palacsintám. :)

Csipet Kiadó
2016. január 13., szerda

[…] neve és ízesítése létezik, mi így készítjük, de bármilyen módon szívesen esszük. Flatcat oldalán találtuk jó régen ezt a szuper alternatívát a tócsnira. Picit időigényesebb a […]

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)