Almalekvár vaníliával, ánizzsal, és az összes többi (gyömbéres, fahéjas, kakukkfüves, meg ilyenek…)

2010. január 31, vasárnap | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

P7080034

Már most nem akarok minden egyes almalekvárt külön bejegyzésbe írni, úgyhogy inkább leírom így, ömlesztve azt a néhány félét, amit általában vagy újabban készítek.

Most éppen vaníliával és ánizzsal készült, de a többi is megtévesztően hasonlóan néz ki, szóval azt gondolom, egy kép elég lesz prezentálni a végeredményt.

Én hetente egyszer főzök egy adagot, aztán mehet a hűtőbe. Nagyobb adagot nem készítek belőle, mert nem nagyon van helyem tárolni. Meg aztán mindig kapunk egy halom almát, és azt szépen, aprajával fel is használom hozzá, mielőtt megromlana a kamrában.

Az ízesítések vetésforgóban váltakoznak, rá ne unjunk valamelyikre véletlenül.

Vagy a mézes, vagy a cukorral készült változat az alap, csak a fűszerek változnak hozzá. A mézes már szerepelt is itt egyszer, a rozmaringos almalekvárnál. Mézzel készül még nálam a gyömbéres, a mézeskalács fűszeres, és újabban a kakukkfüves, a többi meg nádcukorral. De ez tetszés szerint variálható.

  • Mézes almalekvár
  • 80 dkg alma (tisztítva mérve)
  • 15 dkg méz
  • 1 citrom leve
  • “Sima” almalekvár
  • 1 kg alma (tisztítva mérve)
  • 10 dkg nádcukor (ha nem túl édes almát használunk hozzá, akkor mehet több, 15 dkg)
  • 1 citrom leve

Az almát nagyjából 2-3 cm kockákra vágom, majd a citrom levével,  a mézzel/cukorral és a fűszerekkel egy széles (24 cm), magas falú, vastag aljú teflon edénybe teszem.

Felöntöm annyi vízzel, ami félig ellepi (3-4 dl), és a legnagyobb lángon (wok láng) sűrűre főzöm (annyira sűrűre, hogy a kanál megálljon benne).

Ez kb háromnegyed óra. Kevergetni az elején nem kell, elég csak néha megrázogatni. Ha besűrűsödött, akkor viszont illik mellé állni a fakanállal, és kavargatni rendesen. De ez csak az utolsó 10 perc.

Ha kész, csatos üvegbe öntöm, lezárom, és miután kihűlt, a hűtőben tárolom.

Hűtőben 1 hétig biztosan eláll, szerintem tovább is bírná, de még nem volt rá alkalma.

A fűszerek pedig:

vaníliás, ánizsos: 1/4 rúd vanília, félbevágva és 1 ek ánizs, mozsárban kevés cukorral porrá őrölve

kakukkfüves: 1 ek szárított kakukkfű, mozsárban kevés cukorral porrá őrölve, vagy 4-5 ág friss. Ha frissből készül, az ágak egészben kerülnek a lekvárba, és csak az üvegbe töltés előtt kell kihalászni a szárakat.

gyömbéres: 5 cm gyömbérgyökér lereszelve, majd a leve kinyomkodva. Ez 2-3 ek gyömbérlé, és azért így adom hozzá, mert így nem kerül bele a gyökér fás része.

gyömbéres-citromos-mazsolás: a gyömbér mellé kerül még plusz egy citrom leve és mindkét citrom lereszelt héja, és még egy maréknyi kis szemű mazsola is. Ha a mazsola elmarad belőle, akkor 1-2 evőkanálnyival több cukrot/mézet tegyünk a lekvárba!

fahéjas: a legegyszerűbb, 2 rúd fahéj, vagy 1 ek őrölt fahéj kell hozzá.

mézeskalács fűszeres: 1 rúd fahéj, 2 szem csillagánizs, 6 szem szegfűszeg, kevés cukorral porrá őrölve, 2-3 cm félbevágott vaníliarúd, esetleg még 1/2 citrom reszelt héja. Az egész fűszereket én benne hagyom a lekvárba, nem szoktam kihalászni az üvegbe töltés előtt.

Címkék: ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: Almalekvár vaníliával, ánizzsal, és az összes többi (gyömbéres, fahéjas, kakukkfüves, meg ilyenek…)

nokedli
2010. február 1., hétfő

kíváncsivá tettél. még sosem föztem almalekvárt, de az almátg különben minden formában szeretjük! már csak vaníliával is mennyei lehet!!

Felhőlány
2010. február 1., hétfő

Nekem a kakukkfüves változat keltette fel az érdeklődésemet. Amíg egészben van az alma nem érdekel, de ha már feldolgozott formában van, akkor izgalmas… :)

killervidra
2010. február 1., hétfő

Felhőlány! A kakukkfű-alma kombó Ponty kedvence! :)
Egyébként az alma natúr formában nálunk sem megy, viszont lekvárként eszméletlen mennyiség fogy belőle (az alma egészben Férjet sem érdekli… :) ), és mivel ez az egyetlen jó minőségben, jó árban, könnyen beszerezhető gyümölcs télen (a déligyümölcsöknek nem vagyok híve), ezért ezt próbálom ráerőltetni a családra! :)

Nokedli! Tényleg fini, és annyi mindenre jó! Almás pitébe tölteléknek, palacsinta vagy camembert mellé, mindenféle sütibe bele/rá lehet tenni. Én akkor csinálok belőle egy nagyobb adagot, amikor van rá időm, és utána nem kell vesződni a hámozással, főzéssel, csak előveszem a hűtőből, és percek alatt kész a pite (mondjuk). :)

olzka
2010. február 1., hétfő

Gazdag repertoárt állítottál össze, jobban is csúszhat így, gondolom. Az alma-automatákból szép lassan elpárolgott az alma, maradt minden a régiben. Falragaszokat teszek ki a receptjeidből !

killervidra
2010. február 1., hétfő

Örülök a falragaszoknak! :)
Igen, valóban jobban csúszik, főleg, hogy Férj nyers formájában nem is eszi meg egyáltalán. Így viszont hetente 1-2 kiló almát is sikerül belétuszkolnom! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)