Már most nem akarok minden egyes almalekvárt külön bejegyzésbe írni, úgyhogy inkább leírom így, ömlesztve azt a néhány félét, amit általában vagy újabban készítek.
Most éppen vaníliával és ánizzsal készült, de a többi is megtévesztően hasonlóan néz ki, szóval azt gondolom, egy kép elég lesz prezentálni a végeredményt.
Én hetente egyszer főzök egy adagot, aztán mehet a hűtőbe. Nagyobb adagot nem készítek belőle, mert nem nagyon van helyem tárolni. Meg aztán mindig kapunk egy halom almát, és azt szépen, aprajával fel is használom hozzá, mielőtt megromlana a kamrában.
Az ízesítések vetésforgóban váltakoznak, rá ne unjunk valamelyikre véletlenül.
Vagy a mézes, vagy a cukorral készült változat az alap, csak a fűszerek változnak hozzá. A mézes már szerepelt is itt egyszer, a rozmaringos almalekvárnál. Mézzel készül még nálam a gyömbéres, a mézeskalács fűszeres, és újabban a kakukkfüves, a többi meg nádcukorral. De ez tetszés szerint variálható.
Az almát nagyjából 2-3 cm kockákra vágom, majd a citrom levével, a mézzel/cukorral és a fűszerekkel egy széles (24 cm), magas falú, vastag aljú teflon edénybe teszem.
Felöntöm annyi vízzel, ami félig ellepi (3-4 dl), és a legnagyobb lángon (wok láng) sűrűre főzöm (annyira sűrűre, hogy a kanál megálljon benne).
Ez kb háromnegyed óra. Kevergetni az elején nem kell, elég csak néha megrázogatni. Ha besűrűsödött, akkor viszont illik mellé állni a fakanállal, és kavargatni rendesen. De ez csak az utolsó 10 perc.
Ha kész, csatos üvegbe öntöm, lezárom, és miután kihűlt, a hűtőben tárolom.
Hűtőben 1 hétig biztosan eláll, szerintem tovább is bírná, de még nem volt rá alkalma.
A fűszerek pedig:
–vaníliás, ánizsos: 1/4 rúd vanília, félbevágva és 1 ek ánizs, mozsárban kevés cukorral porrá őrölve
–kakukkfüves: 1 ek szárított kakukkfű, mozsárban kevés cukorral porrá őrölve, vagy 4-5 ág friss. Ha frissből készül, az ágak egészben kerülnek a lekvárba, és csak az üvegbe töltés előtt kell kihalászni a szárakat.
–gyömbéres: 5 cm gyömbérgyökér lereszelve, majd a leve kinyomkodva. Ez 2-3 ek gyömbérlé, és azért így adom hozzá, mert így nem kerül bele a gyökér fás része.
–gyömbéres-citromos-mazsolás: a gyömbér mellé kerül még plusz egy citrom leve és mindkét citrom lereszelt héja, és még egy maréknyi kis szemű mazsola is. Ha a mazsola elmarad belőle, akkor 1-2 evőkanálnyival több cukrot/mézet tegyünk a lekvárba!
–fahéjas: a legegyszerűbb, 2 rúd fahéj, vagy 1 ek őrölt fahéj kell hozzá.
–mézeskalács fűszeres: 1 rúd fahéj, 2 szem csillagánizs, 6 szem szegfűszeg, kevés cukorral porrá őrölve, 2-3 cm félbevágott vaníliarúd, esetleg még 1/2 citrom reszelt héja. Az egész fűszereket én benne hagyom a lekvárba, nem szoktam kihalászni az üvegbe töltés előtt.
kíváncsivá tettél. még sosem föztem almalekvárt, de az almátg különben minden formában szeretjük! már csak vaníliával is mennyei lehet!!
Nekem a kakukkfüves változat keltette fel az érdeklődésemet. Amíg egészben van az alma nem érdekel, de ha már feldolgozott formában van, akkor izgalmas… :)
Felhőlány! A kakukkfű-alma kombó Ponty kedvence! :)
Egyébként az alma natúr formában nálunk sem megy, viszont lekvárként eszméletlen mennyiség fogy belőle (az alma egészben Férjet sem érdekli… :) ), és mivel ez az egyetlen jó minőségben, jó árban, könnyen beszerezhető gyümölcs télen (a déligyümölcsöknek nem vagyok híve), ezért ezt próbálom ráerőltetni a családra! :)
Nokedli! Tényleg fini, és annyi mindenre jó! Almás pitébe tölteléknek, palacsinta vagy camembert mellé, mindenféle sütibe bele/rá lehet tenni. Én akkor csinálok belőle egy nagyobb adagot, amikor van rá időm, és utána nem kell vesződni a hámozással, főzéssel, csak előveszem a hűtőből, és percek alatt kész a pite (mondjuk). :)
Gazdag repertoárt állítottál össze, jobban is csúszhat így, gondolom. Az alma-automatákból szép lassan elpárolgott az alma, maradt minden a régiben. Falragaszokat teszek ki a receptjeidből !
Örülök a falragaszoknak! :)
Igen, valóban jobban csúszik, főleg, hogy Férj nyers formájában nem is eszi meg egyáltalán. Így viszont hetente 1-2 kiló almát is sikerül belétuszkolnom! :)
2010. február 1., hétfő