Alles müller oder… Pisztáciás-kókuszos “müller milch” házilag

2010. január 7, csütörtök | italok | Szerző: Herczeg Gabriella

P6140034

Van néhány erősen arteficiális ízű, ijesztő színű, élelmiszernek mondott késztermék, aminek én a rabja vagyok. Az egyik ilyen a címben szereplő müller milch.

A házilagos előállítására azonban nem az egészségtudatosság sarkallt engem, hanem az az egyszerű tény, hogy itt bizony nem mindig kapni ilyesmit. A havonta egyszer, valamelyik multiban megejtett beszerzőkörutam alkalmával szoktam magamnak venni belőle, jutalomfalatka gyanánt. Már ha egyáltalán kapok. (mert azt gondolom, havonta egyszer még némi mesterséges neonzöld élelmiszerfesték is beleférne…) De már egy éve nem sikerült hozzájutnom.

Néhány napja sikerült szereznem egy üveggel, és meg kellett állapítanom, hogy én ezt bizony imádom. És gyakrabban is el tudnám fogyasztani, mint évente egy-két alkalommal. A tejmentes periódus is lezárult már az életemben, így semmi nem képezheti gátját a rendszeres fogyasztásnak, csak a beszerzés nehézségei, meg persze az az apróság, hogy napi rendszerességgel viszont már nem szeretnék mesterséges adalékanyagokkal telezsúfolt élelmiszereket fogyasztani.

Innen egyenes út vezetett a házilagos előállításhoz. Több variáció is készült, ami itt szerepel, az hasonlít leginkább az eredetihez (bár Férj szerint finomabb lett…). Ez egy kicsit macerásabb, a szűrés miatt, de ízre ez a kókuszreszelékkel készült változat-meglepő módon- sokkal jobb, mint a kókusztejes.

A recept elkészítéséhez természetesen szükség van sózatlan, pörköletlen pisztáciára, de újabban a Metro ilyet rendszeresen tart, így nekem ezt egyszerűbb beszereznem, mint az ízesített neonszínű tejet. Az ára elég borsos, 10 dkg 1200 Ft, de egy adag tejhez csak 1 evőkanálnyi, azaz 5 gr szükséges belőle. Így az ára házilag kb annyira jön ki, mint az eredeti bolti változaté, de a házi bármikor előállítható, és nem utolsó sorban teljesen természetes. ( aki pedig fővárosi, az a Culinárisban is be tudja szerezni, emlékeim szerint ott is láttam kimérős változatban. Ott talán még olcsóbb is volt.)

A müller milchhez használt buttermilch (író?) helyett a Good Foodon talált ötlet nyomán tej+citromlé keverékét használtam, és ez elég jól működik.

Az egészet bele lehet önteni a turmixgépbe egyszerre is, és ezután leszűrni, ez gyorsabb, de így kevésbé lesz színes és pisztáciás a végeredmény.

A visszamaradó kókuszos masszával pedig lehet dúsítani például müzlit is. (legalábbis nálunk ez lett a sorsa)

  • 400 ml
  • 4 dl 3,5 % tej,
  • 4 ek kókuszreszelék,
  • 1 ek pisztácia,
  • 2 ek nádcukor,
  • 1 ek citromlé,
  • 1 ek tejszín

A tejet, kókuszreszeléket, tejszínt, citromlevet, cukrot összeturmixolom, nagy fordulatszámon, legalább 2 percig, majd leszűröm.

Az átszűrt tejet visszaöntöm a turmixgépbe, a pisztáciával együtt, és ismét alaposan összeturmixolom.

Ha teljesen sima italt szeretnénk, ezt követően át lehet szűrni még egyszer, de ettől én már eltekintettem, a kisebb darab pisztáciák egy-két perc alatt úgyis leülepednek az aljára.

Címkék: , ,

22 hozzászólás a bejegyzéshez: Alles müller oder… Pisztáciás-kókuszos “müller milch” házilag

szepyke
2010. január 7., csütörtök

Nah, kérem!:))
Én is a rabja vagyok, de hogy megnyugtassalak, egyszer-kétszer jöttem már haza úgy Ausztriából, hogy ott sem kaptam.
Viszont, itt nálunk (IX. kerület) a Mester utcában a kisboltban még néha ez a csoda is elérhető!:)))
Bezony!:)

killervidra
2010. január 7., csütörtök

Akkor most irigykedek egy sort… :)
Nálunk csak a Tescoban van, de ott is csak ritkán, és nagyon-nagyon-nagyon ritkán az Intersparban. Ezúttal szerencsém volt, de tényleg egy évvel ezelőtt kaptam ilyet utoljára.
Na nem baj, mostantól akkor iszok ilyet, amikor csak akarok. (de azt nem állítom, hogy néha nem fog hiányozni az a mű-pisztácia íz, és hogy nem veszem majd meg minden alkalommal, ahogy csak meglátom… :) )

trinity
2010. január 8., péntek

Évek óta nem ittam…Azonban emlékszem, nagyon jó volt…A házi pedig maga a tökély!!!

killervidra
2010. január 8., péntek

Na igen, pisztáciával nem lehet hibázni! ;)

Lekvároskukta
2010. január 8., péntek

De jóóóó :))
A Cora-ban szokott lenni.
És ha a pisztácia darálva kerülne bele, vagy az úgy túl sűrű lenne?
Van még egy kevés natúr pisztáciám, őrizgetem is rendesen.

killervidra
2010. január 8., péntek

Itt nincs Cora, csak Debrecenben, így kicsit ritkábban jutok csak el oda, de ott sincs mindig , sajnos…
Szerintem remek lehet darálva is benne a pisztácia, sőt, úgy biztosan jobb, de két hete robbant fel a sima kávédarálóm, amivel mákot/vaníliát/ilyesmit szoktam darálni, szóval ez most nekem nem kivitelezhető. Mindenesetre, ha szerzek egy újat, kipróbálom, mert úgy sokkal több pisztácia “fér bele” a tejbe! :)
Viszont, hogy a jó oldalát nézzem, turmixolva kevesebb a macera! :)

peel
2010. január 8., péntek

Szia, épp most kortyolgatom. Nagyon fincsi lett és igen, nagyon olyan a feeling : ) Nálam ugyan lett olyan zöld, de gondolom, te zöld pisztáciát használtál. Köszönöm és köszönöm! Jó lenne a banános és az eprest és a mogyoróst is reprodukálni : )

killervidra
2010. január 8., péntek

Örülök, hogy ízlik!!! :D
Igen, én zöld pisztáciát használtam hozzá. Azért az enyém sem lett olyan zöld, mint az gyári…
Hát arra én is gondoltam, hogy legyártom itthon az egész müller milch sorozatot, mert itt többnyire csak vaníliás van, pedig én az összeset szeretem! :)

peel
2010. január 8., péntek

Az a baj a gyümölcsösökkel, hogy azt tuti porból csinálják, régen – vagy 10 éve – lehetett kapni itthon is (asszem tutti frutti néven, sőt mintha bedeco fronton is lett volna a kakaóporon kívül), de sajna ez már a múlt… : ((( De hátha Te majd kitalálsz vmi alternatívát : )

killervidra
2010. január 8., péntek

Epres Bedeco, vagy valami ilyesmi rémlik is… :)
A pralinés könyvemben azt állították, hogy léteznek gyümölcs porok, és ezt internetes csomagküldővel meg lehet rendelni. (bár a mártóvillákról is ezt állították, és az téves infonak bizonyult) Mindegy, majd utánanézek. Csak attól tartok, hogy pont a mesterséges aromáktól van olyan müller milches íze… :)

Lekvároskukta
2010. január 8., péntek

Banános bedeco por :))))

killervidra
2010. január 8., péntek

Banános??? Na, erről akkor nagyon lemaradtam! :)

peel
2010. január 8., péntek

Közben eszembe jutott, hogy az epres talán kivitelezhető vákuum-szárított eperrel (http://www.vitafruct.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=17&Itemid=23&lang=hu) és így még egészséges is lenne

killervidra
2010. január 8., péntek

Ez nagyon király! Mármint nemcsak az eper, hanem ez a rengeteg gyümölcspor! Ezekből mindenképpen fogok rendelni!!! :)
Off: Egyik biobolt sem kapott az ötleten, hogy agart, meg nyílgyökérlisztet hozzanak nekem, szóval már épp írni akartam, hogy áll e még az a csomagküldős lehetőség? Ha nem vagyok ezzel nagyon pofátlan… :)

peel
2010. január 9., szombat

Miért nem rendeled meg őket az Ázsia Bt-ből (http://azsiabt.kernel.hu/component/option,com_virtuemart/Itemid,31/)??? Onnan tuti megkapod!

killervidra
2010. január 9., szombat

Hát csak azért, mert eddig nem tudtam, hogy ilyen is van! :)
Köszi a linket, megrendelem! :)
(és örök hála ezért a rengeteg hasznos infóért!!! :) )

peel
2010. január 9., szombat

Szívesen, örülük, hogy segítettem. Pláne azok után, hogy mindig itt kezdem a napot, és számos recid meg is valósíthattam, mert nagyon de nagyon hasonló az ízlésvilágunk : )

killervidra
2010. január 9., szombat

Nahát, ezt jó hallani!
Tényleg nagyon örülök neki! :)

Sajtkukac
2010. január 10., vasárnap

Na, ilyet én még sosem ittam, de mindenképpen ki fogom próbálni!!!!
A buttermilk valóban az író, mostanában a Sparban is szoktam látni.

killervidra
2010. január 10., vasárnap

Emlékszem, amikor írtál róla, akkor találtam én is az Intersparban, vettem is kb 2x, azóta sem láttam Nyíregyházán írót… :(
De itt újabban még bio citrom és narancs sincs. Szóval marad a tej+ citromlé. Sajnos.

Sajtkukac
2010. január 10., vasárnap

Nyugtasson meg az, hogy nálunk meg nincsen olyan durvára darált kukoricadara, mint tinálatok. :-) Holnap lövök némi pisztáciát és csinálok is ilyet, pont ilyesmi “könnyedebb” dolgokat kívánnék :-)

killervidra
2010. január 10., vasárnap

Ha a dara és a pisztáciás Müller Milch között kell döntenem, akkor inkább a dara, valóban. :)
Egyébként meg remélem, ízleni fog! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)