Babéros ujjmelengető (vagy tojáspuding, ha úgy jobban tetszik)

2010. január 4, hétfő | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P6110055

A receptet Olzkánál találtam, a nevezéktan számára sem volt egyértelmű, így ő a babéros ujjmelengető elnevezés mellett döntött, nekem pedig ez tökéletesen megfelel, hiszen remekül körülírja a lényeget.

Ez voltaképpen egy tojáspuding, csak nem tejjel, tejszínnel készül, hanem narancslével vagy borral. Én a biztonság kedvéért mindkét változatban kipróbáltam, és mindenhogy finom.

Az aktív munka vele van vagy öt perc, aztán már csak ki kell várni, hogy készre gőzölődjön a sütőben.

Másik nagy előnye, hogy végre én is készíthettem ilyen kis csini üveges finomságokat, amikkel a külhoni gasztroblogokon már régóta szemezek. Direkt ezért tartottam meg néhány bébiételes üveget a korai időkből, amikor még Pontyba mindenféle formában próbáltunk babáknak való ételt tömködni (megjegyzem sikertelenül. Igazából az összeset én ettem meg, és, hááát, nem volt túl finom. Szóval maximálisan megértem a kölköt…)

Ez most a narancsos változat, de leírom a borral készültet is, mert azt mindenképpen kár lenne kihagyni.

  • 4 adag
  • 1,5 dl narancslé (~ 2 narancs leve) vagy 1,5 dl tokaji aszú/fordítás/valamilyen késői szüretelésű tokaji bor
  • 4 közepes tojás
  • 8 dkg méz (~ 4 nagy kanál)
  • 4 kis babérlevél

A narancsok levét vagy a bort a mézzel és a tojásokkal alaposan kikeverjük, hogy teljesen egynemű legyen.

Kis üvegekbe, vagy tűzálló formákba egy-egy babérlevelet teszünk, ezekre merjük a tojásos keveréket.

Egy tűzálló, magasabb peremű edénybe állítjuk az üvegeket, majd forró vizet öntünk köréjük, úgy, hogy az a tojásos masszát teljesen körülvegye, ellepje.

160°C fok, 40 perc.

Lágyan remegő, krémes puding lesz a végeredmény.

Megjegyzés: Ha borral szeretnénk készíteni, de alkohol nélkül, akkor dupla mennyiségű borból álljunk neki, azt forraljuk be a felére, így az alkohol elillan, és az íze is koncentráltabb lesz.

Címkék: , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Babéros ujjmelengető (vagy tojáspuding, ha úgy jobban tetszik)

trinity
2010. január 4., hétfő

Jé, tényleg-ezt láttam én is..Nagyon finomnak tűnik!!!

killervidra
2010. január 4., hétfő

Igen, finom! Aszúból készítve, karácsony éjszaka, film mellé… igazi ünnepi nasi volt! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)