Egészen pontosan Férj felsikítása úgy hangzott, hogy “Megéheztem, léci dobjál már össze valami három fogásos vacsorát, tudod, ahogy szoktad!”. Most nem állok neki kifejteni, hogy mennyire és hogyan van elkapatva, és hogy mindez az én hibám…
A desszertnek készült mandulás cukorba burkolt édes stanglikat sem írom le, mert ahhoz már késő van. De jó lett az is, nagyon, szóval majd legközelebb.
Addig meg jöjjön az almaleves.
Igencsak nosztalgikus ízek ezek számomra és méltánytalanul hanyagoltam sokáig ennek a finom, egyszerű, ízletes levesnek a készítését, mert egyszerűen elfeledkeztem róla. De nemrég Áginál, tegnap pedig Mamihaminál is felbukkant, így kedvet kaptam hozzá én is.
Majdnem úgy készítem még most is, mint anyu, csak a fűszerek szaporodtak meg benne egy kissé. Meg előkerült a harcedzett botmixerem is. De hát ez nálam nem meglepő.
4 adag
2 kg alma, 3 dl tejföl, 2 citrom leve és egynek a reszelt héja, 3 szem csillagánizs, 1 rúd fahéj, 1 darabka szerecsendió virág, 6 szem szegfűszeg, nádcukor ízlés szerint
Az almát meghámoztam és a húsát kockára vágtam. Egy fazékba tettem a fűszereket, azokra az almát és annyi vízzel öntöttem fel, ami félig-háromnegyed részig ellepi a kockákat. Ennyi vízzel lesz jó sűrű, ízes a leves. Ment hozzá a citromok leve. Fedő alatt puhára pároltam a gyümölcsöt. Azért néha meg is kevertem.
Miután az alma megpuhult, kihalásztam a nagyobb fűszereket, kimertem egy tányérnyi almakockát (ez lesz a levesbetét), beleöntöttem a tejfölt és botmixerrel pürésítettem. Visszadobáltam a fűszereket (opcionális. Én szeretem, ha a hűlés során még intenzívebbé válnak az ízek), az almakockákat és annyi cukrot, hogy elég édes legyen.
Ezt követően megvártam (ez nem igaz, csak nem ettem meg mindet azonnal) amíg kihűl, mert azért ez langyosan a legfinomabb mégiscsak.
Megjegyzés: Ha egy-két szem birsalmát is teszünk bele, még sokkal finomabb lesz. Nálam ez most csak azért maradt ki, mert nem volt itthon éppen birsalma.
Óóóó, de gyönyörű azzal a csillagánizzsal a tetején! A bögre is fenomenális!!
Csatlakozom :) Kénytelen vagyok még írni valamit, mert az ellenőrző rám szólt, hogy túl röviden írtam :)
Szóval a leves is jó lehet! Így már jó lesz?
Hú micsoda bögre! És micsoda leves!
Ez a csillagánizs nekem is nagyon tetszik rajta ;)
Hmmm… Remek!
Vacak időben langyosan, nyáron meg hidegen, vaníliafagyival :-)
Köszi mindenkinek! :)
Örülök, hogy tetszik! A leves is, az ánizs is, meg a bögre is! :)
Hmmm… De jó! Annyira finnyás vagyok, hogy nyersen nem eszem meg az almát, de így már igen! Mentek néhány szemet a hétvégi almás sütihez valóból! És ma kaptam birsalmát is… nincs akadálya, hogy kipróbáljam azt a receptedet is! :)
Felhőlány, örülök, hogy tetszik!
Remélem ízleni fog a leves is, meg a tejfölös birs is! :)
A puding helyett inkább leves lett (nem mertem a gázsütőmmel kockáztatni ; ) Nem bántam meg, olyan fimon volt, hogy csak mosolyogtunk utána, mint a vadalma : )
Peel, nagyon örülök hogy ízlett. :) Egyik kedvenc levesem. :)
2009. november 13., péntek