Sonkában sült sütőtök kecskesajttal, lilahagymával

2009. szeptember 22, kedd | előétel, zöldség | Szerző: Herczeg Gabriella

P2280020

Remek előétel, de nagyobb mennyiségben készítve még annál is remekebb főfogás! És igen, ez már megint sütőtök, pedig még csak szeptember van.

A prosciutto crudo pedig bátran helyettesíthető hasonló jellegű, például feketeerdei sonkával.

2 -4 adag előétel

30 dkg sütőtök (tisztítva mérve), 8 szelet prosciutto crudo, 1 tk nádcukor, 1 kk őrölt csili, 1 kk só, 1/4 citrom leve (1 ek), olívaolaj

10 dkg friss jellegű kecskesajt, 2 közepes fej lilahagyma (8 dkg)

Rém egyszerű: a tököt 1-2 cm kockákra kell vágni, megszórni a sóval, csilivel, cukorral, megcsepegtetni a citromlével. Jól összeforgatni.

A sonkából vékonyabb csíkokat tépni és belegöngyölni a tök kockáit. Egymás után nyársra kell húzkodni, olívaolajjal kicsit meglocsolni. Az olajat jól el is kell kenni a sonkába bugyolált darabkákon, hogy azokat mindenhol bevonja.

Sütőtálban 220°C fokon 30 perc. (gázsütőben)

A nyársakat pedig tálalásnál meg kell szórni hajszálvékonyra karikázott lilahagymával és a szétmorzsolt kecskesajttal.

Nem bánom, lehet mellé adni pirítóst is.

Ez nagyon, nagyon finom. Pont annyira, mint amennyire egyszerű.

Címkék: , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: Sonkában sült sütőtök kecskesajttal, lilahagymával

trinity
2009. szeptember 22., kedd

Megint remekeltél…

killervidra
2009. szeptember 23., szerda

Köszönöm, Trinity! :)

Beatbull
2009. szeptember 23., szerda

Ezek a lilahagyma-szeletek egészen hipnotizálóak a tányéron ;) Nagyon tetszenek! S nagyon szép színes a fogás is. Amúgy pont ilyen tányért kaptam most Ditémtől ;)
Jól hangzik ez a sonkába tekerős elkészítési módszer – a sonka mennyire itta így bele magát a tökbe?

lúdanyó
2009. szeptember 23., szerda

Mint egy festmény :))

killervidra
2009. szeptember 23., szerda

Lúdanyó, Beatbull, köszönöm, örülök, hogy tetszik! :)
Beatbull! A sonka ropogósra sült, így a tök alatta puha maradt, azon nem képződött kéreg, a tök húsa pedig egy picit átvette a sonka ízét, de nem annyira, hogy felismerhetetlenné, agyonnyomottá vált volna a sütőtök íze. Gondolom, a viszonylag nagyobb kockák is segítettek ebben. Arra kellett csak vigyázni, hogy olaj mindenhol legyen a sonkán vékony rétegben, különben az kiszárad (először ezt elrontottam. Akkor készült egyébként egy baconba tekert változat is, de az nem jött be ennyire) Nekünk ez nagyon ízlett, nagyon jó kombinációnak bizonyult!
Ezt a tányért pedig én is imádom, szóval remélem beválik majd! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)