Pedig már két hete megvan a matcha… Igen, a matcha, amiről annyit (s)írtam.
Köszönet érte ismét Ponty Úrnak, aki kozmopolitává avanzsálta magát, így gasztronómiai (beszerző) körútjaim immáron lehetővé váltak. Na nem túl messzire mentünk egyelőre, csak Debrecenbe, ahol a Carpe Diem teázóban a kisded személyes varázsának köszönhetően kimértek nekem 50 gr matcha nárcisz teát, és nem kellett megvennem az egész dobozt hozzá. Igaz, “csak” suisen, vagyis ez a gyengébb minőségű, de sütéshez-főzéshez használható matcha, nem wakatake, de én már ezzel is elégedett vagyok (egyelőre).
A matcha csodás zöld színét egyébként annak köszönheti, hogy a tearügyeket két hét leárnyékolás után, frissen a rügyezés után szedik le, és minden egyéb fakszni ( a senchakhoz használt többszöri gőzölés-sodrás-szárítás) nélkül megszárítják, majd a levelek erezetét és a szárát eltávolítják, és csak a fennmaradó, válogatott levéldarabokat (tencha) őrlik porrá (matcha). Azaz ez a szín tiszta klorofill, semmi mesterséges színezék. Az íze ennek a fajtának (nárcisz suisen) pedig engem leginkább a csalánteára emlékeztet. Ez ugye, nem túl jó, de a magasabb kategóriájú matchák között akad könnyed, olykor virágos, nagyon kellemes ízű tea is bőséggel.
Ha sikerül esetleg ilyet szereznünk, ügyeljünk a tárolására, légmentesen záródó fémdobozban tartsuk, lehetőleg a hűtőben. Így akár két évig is eltartható jelentősebb minőségromlás nélkül. (igaz, hogy nekem már a fele elfogyott két hét alatt… )
Ez a fajta matcha tea készítésére nem alkalmas, íze ahhoz túlságosan erős.
Így aztán kellett vennem egy matcha-sencha keveréket (melynek csodás illata, és sárgabarack utóíze van!), és egy virágos aromájú senchát is, hogy legyen mit kortyolgatni otthon. Ha már ott jártam…
A fent említettekből pedig az következik, hogy két hete úszik a konyhám a zöldben. Készült belőle turmix, kókusztejes tejberizs, szorbet, szinte mindenbe raktam belőle. És rendkívüli aktivitásom is ennek köszönhető, lévén a matcha élénkítő hatása jelentős!
De eddig semmi olyasmi, amit posztolhattam volna, mert azért egy turmixot mégsem… (vagy mégis?)
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, mogyorónyi (1 cm) gombócokat formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük. Nem kell egymástól messzire, nem fog jelentősen megnőni. Villával lelapítjuk a golyókat, és 180°C fokon 13 percig sül.
Azért itt majdnem kísértésbe estem, hogy kinyújtsam a tésztát, és sütiszaggatóval essek neki… De Ponty Úr szerencsére felébredt, és meggátolt a konyha további amortizálásában.
Ha valakinek affinitása lenne ilyesmire, az pihentesse előtte fél óráig a hűtőben a tésztát.
Volt amelyik bekerült a dobozba? :))
Tetszenek a kekszeid! Sajtkukacéknál találkoztam először a matcha porral, de azóta sem néztem utána, hogy miért jó az. Röviden (amennyire tőled telik :)), leírnád, hogy mi ebben a jó? Meg, hogy mire való? Cserébe meg fogom sütni a kekszeidet :)
Kedves Lúdanyó! Általában csak két tepsivel kerül a dobozba. Jó esetben… :)
A matcha egy japán zöld tea, ahogy a bevezetőben is írtam. A különlegessége, hogy zsíros anyagokban (mint pl tej, tejszín, vaj) is oldódik, így használható sütésre-főzésre is. ( a többi zöld tea nem) Na nem mind, ebből is csak néhány fajta.
A színe csodálatosan zöld. Egy egészen kevés matcha portól is. Ilyenkor az íze még csak halványan érződik, szóval ez inkább csak a látvány miatt jó. Nagyobb mennyiségben érződik az íz is, ez az általam használt fajtánál nem egyértelmű előny. Engem tényleg a csalánra emlékeztet, arról meg nem tudom eldönteni, hogy szeretem e, vagy sem (de inkább a nem). Viszont a jobb minőségű (wakatake) matcha az szerintem is finom. Ez a fajta szintén csak sütéshez-főzéshez való. De tea készítéshez találták ki főleg a matchat, a többit erre is használják, kis bambuszseprűvel habosítják össze a meleg vízzel, és sűrű, nagyon aromás (és erős! ) tea lesz belőle. Tényleg kiváló élénkítő hatása van, én ezért is szeretem. Ha pedig ennél is több információt szeretnél megtudni róla, akkor itt egy link.
Hozzájutni kicsit kalandos volt, de most már tudok több helyet is, ahol kapni lehet (igaz, Debrecenben, Sárospatakon, és Nyíregyházán csak, de neten lehet rendelni, és biztosan van Pesten is, csak nem tudom merre)
Ha pedig kekszet szeretnél sütni, akkor szerintem a kávés és a kókuszos-zöld teás sikerült a legjobban ebben a szériában (zöld teát lehet használni hozzá a Twinings jázminosból is, mozsárban porrá kel őrölni. A színe nem lesz átütő, de az íze kellemes. Én is ezt használtam anno a palacsintába)
Sok sikert a kekszekhez, és remélem, hasznos volt, amit a matcharól írtam (ha nem is volt rövid…) :)
Köszönöm, nagyon kedves vagy, hogy ennyit írtál róla! Nem sokallom :) Felkeltetted az érdeklődésemet, ahogy magamat ismerem, addig nem nyugszom, amíg nem szerzek magamnak egy adagot. Gyönyörű szine van a képeken, már ezért is megéri. Majd beszámolok, hogy mire jutottam.
Szívesen! Örülök, hogy hasznosnak találtad! És várom a beszámolót! :)
Szia!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a kis adag amit vettél mennyibe került, mert én is szeretnék ilyet beszerezni, ha nem horror áron árulják.Nekem már nincsenek ennyire kicsi gyermekeim, picit bagyobbak, azok már nem biztos, hogy elvarázsolnák az eladókat, úgy hogy valószínű egész csomagot kellene megvegyek.
Szia! 1500 Ft volt az 50 gr. Azt hiszem, 200 gr-os egy csomag. De szerintem kimérik, gyerkőc nélkül is! :)
Neten is lehet rendelni, itt. Sok sikert hozzá! :)
Hát nem adják olcsón, de lehet a közeljövőbe beszerzek belőle egy kis adagot. Köszi.
Nincs mit. Amúgy nagyon sokáig kitart, mert fél liternyi folyadékhoz egy mokkáskanálnyi is elég. A keksz is szép színű lett már egy teáskanálnyitól is. És lehet, hogy kevesebbet is mérnek ki, mint 50 gramm. :)
Nekem ételszínezéshez kellenne, azaz sütik, krémek szinezéséhez, nem szeretem a bolti szinezőket használni, vadászok a természetes szinezőkre, tényleg, kékre nem tudsz valamit? Mert sárgára már találtam béta karotint, zöldre akkor matcha, pirosas, rózsaszines házi meggyszörp sűrítve( ez még kísérlet alatt), de hallottam már cékla porrol is, csak még nem néztem utánna, de kékre nincs ötletem.
A kéket én áfonyával próbálnám. Csak azért, mert ha azzal sütök valamit, az egész konyha egyenletesen indigó színű lesz, szóval szerintem ételfestéknek is megtenné. :) A céklaport én is hallottam, de én azt is megpróbálnám házilag, céklalével, végülis az íze édeskés, szóval a sütiben lehet, nem is tűnne fel. :) De ez érdekes projectnek hangzik, sok sikert hozzá!
Amúgy mesterséges ételfestéket én sem használnék, szóval ha jutsz valamire, kérlek, oszd meg velünk is! :)
Igen, és még a matcharól annyit, hogy igen jelentős élénkítő hatása van. Szóval gyerekeknek óvatosan! (vagy nem fognak aludni egész éjjel :) )
Áfonyát én is próbáltam már, igaz dzsemként megfőzve, de az inkább szürke színű lett, frissen még nem használtam iyesmire.
Majd beszámolok mire jútottam.
Várom! :)
Ha nem bánod, akkor belinkelném ezt a bejegyzésed a blogomba a matcha miatt.
Nyugodtan! Köszi a linket! :)
Köszi, itt megnézheted ha van kedved:
http://kiskukta.blogspot.com/2009/08/szines-teszta-proba-avagy-termeszetes.html
Megnéztem, nagyon jó összefoglalás! Várom a fejleményeket süti ügyben, milyenek lesznek majd élesben a természetes festékek! :) (nem tudok a blogodra kommentet írni, remélem jársz még itt és olvasod… :) )
[…] blogon is láttam már olyan sütit, amit a csodásan zöld matcha teával sütöttek. Legutóbb Flat-Catnél és Az Élet Napos […]
Szia! Nagyon megtetszett ez a recept. Érdeklődni szeretnék, hogy találtál-e azóta Budapesten olyan teaboltot ahol lehet kapni matcha teát. Én keresgéltem neten, de mindenhol 4000 Ft körül van 30-40 gramm tea, vagy annál is több. Ezt azért egy kicsit sokallom.
Rebeka, én nyíregyházi vagyok és Debrecenbe járok teát venni. A sütéshez a suisen matcha való (főzéshez a wakatake), de most ezt neten én sem találtam. Ebből 100 gr 3-4000 Ft körül van, én ennyiért veszem, szóval ez sem olyan olcsó. De a japán teák ára elég húzós. A többi matcha egyébként nem is való sütésre, mert magasabb hőfokon megváltozik az íze.
Viszont régebben használtam kínai zöld teát sütéshez (a jázminos különösen finom), mozsárban porrá őrölve. A színe az nem lesz intenzív zöld, de az íze finom. :)
Hát akkor kitartóan keresgélek tovább, de ha legközelebb Debrecenben járok, biztos beszerzek egy jó nagy adaggal! :)
Köszönöm a gyors választ!
Szívesen! :)
2009. július 28., kedd