Sütőtökös, zsályás ricotta torta

2009. július 15, szerda | hús nélkül | Szerző: Herczeg Gabriella

pc200022

Tudom, hogy a sütőtöknek most nincs éppen szezonja, és annyira sajnálom, hogy most kellett ezt a receptet elkészítenem és posztolnom! (részben sajnálom csak persze, mert megenni azért jó volt!) De ez annyira jó recept, hogy muszáj leírnom, mielőtt elfelejtem!

Különben mindenkit csak arra tudnék buzdítani, hogy ezt próbálja ki! Nekem volt hozzá még egy adag sütőtökpürém a mélyhűtőben, de nem valószínű, hogy várok télig az ismétléssel. Inkább kipróbálom legközelebb édesburgonyából, ugyanis annak az íze, állaga vajon párolva főleg, nagyon hasonlít a sütőtökéhez. Hátha működik…

És hogy miért ez készült a csokivulkán helyett (a’la Baraka, az IGAZI csokoládés Vulkán), amit már hetek óta tervezek?

A válasz a szokásos. Háromnegyed kiló ricotta és egy zacskó réteslap nézett velem farkasszemet a hűtőben, hátukon a mai nap dátumával, ami a szavatosságukat jelezte.

Kínomban elkezdtem a Good Foodon keresgélni, és ez a recept annyira megtetszett, hogy rögön el is készítettem-csak egy kicsit  másképp. De ennyi kis alkotói szabadság még akkor is jár, ha csak egy egyszerű, finom, és munkahelyre is jól szállítható, hidegen (is) kiváló ízű, gyors vacsorát főz az ember!

  • 4-6 adag (20×22 cm sütőforma)
  • 2/3 csomag réteslap (4 lap) (elhagyható),
  • olvasztott vaj a kenéshez (7-8 dkg)
  • 500 gr ricotta,
  • 250 ml vajon megsütött sütőtökpüré (vagy 250 ml reszelt, jól kinyomkodott sütőtök, lehetőleg úritök, az szárazabb húsú),
  • 5 tojás,
  • 5 dkg búzadara,
  • 1 nagy fej fehérhagyma (100 gr),
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1-2 ek szárított zsálya (vagy 5-10 -ízlés szerint- friss levélke felaprítva),
  • 2 dkg vaj,
  • 5 dkg reszelt parmezán,

A maradék 250 gr ricottát megettem, magában, mézzel.

Ezután összeszedtem magam, hogy elkészítsem a többit.

Ha édesburgonya mellett döntünk, akkor én abból hasonlóan készítek pürét, mint a tökből: késes robotgéppel felszecskázom, és kevés vajon, állandó kevergetés mellett addig sütöm, amíg megpuhul, és sűrű krumplipüré állagú lesz.

A hagymát apróra vágom, 2 dkg vajon megdinsztelem. Hozzáadom a ricottához, a tojásokkal, búzadarával, zsályával, apróra vágott fokhagymával, reszelt parmezánnal és a sütőtök pürével együtt. Sózom, borsozom. Habverővel alaposan elkeverem.

Ezután a réteslapokkal elkezdem kibélelni a sütőtálat, és minden lapot olvasztott vajjal alaposan megkenek ecsettel. Minden oldalon túl kell, hogy lógjon a lapok széle, ezt fogom visszahajtani a tetejére. De lehet úgy vagdosni a lapokat, hogy csinosabban illeszkedjenek a tálba, csak oldalt fedjék azt, és a tetejére külön rétegben tegyük rá azokat. Idő/türelem kérdése csak.

És amiért 1.) azt írtam, hogy elmaradhat a réteslap: én ezt a fajta ricotta tortát gyakran készítem, csak gyümölccsel, édesen, és akkor nem töltöm réteslapba, hanem kivajazott, zsemlemorzsával “kilisztezett”, vagy egyszerűen sütőpapírral bélelt sütőtálba teszem, és úgy sütöm meg. De most el kellett használnom a réteslapokat is!

2.) 2/3 csomag egy doboz helyett: a rétegezésnél elbambultam, és kihagytam 2 levélnyi tésztát. Hát ennyi. Simán elbírja ez a mennyiségű töltelék az egész csomagnyi réteslapot. Persze, akkor nem lett volna maradék, és abból nem lehetett volna desszert.

Tehát, ha a réteslapokkal kibéleltük a tálat, beleöntjük a ricottás masszát, ráhajtogatjuk a kilógó réteslapokat, kevés olvasztott vajjal még meglocsoljuk, és irány a sütő, 160°C fok, 1 óra.

Hidegen ettük, isteni volt! És maradt belőle mára is, Férjnek, ebédre, úgyhogy csinos kis szeleteket pakoltam belőle az uzsisdobozába, és egész este hallgathattam, hogy milyen aranyos, gondoskodó feleség vagyok!

Címkék: , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Sütőtökös, zsályás ricotta torta

lúdanyó
2009. július 15., szerda

Nahát, ránézésre azt hittem, hogy édes :) Nagyon finom lehet, elhiszem neked. Szerintem a tököt a legjobb sütőben megsütni, igaz nem próbáltam vajon párolva :)

killervidra
2009. július 15., szerda

Kedves Lúdanyó! Először is, köszönöm, tényleg nagyon finom, én meg is lepődtem, hogy mennyire! :)))
Másodszor meg, igazad van, legjobb sütőben, de az úgy hosszú!! Én meg türelmetlen vagyok (néha). Szóval ezért így, mert így 10-15 perc alatt kész van. :) Amúgy meg ráadásul (és sajnos) nekem minden jobban ízlik vajban sütve. :D

Kata
2009. július 15., szerda

5 db 20 dekás sütőtök püré van a fagyasztómban…

killervidra
2009. július 15., szerda

:))) De jó, sejtettem én, hogy nem vagyok egyedül! :)
Ha “feláldozol” egyet az aranytartalékból, megéri kipróbálni, isteni finom! Férj szerint húsos pite íze van, szerintem meg jófajta házi májpástétom… De ez voltaképpen mindegy, a lényeg, hogy nagyon finom! :D

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)