Zöld spárgás juhsajtos pite

2009. május 5, kedd | hús nélkül, zöldség | Szerző: Herczeg Gabriella

pa100134

Flancos néven quiche. Szintén arra lett teremtve, hogy Férj ilyen formátumban elfogyassza a spárgát. Rémesen egyszerűen kész van ez is, az effektív munka nagyjából fél óta alatt megvan, utána már csak ki kell várni, amíg megsül.

2 változata van, ez az egyik, a másikhoz a juhsajt helyett 10 dkg kéksajt, a tejszín helyett pedig 250 gr mascarpone szükséges, de minden másban hasonlóképpen kell eljárni. Mindkettő nagyon finom, főleg másnap reggelire!

Ez(ek) is gyors, könnyű alaprecept(ek), melyben a spárga tetszőleges zöldséggel helyettesíthető. A legnépszerűbb persze a póréhagymás, de szerintem finom zöldborsóval, cukkinival is.

  • 15 dkg rétesliszt, 7,5 dkg vaj, 1 tojás, 1 csapott mk sütőpor, csipet só,
  • 2-3 szelet prosciutto crudo
  • 750 gr zöld spárga (kb fele maradt tisztítás után), 3 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg juhsajt (friss típusú, krémes állagú, vagy helyette juhtúró), 2 dl tejszín, 3 dkg vaj, bors

 

A tészta egy majdnem hagyományos omlós tészta. A hozzávalókat összegyúrjuk, egy 24 cm átmérőjű piteforma aljába nyomkodjuk, perem nélkül. A tetejére fektetjük a nagyobb darabokra tépkedett prosciuttot, úgy, hogy mindenhol sonka borítsa a tésztát. 10 perc alatt 180°C fokon elősütjük.

A spárgát elpattintjuk, és a megmaradó részét 4-5 mm karikákra vágjuk, majd a vajon puhára (illetve ízlés szerinti állagúra) sütjük. A sajtot villával összetörjük, a tejszínnel simára kikeverjük, megy hozzá az átpréselt fokhagyma, bors és a felvert tojás. Hozzákeverjük a sült spárgát is. Sózni nem kell, a többnyire ez a típusú sajt és sonka együtt elég sós.

Az elősütött tésztára szedjük a sajtos tölteléket, és 160°C fokon 50 percig sül.

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Zöld spárgás juhsajtos pite

Ági, aki főz
2009. május 5., kedd

Ma valami nagyon hasonlót tervezgetek én is. Majd megírom, hogy sikerült.

killervidra
2009. május 5., kedd

Várom! Én már éppen kezdek kicsit kifogyni az ötletekből… :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)