Flancos néven quiche. Szintén arra lett teremtve, hogy Férj ilyen formátumban elfogyassza a spárgát. Rémesen egyszerűen kész van ez is, az effektív munka nagyjából fél óta alatt megvan, utána már csak ki kell várni, amíg megsül.
2 változata van, ez az egyik, a másikhoz a juhsajt helyett 10 dkg kéksajt, a tejszín helyett pedig 250 gr mascarpone szükséges, de minden másban hasonlóképpen kell eljárni. Mindkettő nagyon finom, főleg másnap reggelire!
Ez(ek) is gyors, könnyű alaprecept(ek), melyben a spárga tetszőleges zöldséggel helyettesíthető. A legnépszerűbb persze a póréhagymás, de szerintem finom zöldborsóval, cukkinival is.
A tészta egy majdnem hagyományos omlós tészta. A hozzávalókat összegyúrjuk, egy 24 cm átmérőjű piteforma aljába nyomkodjuk, perem nélkül. A tetejére fektetjük a nagyobb darabokra tépkedett prosciuttot, úgy, hogy mindenhol sonka borítsa a tésztát. 10 perc alatt 180°C fokon elősütjük.
A spárgát elpattintjuk, és a megmaradó részét 4-5 mm karikákra vágjuk, majd a vajon puhára (illetve ízlés szerinti állagúra) sütjük. A sajtot villával összetörjük, a tejszínnel simára kikeverjük, megy hozzá az átpréselt fokhagyma, bors és a felvert tojás. Hozzákeverjük a sült spárgát is. Sózni nem kell, a többnyire ez a típusú sajt és sonka együtt elég sós.
Az elősütött tésztára szedjük a sajtos tölteléket, és 160°C fokon 50 percig sül.
Ma valami nagyon hasonlót tervezgetek én is. Majd megírom, hogy sikerült.
Várom! Én már éppen kezdek kicsit kifogyni az ötletekből… :)
2009. május 5., kedd