Kis színes: mákos keksz az áfonyahabhoz

2009. április 27, hétfő | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

pa020010

Vagyis hogyan húzzunk le még egy bőrt a kukoricalisztes kekszről :) De komolyan, a kukoricaliszt a kekszben annyira jól bevált, olyan elképesztően omlós, roppanós lesz tőle, hogy én most ezzel teljesen szerelembe estem. Amúgy is a házi omlós keksz a gyengém, szóval azt hiszem, addig fognak készülni nálam ennek a keksznek a variációi, amíg a férjem el nem kobozza tőlem a kukoricalisztem (már ha tudja…) A mostani keksz azért készült, hogy lássam, kisebb mennyiségben is működik e, és igen! Annyira ropogós még másnap is, hogy nem is találok szavakat!

És persze nagyon viccesen néz ki a pöttyös keksz. És annyiféle habot lehet hozzá készíteni, amik szintén színesek. Szóval látványos, nemcsak finom!

2 tepsi kekszhez

50 gr darált mák (nem baj, ha nem egyenletesen finom porrá), 50 gr kukoricaliszt, 50 gr rétesliszt, 100 gr olvasztott, kihűtött vaj, 30 gr tejszín, 50 gr cukor, 1 ek házi vaníliás cukor (1/2 rúd vanília belsejének felel meg), kevés reszelt citromhéj (elhagyható), csipet sütőpor

A tészta hozzávalóit összegyúrom. Mogyorónyi ( 1 cm átmérő) golyókat formázok belőle,villával lelapítom, és hideg helyre teszem, amíg kissé megszilárdul. 180°C fok, 12 perc.

Most áfonyahabot készítettem hozzá, amihez 10 dkg mélyhűtött áfonyát még hidegen elkevertem 10 dkg mascarponeval. 1 dl tejszínt 2 ek cukorral kemény habbá verek, és összeforgatom a mascarpones krémmel, poharakba szétosztom, és kekszeket szurkálok a habba. Ez így elég tömény az én ízlésemnek (Férjnek persze nem!), bár kétségtelenül finom. Szóval szerintem a mascarpone azért túlzás, natúr joghurt jobb lett volna. Ja, és persze a tejszínt felverés előtt mélyhűtőbe rakom 10 percre, hogy igazán kemény legyen a tejszínhab.

pa030011

Címkék: , , , , , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Kis színes: mákos keksz az áfonyahabhoz

Panni
2009. április 27., hétfő

Szia!

Még sosem írtam blogba, pedig nagyon sokat olvasok rendszeresen. De a Tiédbe beleszerettem… Be kellett ismernem. :)Már “túlvagyok” a mákos ricottás palacsintán, a pizzán, és azt hiszem ezt is mindenképp kipróbálom. Csoda szupi, hogy ennyire jó fej vagy, hogy így közzé teszed a kincseid! Még egyszer: óriási köszönet mindezért!
Hű olvasód: Panni

Panni
2009. április 27., hétfő

Szia!

Még sosem írtam blogba, pedig nagyon sokat olvasok rendszeresen. De a Tiédbe beleszerettem… Be kellett ismernem. :)Már “túlvagyok” a mákos ricottás palacsintán, a pizzán, és azt hiszem ezt is mindenképp kipróbálom. Csoda szupi, hogy ennyire jó fej vagy, hogy így közzé teszed a kincseid! Még egyszer: óriási köszönet mindezért!
Hű olvasód: Panni

Millie
2009. április 27., hétfő

Ebből is tudnál hozni? :-D

killervidra
2009. április 27., hétfő

Kedves Panni!
Hűűű! Örülök,hogy ennyire tetszik a blogom, hogy rendszeresen olvasod, és főleg hogy kipróbálod a receptjeimet! Igyekszem tartani a színvonalat! :D
Melinda! Viszek!!!

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)