Férjuram először berzenkedett, aztán hümmögött, majd mindet megette, és ismétlést kért. A rozmaring és a datolya meglepően finom a lepény tésztájában és a stanglikban is, szóval érdemes kipróbálni A datolyás stangli pedig nem saját agyszüleményem, hanem talán valamelyik Nők lapja konyhájából származik (legalábbis úgy hiszem) .
3-4 lepény vagy 4 stangli
35 dkg rétesliszt, 2,5 dl víz, 10 dkg datolya magozva, apróra vágva, 3 ek olívaolaj, 1 tk só, 1 ek nádcukor, 2 tk almaecet, 2 ek friss, aprított rozmaringlevél, 1/2 tasak szárított élesztő
A cukrot és az élesztőt kevés meleg vízben feloldom, a tészta hozzávalóit a rozmaring és datolya kivételével rugalmas tésztává dagasztom, annyi vízzel, amennyit felvesz (ez nagyjából 2,5 dl). Duplájára kelesztem, majd belegyúrom a datolyát és a rozmaringot. 4 részre osztom. és vékony (3 mm) lepényeket nyújtok belőle, vagy stanglikat hengergetek, amiknek a tetejét bevagdosom ferdén.
A stanglit ismét duplájára kelesztem, 250-280°C fokos sütőbe teszem, amiben kis tálkában vizet gőzölögtetek, a hőfokot 180°C fokra állítom, és 20 percet sütöm.
A lepényt sütőpapírra teszem, fűszeres olívaolajjal vékonyan megkenem,rárétegzem a feltéteket, és 20 percet sütöm 200°C fokon, amíg kicsit megpirul a teteje.
1. Férjnek: 1 ek olívaolaj, kevés aprított, friss rozmaring, 2 nagyobb paradicsom hámozva, kimagozva, apróra kockázva, 1/2 marék olajbogyó magozva, negyedelve, 1/2 marék aszalt paradicsom felkockázva, 2 szelet prosciutto crudo, 10 dkg feta apróra elmorzsolva.
Mivel a paradicsom ilyenkor nem túl finom, kevés balzsamecettel és csipet cukorral teszem hitelesebbé az élményt.
2. Nekem: 1 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átnyomva, 1 ek olívaolaj, 2 szelet prosciutto crudo, 1 paradicsom vékonyra felszeletelve, 10 dkg morzsolt feta
Még nem érkezett be hozzászólás.