Ricottás palacsinta- prosciuttoval, lilahagymás paradicsomos raguval

2008. november 23, vasárnap | reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

A férjem szerint (majdnem) mindenféle ételt el lehet készíteni sósan is, és úgy finomabb. Ezen elgondolás mentén haladva született meg a ricottás palacsinta sós változata a mai reggelihez. Az eredeti recept szerinti lepénykéket néhány hete lelkesen készítem, málnaszósszal. A recept a Nigella féle ricottás palacsinta, de a tésztán most kicsit változtatni kellett, mivel a bryndza kevésbé lágy, mint a ricotta, került bele prosciutto is, és mivel hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy mi illene hozzá jobban, ezért készült mellé bacon chips, fokhagymás tejföl és lilahagymás, paradicsomos ragu is. Hites uram kapott mellé még egy kis fűszeres rummal ízesített teát is, és nagyon meg volt elégedve.

A palacsintához ( 3-4 főre)

125 gr ricotta, 125 gr bryndza, 75 gr rétesliszt, 75 gr teljes kiőrlésű búzaliszt, 3 tojás, 150 ml tej, 5 dkg olvasztott vaj, 1 mokkáskanál sütőpor, 3 szelet prosciutto, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 marék apróra vágott friss metélőhagyma ( szerintem jó lenne bele, de most nem volt itthon)

250 gr szeletelt bacon

2 nagy fej lilahagyma, 25 dkg koktélparadicsom, 3 dkg vaj, balzsamecet ( 1 dl), só

200 gr tejföl 1 nagy gerezd fokhagyma, só, bors

A palacsintához simára keverem a hozzávalókat, a fokhagymát présen átnyomva, a prosciuttot pici darabokra tépkedve. Ha szükséges, még adok hozzá tejet. Sűrű palacsintatésztának kell lennie. Pihentetem fél óráig a tésztát. Evőkanálnyi halmokat merek a  tésztából forró teflon serpenyőbe  (zsiradék már nem kell, az olvasztott vaj elég), és aranyszínűre sütöm. Amíg a tészta pihen, elkészítem a palacsintához a “körítést”.

A tejfölt összekeverem a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymával, sóval, borssal.

A bacont sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, sütőben 200°C fokon 15 perc alatt ropogósra sütöm.

A lilahagymát apróra vágom, vajban üvegesre párolom, meglocsolom bőven balzsamecettel, és pár percig főzöm, amíg besűrűsödik. A koktélparadicsomot negyedekbe vágom, a hagymára dobom, és 1-2 perc alatt összeforralom.

A kisült palacsintát baconnal, a tejföllel, és a paradicsomos raguval tálalom.

Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Ricottás palacsinta- prosciuttoval, lilahagymás paradicsomos raguval

cukroskata
2008. november 23., vasárnap

Ezzel én is meg lennék elégedve, akár vacsorára is :-)

flat cat
2008. november 23., vasárnap

Köszi! Igyekszik az ember lánya…:-)

Millie
2008. november 23., vasárnap

Szörnyen rossz lehetett!!! :-D
Kéééérek!

killervidra
2008. november 24., hétfő

Kedves Millie!
Soha nem sütöttem volna ricottás palacsintát, ha te meg nem sütöd, szóval-részben tiéd az érdem! :-)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)